VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Marko Șevcenko: Ucraina este susținută de către cele mai puternice țări ale lumii și nu mai poate fi vorba că va pierde acest război

Vocea Basarabiei: Astăzi avem un oaspete special, astăzi discutăm cu Excelența Sa, dl ambasador al Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko. Mulțumim, excelență, că sunteți disponibil de fiecare dată atunci când vă invităm să ajungeți la emisiunea noastră. Acum e și un prilej mai deosebit, chiar dacă e un eveniment trist, pentru că totuși în curând se va împlini un an de la invazia Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie 2022 a început agresiunea Rusiei în țara dvs. Cum a fost acest an? Rezistența Ucrainei este de admirat, e un lucru nu chiar atât de ușor să spui că, da, Ucraina rezistă, pentru că acolo totuși se varsă sânge, lumea mai fuge din calea războiului, numărul refugiaților este mare, suferința este mare, dar iată că a întreprins o vizită simbolică și importantă președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, în Ucraina și a promis în continuare ajutor. E aproape, departe, sfârșitul acestui război, în opinia dvs.?

Marko Șevcenko: Un an de rezistență, cum de obicei e la orice război, este un an greu, plin de diferite evenimente – și triste, și mai puțin triste, și victorii, și eșecuri. Deci, ca în orice țară, ca în orice curs de acțiune, mergem prin toate etapele, și prin absolut toate situațiile, dar mi se pare că Ucraina a trecut acest an cu capul sus.

Cu demnitate, că am îndeplinit misiunile noastre, am rezistat și toată lumea în Ucraina deja știe sigur că vom rezista definitiv!

Vocea Basarabiei: Cu demnitate.

Marko Șevcenko: Cu demnitate, că am îndeplinit misiunile noastre, am rezistat și toată lumea în Ucraina deja știe sigur că vom rezista definitiv. Și cea mai bună ilustrație a spiritului ucrainean este prin două cifre: prima se referă la consolidarea națională, toate sondajele făcute la sfârșitul anului trecut și la începutul acestui an arată că ucrainenii susțin activitatea președintelui Zelenski cam 93 la sută, este o consolidare absolut admirabilă și este prima oară în istoria contemporană a Ucrainei când toată populația susține activitatea liderului național, chiar la independență în anul ‘91 pentru președintele Kravciuk au votat mai puțini oameni decât acum susțin activitatea președintelui Zelenski, este prima cifră care ilustrează acest lucru. A doua cifră, tot premieră absolută în istoria contemporană a Ucrainei, știți, la fiecare sondaj oamenii sunt întrebați dacă lucrurile merg în direcția corectă sau incorectă. Și în 30 de ani, majoritatea oamenilor considerau că lucrurile merg în direcția greșită. Anul trecut, la începutul verii, probabil pentru prima dată direcția s-a schimbat și majoritatea oamenilor au considerat că lucrurile merg în direcția corectă și pozitivă, și pe parcursul anului această cifră numai s-a majorat, a ajuns mai mult decât 70 la sută în medie.

Vocea Basarabiei: Ați făcut trimitere la vara anului trecut, atunci când Ucrainei i s-a oferit statutul de țară-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Marko Șevcenko: Exact!

Vocea Basarabiei: Și acești 70 la sută din respondenții care participă la sondaje spun că țara lor acum merge pe un drum corect, da?

Marko Șevcenko: Mai mult decât 70, 73.

Temele pentru acasă trebuie să fie făcute nu numai de către guvern, dar și de toată societatea ucraineană

Vocea Basarabiei: Îmbucurător, liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a declarat că Putin a crezut că Ucraina e slabă și Occidentul e divizat, dar s-a înșelat complet. Ce ne puteți spune despre ajutorul care vine din partea Occidentului și câtă dreptate are Joe Biden, când spune că Ucraina nu e slabă și că Putin s-a înșelat?

Marko Șevcenko: Joe Biden a spus acest lucru de la bun început, ieri el numai a repetat acest mesaj adresat nu numai lui Putin, pentru că probabil mesajele către dl Putin deja nu mai sunt oportune deloc, dar mesajul este transmis către populația ucraineană, către populația rusă și către toată lumea. Sunt sigur că acest lucru s-a întâmplat, este și se va întâmpla până la victoria ucraineană. Da, vom avea mai multe eforturi, da, ajutorul promis trebuie să ajungă și trebuie să fie folosit, și nu numai pe câmpul de luptă, da, avem foarte multe home work. Temele pentru acasă trebuie să fie făcute nu numai de către guvern, dar și de toată societatea ucraineană, iar acest lucru este mult mai dificil decât de obicei, dar în același timp, încă o dată repet, lucrurile merg în direcția pozitivă și corectă. Și asta e cel mai important lucru, chiar și în perioada de război.

Vocea Basarabiei: Dar credeți că această declarație a președintelui american nu-l înfurie și mai mult pe liderul de la Kremlin?

