VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mihai Druță, deputat PAS: „Integrarea europeană trebuie să devină o idee națională” / VIDEO

Independența Republicii Moldova n-a fost pusă pe tavă.  În anii de independență, Rusia șantaja Republica Moldova cu dosarul transnistrean și resurselele energetice. Integrarea europeană trebuie să devină o idee națională. Forțele distructive nu vor reuși să distabilizeze situația în toamnă. Sunt declarații făcute de deputatul Mihai Druță în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție”.

Mihai Druță: Sunt emoții care mă urmăresc de-a lungul anilor, emoții foarte puternice, care sunt convins că nu mă vor părăsi niciodată în viața mea de pe pământ.

Vocea Basarabiei: Unii spun că acea independență s-a pus pe tava și că prea ușor a obținut Republica Moldova independența.

Mihai Druță: Unii spun, și spun multe, și, din păcate, multe neadevărate. Nimic nu ni s-a dat pe tava, nimeni nu ne-a făcut niciun dar. Eu admit că cineva ne-a dăruit independența, dar acel cineva nu este muritor de pe pământ, dar este ființa supremă a Universului, care ne-a dăruit această independență, dar ne-a dăruit-o prin intermediul oamenilor. Iar ideea noastră de viitor trebuie să fie integrarea europeană și, iată, noi încercăm acum să vorbim cu socialiștii și cu alte forțe din parlament să îmbrățișeze și dânșii, să lase într-o parte ideile acestea cu Uniunea Vamală Euroasiatică, căci vedem ce se întâmplă în acel spațiu.

Vocea Basarabiei: Dar opoziția mereu deplânge lipsa unui dialog cu cei de la guvernare sau faptul că cei de la putere mai degrabă îi ignoră decât să ia în calcul și inițiativele legislative care vin și de la Blocul socialiștilor și comuniștilor, și de la alți reprezentanți ai opoziției?

Mihai Druță: De ce? Au fost câteva inițiative legislative cu caracter social bune, le-am susținut și noi, însă noi niciodată cred că n-o să votăm în parlament inițiative legislative de a denunța Acordul de Asociere sau de a renunța la parcursul nostru european și de a adera la CSI.

Vocea Basarabiei: Republica Moldova e în CSI.

Mihai Druță: Și mai e ceva. Domniile lor – să-i numesc tovarăși sau domni? – eu cred că nu sunt sinceri cu noi.

Vocea Basarabiei: De ce?

Mihai Druță: În timp ce nouă ne spuneau de la microfonul de la tribuna centrală a parlamentului și de la microfoanele din sală ne învinuiau că noi nu luăm în seamă propunerile lor, ei pe ascuns lucrau la destabilizarea situației din republică împreună cu fugarul Șor. S-au făcut dezvăluiri, dvs. ați văzut ce puneau ei la cale. Nouă ni se părea că sunt niște proteste sincere, da, ieșeau acolo vreo 20-30 de pensionari, îl plăteau sau ce făceau ei, dar noi credeam că sunt sincere și, în condițiile democrației, ziceam că au dreptate. Într-un târziu am aflat că aceste proteste sunt dirijate din umbră, puneau la cale o destabilizare a situației care trebuia să ajungă la punctul culminant acum la început de toamnă și trebuia să se suprapună pe deconectarea noastră de la gaz și apariția diverselor probleme. Și totul se dirija dintr-un centru.

Vocea Basarabiei: Dar unde se află acest centru?

Mihai Druță: Eu am spus de câteva ori azi și trebuie să repet că acest centru e în afara republicii.

Vocea Basarabiei: E în afară unde?

Mihai Druță: Trebuie să spun că, de fapt, sunt câteva. Unul e la Londra, altul e prin Orientul Apropiat, al treilea e în capitala fostului imperiu. Acum n-aș putea spune care din ele este principal, dar din centrele acestea de peste hotare ei sunt dirijați și uitați-vă cât de bine s-au înțeles. Și cu tătuca Voronin s-au înțeles, și cu Șor s-au înțeles și Șor de acolo prin intermediul online le dădea indicații. Sunt implicați și unii specialiști în sondaje, care mai târziu a devenit clar pentru toată lumea că sondajele din ultima vreme erau trucate, erau desenate și voiau să compromită guvernarea ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Dl deputat, dar lupta împotriva corupției se duce doar în pereții legislativului sau totuși justiția trebuie să spună cine este certat cu legea?

