VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Marin Ciobanu: Statutul de candidat UE ne va permite să atragem investiții mai multe în Moldova / VIDEO

Interviu cu Marin Ciobanu, director al Agenției de Investiții din Moldova

Vocea Basarabiei: E o provocare pentru dvs. faptul că ați acceptat să veniți în fruntea acestei agenții? Și trebuie să discutăm cât de atractivă rămâne Republica Moldova pentru a atrage investiții și, mai ales, ce i-ar determina pe investitorii străini să vină aici, în Republica Moldova.

Marin Ciobanu: Da, sigur, am spus-o dintotdeauna și asta este părerea mea, dar cred că nu numai părerea mea. Din păcate, Republica Moldova după o perioadă îndelungată de de-industrializare nu are capacitate, nu avem resurse financiare ca să investim în diferite obiective, întreprinderi, uzine. Ați auzit dvs. undeva că în ultimii 30 de ani noi am investit în astfel de fabrici și uzine? Suntem într-o economie de piață și investițiile străine sunt unica salvare a Republicii Moldova prin crearea locurilor de muncă și dezvoltarea economică. Pentru mine e o provocare? Bine, eu în ultimii 12-13 ani cu asta m-am ocupat, adică din punct de vedere profesional nu este ceva nou pentru mine. Dimpotrivă, am acceptat această provocare pentru a salva anumite proiecte care stau pe undeva și se prăfuiesc, iar la altele să le dăm mai multă energie și turații, fiindcă până la urmă Agenția de Investiții este direct subordonată dnei prim-ministru.

Vocea Basarabiei: Așa este. Dar acum, pentru că e această instabilitate în regiune, pentru că de peste 200 de zile e acest război dintre Rusia și Ucraina, invazia rusă în Ucraina, nu există un risc sporit pentru business ca să-și aducă banii în altă țară?

Marin Ciobanu: Haideți să le luăm pe rând. În primul rând, vreau să vorbesc despre ceea ce am găsit eu la agenție.

Vocea Basarabiei: Eu voiam mai târziu să vă întreb ce ați găsit și cum aveți de gând să reformați agenția, dar vreau să vă întreb dacă acest război totuși provoacă un risc pentru investitori ca să-și aducă capitalul.

Marin Ciobanu: Aveți perfectă dreptate și întrebarea este pertinentă. Evident, noi putem să fim optimiști, dar trebuie să fim și realiști. Când la hotar avem o incertitudine, pentru noi, cei care trăim aici, în Republica Moldova, este mai simplu, noi înțelegem că rușii probabil nu au niciun procent șanse ca să ajungă încoace în Republica Moldova. Eu, în general, nu le dau nicio șansă, fiindcă ucrainenii se luptă eroic și din câte vedem acum pe câmpul de luptă, practic, rușii nu au nicio șansă. Dar străinii care se află undeva mai departe în capitalele europene, bunăoară, în Franța, Germania, ei nu pot să riște. De exemplu, compania din Leipzig, producătorul de BMW-uri produce câte 1.100 de mașini pe zi, deci ei nu pot, vă dați seama, dacă o săptămână nu lucrează o fabrică și ei nu au stocuri nici la intrare, nici la ieșire. Astfel de concerne mari, producători de automobile, chiar dacă există riscul mai puțin de un procent, oricum nu pot să meargă la așa riscuri, de aceea noi trebuie să acționăm reieșind din conjunctura care există și reieșind din datele problemei.

Vocea Basarabiei: Ce ați găsit la agenție?

Marin Ciobanu: Ceea ce m-a uimit foarte mult, eu cu colegii noi de la agenție am interacționat și mai înainte, fiindcă noi oricum am colaborat, am ieșit împreună peste hotarele țării, am participat în misiuni economice la diferite ambasade și eu mai cunoșteam vreo 4 colegi de la agenție și aveam o părere foarte bună. Vreau să vă zic că am găsit niște oameni profesioniști, dedicați, cu mult entuziasm, care chiar vor să schimbe lucrurile în țară și noi trebuie să facem tot posibilul ca să menținem acești foarte buni specialiști. Sincer, eu mă mândresc cu colegii pe care i-am găsit aici.