Marko Șevcenko: Pentru noi aceasta nu mai contează deja, mai multă sau mai puțină furie a liderului de la Kremlin, el a folosit toate instrumentele existente împotriva Ucrainei, în afară de arma nucleară. Și pentru noi ce s-ar putea întâmpla mai mult decât deja s-a întâmplat? Arma nucleară, atât.

Vocea Basarabiei: Bine, și arma nucleară rămâne a fi o amenințare gravă la adresa securității și lumea mai trăiește cu această frică, pentru că astăzi foarte mulți își pun întrebarea cine știe ce e în capul lui Vladimir Putin.

Marko Șevcenko: Probabil, amenințarea Ucrainei cu arma nucleară ar deveni ultimul argument pentru statele care în prezent încearcă să păstreze un fel de neutralitate, există asemenea țări. Dar vreau să vă spun că în acest an care a trecut după începutul războiului deja s-a conturat coaliția în susținerea Ucrainei și s-a conturat coaliția în susținerea Federației Ruse. Federația Rusă este susținută de țări precum Coreea de Nord, Iran, Siria, deci cam acestea. Pe de altă parte, Ucraina este susținută de toate țările din lumea civilizată, din Vestul așa-zis colectiv, e susținută de către țările al căror Produs Intern Brut formează majoritatea datelor respective din toată lumea ș.a.m.d. Deci, în general, Ucraina este susținută de către cele mai puternice țări ale lumii și în această situație nu mai poate merge vorba că Ucraina poate să piardă acest război.

Prelungirea acestui război va avea consecințe destul de grele din punct de vedere economic și social.

Vocea Basarabiei: Iată ce zicea președintele american: „Am construit o coaliție de țări de la Atlantic până la Oceanul Pacific, în întreaga lume care include peste 50 de state”, dar tot el mai spunea că este cel mare război terestru din Europa în ultimii 75 de ani. Prelungirea acestui război ce consecințe poate să aibă, pentru că, da, rezistența e mare, astăzi, moralul încă nu e la pământ, dar cu cât trece mai mult timp și cei care luptă cu arma în mână vor să ajungă să trăiască într-o țară prosperă, unde e libertate, unde e democrație, unde e pace?

Marko Șevcenko: Într-adevăr, prelungirea acestui război va avea consecințe destul de grele din punct de vedere economic și social. Și aici trebuie să menționăm simplul fapt că între 8 și 10 milioane de oameni au plecat din Ucraina ca refugiați în Europa și în alte țări ale lumii, în jur de 14 milioane de ucraineni au devenit într-o noapte refugiați în teren, și-au schimbat locul de trai în Ucraina și s-au mutat mai spre centru și mai spre vest. Astfel, în Ucraina deja există disbalanță demografică și atunci când se va termina războiul o să fie o provocare foarte mare ca să reorganizăm viața noastră în sensul că oamenii vor avea posibilitatea de a se întoarce la casele lor, dar deseori casele lor deja sunt distruse și problemele economice numai se vor începe după încheierea acestui război. Ucraina se va confrunta cu mari dificultăți economice, chiar și în prezent ne confruntăm, dar vreau să repet: Rusia a câștigat toate războaiele cel puțin în Europa numai când a avut aliați din țările vest-europene, iar când n-a avut aliați, Rusia a pierdut toate războaiele – și Războiul din Crimeea de la mijlocul secolului XIX și altele. Deci, fără sprijinul aliaților europeni, Rusia pierde războiul de obicei și eu sunt sigur că Rusia va pierde acest război și în prezent. Am spus deja că Ucraina este susținută de acele țări care sunt majoritatea lumii și cele mai bogate și mai prospere țări din lume. Și când vorbim despre perioada de după război trebuie să menționăm că avem două procese care va trebui să fie realizate în același timp – procesul de reconstrucție și procesul de modernizare în vederea europenizării. Și aceste două procese realizate în același timp vor transforma Ucraina în cel mai mare proiect economic din Europa.

Vocea Basarabiei: Se vorbește despre un plan Marshall care ar trebui ca să fie reconstruită Ucraina.

Marko Șevcenko: Da, și aceasta va fi șansa noastră.

Vocea Basarabiei: Dar să revenim la ceea ce s-a discutat la Conferința de Securitate de la München. Cancelarul german Scholz îndemna să ne pregătim pentru un război îndelungat și a cerut determinare, și s-a jurat că Europa nu va renunța să sprijine Ucraina. Dar, în două cuvinte, asta ar însemna că trebuie să ne pregătim pentru un război de mai lungă durată?

Marko Șevcenko: Când avem o situație cu regimul existent de la Kremlin întotdeauna trebuie să fim pregătiți pentru un război de lungă durată. Și acest lucru oficialii ucraineni îl repetă la toate platformele internaționale, problema este în esența regimului existent la Kremlin, problema este că prin simpla eliminare a militarilor ruși de pe teritoriul Ucrainei problema n-o să fie rezolvată. Haideți să ne imaginăm că militarii ucraineni au ajuns la liniile hotarelor de la anul 1991. Se vor termina atacurile aeriene? Nu cred. Atacurile aeriene vor fi realizate în continuare de către militarii ruși. Dacă Ucraina va ajunge în Crimeea, până la podul de la Kerci, își recuperează teritoriile de până în 2014, va dialoga Putin despre un tratat de pace? Nu. Mai curând în Rusia vor crește ideile de revanșism și se vor repeta procesele care au avut loc în Germania în perioada interbelică. De aceea avem nevoie de o politică mai consistentă, de lungă durată și, în general, să decidem ce trebuie să facem cu Rusia când ea este condusă de regimul politic actual.