Mihai Druță: Nu știu de ce dvs. îmi puneți această întrebare. Eu cred că dvs. sunteți bine informată și observați care este situația, nu e ceea ce a fost cu câțiva ani în urmă, deja situația s-a schimbat, că nu mai dă nimeni indicații.

Vocea Basarabiei: Credeți în finalitatea dosarelor de rezonanță?

Mihai Druță: Acum nu există nimeni în republică, cum era odată coordonatorul, care să telefoneze la președintele Curții Supreme de Justiție și să-i dicteze lista dosarelor și ce sentință să fie dată pe fiecare dosar. Nu există așa ceva, s-a terminat cu dictatul politicului în sfera justiției.

Vocea Basarabiei: Și astăzi justiția este capabilă să ducă la bun sfârșit dosarele de rezonanță?

Mihai Druță: În parlament se vorbește de vetting, prevetting și lumea nu înțelege. Chiar am fost la sfat cu poporul și un coleg de-al meu le lămurea ce am făcut la etapa prevetting și eu i-am zis: „Dragul meu, hai să vorbim așa ca oamenii să înțeleagă”. PAS în campania electorală și-a luat angajamentul să facă reforma justiției, reforma justiției a fost inclusă în programul de guvernare și parlamentul împreună cu guvernul au purces la realizarea făgăduințelor electorale. Ce s-a făcut până în prezent? Acum are loc ceea ce se numește prevetting. Acesta reprezintă controlul vârfurilor justiției din Republica Moldova. Controlul vârfurilor, în primul rând, cum au activat ei până în prezent, câte dosare, câte sentințe au luat la comanda oligarhului cutare sau cutare și să constate ce avere are fiecare din ei. Și se constată deja niște lucruri că ți se ridică părul măciucă, când el are o avere cu multe milioane mai mare decât veniturile lui într-o anumită perioadă.

Vocea Basarabiei: Vă referiți la magistrați?

Mihai Druță: Da, și la procurori, și la magistrați. Și atunci, el trebuie să răspundă. Și acum uitați-vă cine se afla în fruntea procuraturii până la venirea noastră în parlament, ce buchet de procurori era acolo. Unde sunt ei acum? Au fost împrăștiați. De ce nu se apreciază lucrurile? E foarte greu de găsit oameni când 600 de procurori au semnat acel document în favoarea lui Plahotniuc și să-l aducă la cunoștință forului european. Acum e foarte complicat să lucrezi cu dânșii, dar trebuie să lucrăm cu ceea ce avem. O să mai aducem procurori, și am promis că din Occident o să aducem procurori. Iată că deocamdată nu-i procurorul general din Occident, dar doamna Dragalin de la Anticorupție vine din Occident și chiar îmi place accentul ei american, e foarte frumos accentul ei.

Vocea Basarabiei: Dar cei din opoziție spun că dvs., cei de la putere, vă răfuiți cu adversarii politici, am urmărit și luarea dvs. de cuvânt în parlament atunci când s-a ridicat imunitatea parlamentară pentru Marina Tauber.