Vocea Basarabiei: V-au spus și ce salarii au?

Marin Ciobanu: Dar nu este niciun secret pentru nimeni, salariul e în jur de 8-10 mii de lei. De aceea partea bună și cred că cel mai important element este că poți să ai bani, dar dacă nu ai resurse umane, știți cum, ca echipamentul la o întreprindere, poți să ai echipament de sute de mii de euro, dacă nu are cine să-l mânuiască, să poată să-l dirijeze, atunci stai și te uiți la el. Eu cunosc întreprinderi, de exemplu, Uzina „Mezon”, care au cumpărat echipament foarte sofisticat, mașini, unelte scumpe care 4-5 ani au stat și s-au prăfuit și după aceea le-au vândut la un preț de 40-50%. Vorbeam în pauză cât e de greu sau de simplu. Noi suntem prinși în niște condiții foarte grele, pe de o parte, cum ați menționat și dvs., salarii foarte mici, angajați foarte puțini, dar eu vreau să nu ne axăm acum pe partea asta de lirică, să nu ne plângem…

Vocea Basarabiei: Dar oricum trebuie să scoatem în evidență problemele, ca să știm ce soluții pot fi identificate și dvs. să ne spuneți în ce ar consta o eventuală reformare a acestei agenții, pentru că despre acest lucru ați anunțat în cadrul unei conferințe de presă, că vă propuneți să faceți o reformă.

Marin Ciobanu: Nu că doar ne-am propus, noi ne mișcăm rapid, fiindcă nu avem timp să stăm să ne uităm unul la altul și să spunem povești. Eu vă zic: am găsit lume foarte bună, am găsit și documente care erau în cadrul agenției, fiindcă s-a lucrat foarte mult în privința acestei reforme cu informațiile și studiile pe care le aveau colegii, plus mai aveam și eu anumite informații. Eu în teza mea de doctor am abordat foarte aproape reforma Agenției de Investiții, de aceea noi n-am stat mult pe gânduri și în data de 8 septembrie am depus la Cancelaria de Stat toate documentele necesare pentru reforma instituției. În ce constă această reformă? În primul rând, de când am intrat în funcție, pe parcursul săptămânii trecute am avut întâlniri cu partea germană și cu partea americană, ei sunt gata să aloce bani foarte mari, doar pe alocuri au condiționat reforma acestei agenții.

Vocea Basarabiei: Și în ce ar consta această reformă?

Marin Ciobanu: Întâi și-ntâi trebuie ridicat statutul de funcționar public, de ridicat moratoriul instituit asupra încadrării cadrelor, fiindcă, pe de o parte, instituția are 24 de persoane ca și staff, pe de altă parte, a fost instituit moratoriu și nu pot fi angajate persoane. Și mai este o problemă, dacă nu implementăm rapid această reformă, riscăm să rămânem fără cadre, deja au plecat câțiva tineri și mai sunt și alții care vor să plece, fiindcă aici este ca un incubator, tinerii vin direct de la universitate, stau o jumătate de an sau un an și, evident, în condițiile zilei de azi, un tânăr nu poate să muncească cu un salariu de 8.000 de lei și pleacă. Haideți să fim serioși! Acum la companiile mari din cadrul Zonei Economice Libere, muncitorii simpli au deja un salariu de 10.000 de lei, plus întreg pachetul social și transport gratuit. Da, un tânăr specialist cu studii superioare, care cunoaște mai multe limbi străine merge la jobul său cu dedicație, dar e greu să-l reții cu un salariu de până în 10.000 lei. Deci trebuie de scos acest statut de funcționar public și să scăpăm de acest moratoriu ca să putem să angajăm specialiști.

Vocea Basarabiei: Vă întrebam ceva mai devreme – ce i-ar determina pe oamenii din străinătate să vină în Republica Moldova să facă investiții?