Vocea Basarabiei: Deci, aceasta e problema?

Marko Șevcenko: Asta e problema.

Vocea Basarabiei: Și dacă s-ar schimba regimul politic de la Kremlin, atunci ar fi mai ușor de acceptat negocierea păcii?

Absolut. Revenirea la viața normală, revenirea la viața civilizată, unde tratatele sunt respectate, semnătura este un garant că așa cum documentul este semnat, așa va fi respectat și realizat. Aceasta-i normalitatea.

Vocea Basarabiei: Dar o să-l mai citez și pe președintele Franței, Emmanuel Macron, care a participat și el la Conferința de la München și acolo a exprimat o poziție solidară, dar un pic nuanțată: „Războiul se va sfârși la masa de negocieri, nu pe câmpul de luptă, iar înfrângerea militară a Rusiei trebuie să fie dozată exact cât să-l determine pe Putin să negocieze pacea”. În opinia președintelui francez, „Rusia este parte a Europei și Europa trebuie să negocieze o formulă de coabitare în siguranță cu Federația Rusă”.

Marko Șevcenko: Da. Și, în primul rând, vreau să spun publicului că Ucraina apreciază foarte înalt susținerea Franței și a președintelui Macron, care permanent este adunată și prezentată publicului, dar vreau să atrag atenția că dl președinte Macron pe parcursul acestui an a evoluat, și-a mai schimbat poziția și atitudinea și la începutul războiului au avut loc un pic alte declarații ale dlui președinte Macron. Asta înseamnă că e OK, pe parcursul…

Vocea Basarabiei: Dar ce a spus președintele țării dvs.? Dl Zelenski spune că dl Macron pierde timpul, dacă ia în considerare negocieri cu Vladimir Putin.

Marko Șevcenko: Asta e poziția noastră, dar noi înțelegem că o țară atât de mare, cum este Franța, condusă de către un politician responsabil are, OK, are un pic mai mult timp ca să înțeleagă cum merg lucrurile când ai relații cu Rusia. Ucraina e mai aproape de Rusia, are mai multă experiență de comunicare și de contracarare a diferitelor acțiuni ruse.

Vocea Basarabiei: Amenințări…

Marko Șevcenko: Amenințări și provocări. Și de aceea am ajuns la această concluzie mai devreme. Franța e mai departe și are nevoie de mai mult timp ca să înțeleagă lucruri pe care le înțelege deja Ucraina.

Întrebarea este – cum ajungem la situația când pacea să fie nu numai introdusă, dar și respectată, în special de către Federația Rusă?

Vocea Basarabiei: O mare putere – China, vrea și ea să se implice și să spună că ar putea să aducă pacea în această regiune, chinezii spun că vor prezenta la Organizația Națiunilor Unite un plan de pace tocmai în această săptămână când se împlinește un an de la agresiunea Rusiei în Ucraina. Mai nou, am văzut că șeful diplomației chineze a vizitat Ungaria și acum s-ar crede că ambele țări ar împărtăși același punct de vedere și ar zice că ar putea să contribuie la elaborarea unui plan de pace. Crede Kievul în aceste intenții ale Chinei, ale Ungariei?

Marko Șevcenko: E greu de spus, crede Kievul sau nu, pentru că nimeni la Kiev deocamdată n-a văzut acel plan de pace. Kievul este pentru pace, președintele Zelenski a elaborat bine cunoscuții 10 pași către pace, această inițiativă are un alt nume, formula de pace a președintelui Zelenski. Și ideea ca să trăim în pace, să ajungem la pace cât se poate de repede este binevenită în Ucraina și noi votăm pentru. Întrebarea este – cum ajungem la situația când pacea să fie nu numai introdusă, dar și respectată, în special de către Federația Rusă? De aceea, eu aș saluta orice inițiativă de pace, în special care este oferită de către China, dar această inițiativă o vom putea discuta numai când o vom analiza, ne vom uita și vom înțelege care este esența, ce pași sunt propuși. Sigur că și Ucraina are anumite limite roșii, și Ucraina nu…

Vocea Basarabiei: Nu va ceda?

Marko Șevcenko: Nu va ceda, am repetat de mai multe ori în public.

Vocea Basarabiei: Dar care sunt aceste linii roșii?

Marko Șevcenko: De exemplu, 90, mai mult decât 90 la sută din populația ucraineană, din ucraineni consideră că nu se poate face nici o cedare teritorială în fața Rusiei. De aceea aceasta este o limită roșie pentru conducerea ucraineană, pentru că este aleasă în mod democratic și trebuie să respecte voința poporului ucrainean.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.