Mihai Druță: Da, un discurs pe care l-am improvizat, fiindcă nu e bine când cei care au mari păcate din anii trecuți, care sunt bănuieli rezonabile că sunt complici la furtul miliardului, la jefuirea sistemului bancar al Republicii Moldova, care plătesc sute de mii la niște cântăreți de prost gust din străinătate să vină aici să ne prostească poporul, să ne citească morală și să ne învinuiască pe noi că am dat dovadă de ceea ce au făcut ei pe timpul lui Plahotniuc. Și atunci, eu a trebuit să-i spun să-i fie rușine, cu adevărat să-i fie rușine. Este vreme de aruncat pietrele și este vreme de adunat pietrele, zice textul sfânt; este vreme de zâmbete și de hlizit și este vreme de răspuns, este vreme de plâns. Plâns în sensul figurat, dar poate și în cel direct. Să răspundă pentru ceea ce au făcut! Asta nu înseamnă că cineva se răfuiește, asta înseamnă că am promis în fața întregului popor și în fața întregii lumi, pentru că am promis lucrul acesta și în diasporă, că vom face reforma justiției și corupții vor fi trași la răspundere. Noi realizăm, noi respectăm cuvântul dat poporului și noi trebuie să fim onești față de popor, dar dânșii distorsionează discursul nostru, schimonosesc activitatea noastră și pedepsirea celor care s-au făcut vinovați de mari crime, căci jefuirea sistemului bancar e o crimă foarte mare și pedepsirea lor nu înseamnă răfuire, asta înseamnă că noi am creat în justiție câmpul legal și le-am dat libertatea să înfăptuiască justiția, să facă dreptate în republică, pentru că ei nu făceau dreptate până la venirea noastră la guvernare de atâta că, pe de o parte, nu le dădea voie oligarhatul, iar pe de altă parte, se învechiseră și dânșii în rele, le plăcea mita. Ascultă de Plahotniuc, dar dacă îl asculți pe Plahotniuc, mai departe ai mână liberă să faci ce vrei. Îmi pare rău că nu avem posibilitate să cunoască fiecare cetățean. Primarii ceia care erau ai lui Usatîi, de exemplu, primarul de Drochia, primarul de Râșcani, că ei sunt soț și soție, las’ să povestească câte dosare le-au intentat oamenii lui Plahotniuc din justiție pentru ca ei să părăsească partidul lui Usatîi și să adere la partidul lui Plahotniuc. Iată cum lucrau ei.

Vocea Basarabiei: Doar că soții sunt dna primar și dl președinte de raion.

Mihai Druță: Corect. Mulțumesc pentru precizare. Dar eu am vorbit la concret cu oameni bine informați, rude de-ale dumnealor.

Vocea Basarabiei: Dar cum vă explicați dvs. bazinul acesta electoral pe care îl au inclusiv Partidul Șor și alte partide? Mai ales, cum reacționați la vorbele pe care le spun unii cetățeni de la firul ierbii că „au furat ei, dar ne dau și nouă”?

Mihai Druță: E trist când lumea e adusă la un grad de sărăcie și la un grad de dezinformare totală, fiindcă PAS, practic, nu are nicio televiziune. Șor are câteva televiziuni, câte vrei televiziuni are Plahotniuc, are Dodon, iar PAS a venit la guvernare miraculos, fără televiziuni, fiindcă televiziunile care au reflectat cât de cât obiectiv situația, să zicem Jurnal TV sau TV8, acestea nu au reflectat doar activitatea PAS-ului, au reflectat în mod echitabil activitatea electorală a tuturor.

Vocea Basarabiei: Să lăsăm presa să-și facă treaba.

Mihai Druță: Dar e trist când lumea ajunge să le dea dreptate. Din fericire, sunt puțini, au fost mai mulți. Oleacă în campania electorală le-am deschis ochii, inclusiv la Orhei, am fost în 16 sate din Orhei și lumea ne spunea că iată la magazinașul cela, iată la barul cela sunt oamenii lui Șor și la dânșii vin noaptea și le aduc materiale și bani și mai departe ei… Banul, banul și încă o dată banul! Doar cu banul au cumpărat voturile. Ei au șefi ai structurilor lor raionale, șefi pe sate, care sunt salarizați, or PAS-ul nu are banii aceștia.

Vocea Basarabiei: Dar nu ar trebui banul să decidă totul. Dl deputat, să vă întreb dacă totuși toamna va fi fierbinte și dacă se poate ajunge până la destabilizarea situației social-politice.

Mihai Druță: Eu cred că destabilizarea pe care și-au dorit-o oponenții noștri din parlament, care sunt ținuți de hățuri din exterior și sunt pompați bani grei din exterior nu va avea loc.