Marin Ciobanu: Aici este altă parte a monedei. Într-adevăr acum se va duce o luptă acerbă pentru obținerea investițiilor în diferite țări și iarăși noi nu putem oferi asemeni Macedoniei care la 50 de locuri de muncă îți dăruiește un hectar de teren sau subvenții de 8-10.000 de euro per loc de muncă creat. Bunăoară, aceeași Românie prin fondurile structurale alocă 8.000 de euro per loc de muncă creat, noi nu putem să propunem astfel de facilități, din păcate, noi nu avem acești bani.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. trebuie să-i convingeți pe investitori să-și aducă capitalul aici, nu?

Marin Ciobanu: Ba da. De aceea cei care vor fi mai abili, cei care vor acționa mai rapid și vor veni cu diferite facilități fiscale, stimulente, aceia au șanse să obțină astfel de investiții și noi am vorbit cu dna prim-ministru, am avut, poate-i prea mult spus înțelegeri, dar noi am discutat trei puncte, pe care Domnia Sa le-a susținut și eu sper mult cu aceste trei puncte să avansăm rapid. Îmi doresc ca în maximum două luni să depășim aceste puncte și unul din ele prevede crearea unei platforme de inovare, cercetare și dezvoltare în inginerie. De exemplu, în Germania un loc de muncă în cercetare și dezvoltare cu toate contribuțiile sociale ajunge la circa 10.000 de euro. Noi am putea rapid, fiindcă nu ne dorim exodul forței de muncă, mai ales al forței de muncă de înaltă calificare și dacă am crea o premisă de genul celei existente la IT Park, acum acest parc s-a dezvoltat vertiginos, au circa 1.200 de companii, o cifră de afaceri de circa 8 miliarde de lei și, dacă nu greșesc, vreo 15.000 de locuri de muncă. Deci, ceva similar cu indicatorii Zonei Libere Bălți. Și iată imaginați-vă că la noi aici vine un investitor german sau o companie de genul Sumitomo, companie condusă de dl Corman, numai în Polonia are 3.000 de angajați care lucrează în cercetare și dezvoltare. Și atunci le faci o ofertă: „Veniți în Republica Moldova, o să aveți un impozit unic de 3% sau 7% ca la IT Park” și atunci investitorul german face un calcul: „Da, eu achit 10.000 de euro în țara mea, pe când în Republica Moldova aș achita 2.000 sau 2.500 de euro salariu, plus 7% contribuții încă vreo 200 de euro”. Și atunci lui îi iese de 3,5-4 ori mai ieftin decât în Germania. Și riscurile nu sunt mari, fiindcă în cercetare și dezvoltare – fie că vorbim de prototipuri, diferit echipament, mașini, rachete –, el vine în Moldova cu 20 sau 100 de calculatoare, plus niște echipament poate de testare. Deci, investiții nu prea mari, dar acestea sunt locuri de muncă cu o valoare adăugată foarte înaltă și dacă îl prinzi aici în Moldova cu astfel de chestii sofisticate, fiind în comunitatea aceasta, el la un moment dat, când se va termina războiul, căci orice război se termină cu pace, va lua decizia de a realiza o investiție mai mare și în domeniul industriei prelucrătoare. În sensul acesta, noi am mers cu dna prim-ministru cu acest parc și în plus să avem o platformă la intrare în oraș, că așa este în țările europene, nu să vină investitorul și abia atunci să începem să căutăm unde să-i alocăm un teren. Astfel, noi am identificat cu dna prim-ministru o platformă de 70 de hectare, teren de construcții și o să avem undeva la intrarea în oraș un punct de creștere pentru toată capitala, fiindcă la ziua de azi, vă zic încunoștință de cauză, nu citite din cărți, că companiile mari care vor să deschidă 500-1.000 locuri de muncă nu prea vor merge în raioane. Noi chiar acum avem o mică problemă cu investitorul de la Strășeni, o companie germană, care, s-ar părea, oferă niște salarii foarte atractive. Și vorbim deja de produceri mai avansate, aici sunt produse sofisticate din fibră de sticlă pentru corăbii, pentru avioane și, după părerea mea, dau niște salarii atractive, 10.000, 12.000, 14.000 de lei și greu găsesc brațe de muncă.