Vocea Basarabiei: Dar de unde-s banii ceia?

Mihai Druță: Banii furați tot din băncile noastre, banii furați tot de pe spatele nostru i-au pompat în exterior și acum finanțează activitățile antiguvernamentale din republică, activitățile acestei opoziții și parlamentare, și extraparlamentare și în măsura în care și-au dorit ei destabilizarea, ea nu se va întâmpla. Încă o dată amintesc dezvăluirile care s-au făcut și a fost deconspirat ceea ce puneau ei la cale. Ei pregăteau o destabilizare atât de mare, încât să dea jos guvernarea, o guvernare legitimă.

Vocea Basarabiei: Igor Dodon zicea că, dacă nu dăm jos actualul guvern, pierdem țara.

Mihai Druță: Da, da, țara din capul lui, dar țara reală nu-i țara lui Dodon; țara reală e țara oamenilor care vor dreptate, vor justiție, vor integrare europeană, vor să aibă un nivel decent de viață, vor, la urma urmei, un președinte de țară care să vorbească onest cu fiecare dintre oameni, care vrea un guvern care să răspundă intereselor naționale, dar nu indicațiilor lui Dodon. Vrabia mălai visează. Dodon a ajuns până la aceea că voia alegeri anticipate simultane – și prezidențiale, și parlamentare. Noi ce ne jucăm de-a țara-n bumbi? Abia am făcut alegerile și el de-acum visa, a suferit o înfrângere rușinoasă, o înfrângere dezastruoasă și el vrea cu ai lui trei deputați în cruce, care majoritatea i-au trădat pe comuniști și s-au făcut socialiști și ce să facă el cu dânșii? Acum este partea mai serioasă a problemei. Ceea ce vor să facă ei, opoziția asta a noastră, noi o să ne lămurim.

Vocea Basarabiei: Cum?

Mihai Druță: Lovindu-i cu adevărul, lovindu-i cu cuvântul adevărului, dezvăluind poporului care este situația adevărată, demascându-i. Acesta-i cuvântul nostru, cuvântul politic, prin metode politice, dar este partea mai serioasă – partea economică și socială. Eu nu vreau să alunec în examinarea unor situații ipotetice, grele, care ar putea să fie, pentru că ar putea cineva să mă înțeleagă greșit. Eu vreau să zic că guvernul analizează situația, analizează variantele posibile de evaluare a situației și pregătește soluții pentru fiecare variantă posibilă.

Vocea Basarabiei: Sunt mai multe scenarii, da?

Mihai Druță: Acum sunt posibile diferite scenarii, desigur: că ne deconectează de la rețeaua electrică, că ne închid robinetul de la gaz, că ne micșorează cantitatea de gaz. Sunt multe variante și iată pentru fiecare variantă guvernul nostru, guvernarea PAS, în genere, pregătește soluțiile noastre. Păi, eu am pomenit. De ce se construiește în ritm rapid linia electrică? De ce au fost câteva delegații în Azerbaidjan? De ce noi lucrăm permanent cu Bruxelles-ul? De ce Bruxelles-ul ne-a înțeles? De ce s-a creat o platformă internațională de a ajuta Republica Moldova care a ajuns la sute de milioane vor fi donații pentru situația de criză cea mai grea? Pentru că dacă e situația de criză cea mai grea, noi să avem bani să plătim gazul la prețurile reale care vor fi atunci. Se lucrează la stocarea rezervelor de gaz pe teritoriul României, se cumpără gaz.

Vocea Basarabiei: Doar că ele sunt pentru o perioadă foarte mică de timp.

Mihai Druță: Da, pentru o perioadă…

Vocea Basarabiei: Dl deputat, dar pentru că în spațiul public se vorbește foarte mult despre nevoia remanierilor guvernamentale, PAS are o decizie la acest subiect?

Mihai Druță: La nivel de fracțiune parlamentară onest se examinează, periodic vine dna prim-ministru, vin miniștrii la raport pe anumite probleme ne informează, pe proiecte de legi mai importante, iată cum a fost cu bugetul, ne informează ce se ascunde, de ce așa, dau răspuns la întrebări, dacă apare situația.

Vocea Basarabiei: Nu vreți să ne spuneți dacă s-a copt sau nu problema remanierilor guvernamentale?

Mihai Druță: Bine, o remaniere a fost la Ministerul Agriculturii. Mi se pare că s-a întărit acest minister, mi se pare că unii din opoziția așa-numită democrată, proeuropeană, extraparlamentară, care erau foarte vocali și foarte agresivi, chiar aveau un discurs foarte agresiv în raport cu PAS, au mai domolit acest discurs agresiv, pentru că au văzut că în fruntea Ministerului Agriculturii a venit un politician foarte valoros.

Vocea Basarabiei: Dar am reținut și declarația președintei Maia Sandu, care a spus că dacă ea ar fi fost în fruntea guvernului, ea ar mai fi făcut remanieri guvernamentale.

Mihai Druță: Atunci e posibil că vor mai fi și e o chestiune normală, fiindcă PAS-ul nu a format guvernul doar după criteriul de partid. Undeva jumătate din membrii guvernului nu sunt membri de partid și în parlament sunt vreo șase.

Vocea Basarabiei: Dar sunt nemulțumiri, inclusiv în diasporă, știți că sunt nemulțumiri că au depus dosare, că nu au trecut, nu au luat jobul pe care și l-au dorit unii?

Mihai Druță: Eu cred că o problemă de comunicare există. Cel puțin, eu văd că avem o problemă de comunicare și cu diaspora, dar și cu întregul popor, pentru că am mers în diasporă la raport și când vorbești cu lumea și-o chestiune neclară la început, dacă le lămurești onest și le pui faptele în față, ei cad de acord. Vă dau un exemplu de la Rădoaia. Acolo o porțiune de 500 de metri de drum s-a asfalt de către guvernarea PAS, dar babele în sat vorbesc că asta a făcut Șor. Cineva răspândește zvonurile acestea și atunci când a fost și deputatul din raion și a fost și reprezentantul de la conducerea raionului, am pus faptele pe masă și i-am convins. Și iată așa-i în toate problemele.

Vocea Basarabiei: O reformă administrativ-teritorială se regăsește pe agendă?

Mihai Druță: Da, se regăsește, dar eu cred că este prematur să mă pronunț acum, fiindcă nu este luată o decizie definitivă, care să fie susținută de comun acord de către toate componentele guvernării. Acum mă întorc la guvernare. Dacă dna președintă a spus că ea ar mai face unele remanieri, problemele probabil că se discută și este un lucru normal. Eu nu văd o tragedie în faptul că sunt schimbați unul sau doi miniștri. Între timp, guvernarea a intrat în diverse dialoguri, în diferite relații de colaborare cu alte persoane care demonstrează o viziune mai clară și prezintă o încredere sporită că ei ar face față mai bine situației decât așa cum este acum, probabil că o să fie schimbări, dar trebuie să ne uităm ca la un lucru normal, nu ca la o tragedie, nu ca la sfârșitul lumii.

Vocea Basarabiei: Se întreabă unii, având o majoritate confortabilă, dar nu suficientă pentru a modifica Constituția, trebuie să ajungeți la articolul 13 din Constituție?

Mihai Druță: Da, trebuia să ajungem când am avut prima convocare după alegeri la fracțiune. Eu am fost una dintre persoane, fiindcă duc povara asta în spate din 1990 și, mai ales, după ce s-a adoptat Constituția, fiindcă noi în Declarația de Independență am scris că denumirea corectă e limba română, dar vedeți ce au făcut cu Constituția, au distorsionat mesajul Declarației de Independență care este cel mai important text constituțional. Și când am venit în parlament în vara anului trecut, desigur că chiar la prima ședință am spus că trebuie să ne pregătim pentru asta, dar în acest scop o să trebuiască să avem un discurs, o comunicare și cu opoziția.