Vocea Basarabiei: Dar cum vă explicați că e greu să-i motivezi pe cei cărora le oferi 10-12.000 de lei să rămână să lucreze în Republica Moldova, iar pe de altă parte, unii din ei totuși abandonează aceste locuri de muncă, iar în altă ordine de idei trebuie să-i convingeți pe investitori să vină în Republica Moldova și le promiteți că brațe de muncă sunt?

Marin Ciobanu: Iată asta este dilema cea mai mare și, din păcate, noi avem un proiect foarte serios. Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei ne-a alocat 500.000 de euro și noi am cumpărat cel mai sofisticat echipament, echipament cu 5 axe, el vine deja…

Vocea Basarabiei: Vorba dvs., echipament o să fie, oameni ca să muncească sunt?

Marin Ciobanu: Noi o să-i instruim. Iată la Colegiul de Inginerie chiar ieri a venit o reprezentanță din Germania și iarăși deja a treia echipă, tinerii aceștia au o bursă de 850 de euro, iar primii care au finalizat studiile sunt deja angajați, fiindcă compania din Germania a deschis și aici o filială și angajații săi vor avea salarii de la 2.000 la 2.500 de euro. Copiii noștri sunt foarte talentați. Acum vreo doi ani la un concurs de robotică desfășurat în Dubai echipa Republicii Moldova a devenit campioană la trei categorii. Acea competiție a avut loc între 191 de echipe care și-au reprezentat țările, deci potențial la noi există.

Vocea Basarabiei: Și totuși, există un mare contrast între felul cum se înțelege că tinerii doresc să rămână în Republica Moldova să-și câștige bucata de pâine acasă și, pe de altă parte, această insuficiență de brațe de muncă înalt calificate, pentru că dacă nu sunt calificate, iarăși aveți necazuri?

Marin Ciobanu: E adevărat, foarte corect ați menționat. Până acum n-a fost o presiune atât de mare, iată acum cu criza gazelor, cu criza energetică este o presiune foarte mare și omul are de ales. Noi acum, pe de o parte, trebuie rapid să formăm forța de muncă cât mai calitativ, iar pe de altă parte, trebuie să oferim anumite oportunități. Dacă tu îl formezi, investești bani, investești timp, muncă ani de zile, zeci de ani, studii superioare și dacă nu-i oferi o oportunitate aici în țară, el abandonează țara și pleacă. În felul acesta, parcă ar fi un cerc vicios, de proști: de ce suntem săraci? Pentru că suntem proști. De ce suntem proști? Pentru că suntem săraci. Mă scuzați pentru așa pildă.

Vocea Basarabiei: Bine, și 31 de ani tot despre asta vorbim?

Marin Ciobanu: Păi, iată, ne străduim. De aceea am acceptat acest post cu pieptul deschis, sper și cred că dna prim-ministru o să susțină ceea ce am vorbit. Acum, în perioada de criză, în perioada de incertitudine la hotar trebuie să mergem pe locuri de muncă bine plătite. Și nu trebuie să inventăm noi bicicleta. Uitați-vă, Dräxlmaier are aici, în Chișinău, un birou de cercetare și dezvoltare în care activează peste 20 de angajați care sunt plătiți foarte bine. Și dacă creăm această premisă, într-un an-doi de zile o să avem câteva mii de locuri de muncă și asta este partea bună, că nu noi trebuie să-i formăm, să-i școlarizăm, noi creăm numai niște măsuri, instrumente, noi creăm niște premise, mai departe este de datoria întreprinderilor și, credeți-mă, ei știu, căci la nivel de grup ei au departamente întregi care se ocupă cu asta.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.