Vocea Basarabiei: Dar mai trebuie 4-5 voturi?

Mihai Druță: Eu zic că de la 63 ne trebuie 68, fiindcă dacă-s două treimi și facem un calcul matematic iese 67,3, dar o să luăm 68. Ne mai trebuie 5. Eu am vorbit, nu numesc, nu dau nume, fiindcă noi am vorbit confidențial și dintr-o parte, și din alta, nu am impus, am tatonat situația, personal am tatonat situația, fără să cer învoirea de la partid, fiindcă eu sunt fără de partid și am independența de deputat. Bine, mai ales că și toată fracțiunea ar dori lucrul acesta.

Vocea Basarabiei: Ați tatonat și ce ați aflat?

Mihai Druță: Am tatonat și cel puțin doi, dar poate chiar trei mi-au spus: „Eu nu votez doar limba română, eu mâine votez chiar Unirea cu România”.

Vocea Basarabiei: Asta v-au spus din tabăra…

Mihai Druță: Din opoziție, am zis, fără a specifica.

Vocea Basarabiei: Din opoziție?

Mihai Druță: Da! Mi-au spus că chiar Unirea cu România o votează.

Vocea Basarabiei: E greu de crezut, dar dacă ați discutat dvs…

Mihai Druță: Eu cred că s-ar putea. Însă noi ne punem un scop, dar nu cu orice preț. Sunt niște bariere, nu vreau să le zic linii roșii, niște bariere pe care nu putem să le depășim, avem niște limite.

Vocea Basarabiei: Când va fi consens în societate, atunci mai ușor se vor rezolva multe probleme.

Mihai Druță: Vă explic despre ce e vorba. Am vorbit cu o persoană care mai-mai că-mi asigura 5 mandate, dar a spus așa: „Dar să vedem PAS-ul ce ne dă”. Ei bine, sunt niște chestii care nu se târguiesc. Eu nu pot să-i promit cuiva că o să-i fac monument în viață și că o să-i dau indulgență pentru toate păcatele din trecut doar de atâta că o să voteze articolul 13, unde o să fie scris limba română. Deja cred că am făcut niște aluzii.

Vocea Basarabiei: Avem încă multe de discutat, dar ne apropiem de final. Dl deputat, e bine să veniți cu un mesaj către cei care urmăresc Vocea Basarabiei, pentru că suntem totuși în ajunul unei zile importante.

Mihai Druță: În primul rând, vă mulțumesc dvs. pentru invitație, fiindcă v-am spus că sunt probleme când stai de vorbă cu jurnaliștii, te aștepți la orice, dar la dvs. cu cea mai mare plăcere o să vin și în viitor, cum am fost și în trecut, pentru că ne cunoaștem de la Nistru, din anii ceia de demult.

Vocea Basarabiei: Mulțumim!

Mihai Druță: Dragi concetățeni, ne aflăm în ajunul zilei de 27 august, ziua când cu 31 de ani în urmă Parlamentul Republicii Moldova a proclamat independența de stat a republicii noastre, atunci când am adoptat certificatul de naștere a statului independent Republica Moldova, atunci când am hotărât să ne despărțim de statutul de colonie ex-sovietică și ne-am luat soarta în mâinile noastre. Și în legătură cu aceasta vreau să vă felicit cu apropiata sărbătoare, să vă doresc pace și sănătate, să vă doresc toate cele bune. Și vă rog să aveți cea mai mare încredere în guvernarea actuală care nu că a promis, dar și-a luat angajamentul, a făcut un contract cu poporul Republicii Moldova și eu vă asigur că timp de un an de zile am avut observațiile mele, că am venit din diasporă, și această guvernare este capabilă și își va menține făgăduința și va realiza programul său electoral. Încă o dată, sincere felicitări cu sărbătoarea noastră națională – Ziua Independenței de stat. Numai bine!

Vocea Basarabiei: Sănătate multă! La mulți ani, Republica Moldova! Vă mai așteptăm aici, la Vocea Basarabiei, vocea care ne unește.

Mihai Druță: Vă mulțumesc!

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.