VOCEA CARE NE UNEȘTE

Liniile electrice cauzează moartea mai multor păsări rare

Societatea pentru Protecția Păsărilor şi a Naturii (SPPN) atenționează asupra pericolului rețelelor de linii electrice pentru viața păsărilor, în special a celor de talie mare şi care sunt incluse în Cartea Roşie, transmite MOLDPRES.

“Rețelele de linii electrice au devenit o parte vizibilă a peisajului nostru, însă această comoditate a secolului în care trăim vine cu un preț tragic: infrastructura de distribuție a energiei electrice se face vinovată de moartea multor specii de păsări, în special păsările de talie mare”, anunță SPPN.

Potrivit sursei citate, cocostârcul (Ciconia ciconia), o specie îndrăgită în Republica Moldova, se numără printre cele mai afectate de liniile electrice. Întrucât aceste păsări cuibăresc pe stâlpii de mică și medie tensiune, ele vin deseori în contact cu firele electrice, fapt ce determină moartea prin electrocutare.

“Luna trecută, în decursul unei singure zile, am fost înștiințați de două cazuri de acest fel: un cadavru de cocostârc aflat în preajma rezervorului de acumulare Răzeni (Ialoveni), și altul în satul Javgur (Cimișlia). În ambele cazuri moartea a survenit prin electrocutare cu firele electrice”, precizează Societatea.

Conform SPPN, astfel de cazuri nu sunt deloc rare, din contra, ele se întâmplă cu mare frecvență. “În Europa s-a estimat că, în ultimii 16 ani, aproximativ 25% dintre cocostârcii tineri și 6% din adulți mor anual din cauza coliziunilor cu liniile electrice și a electrocutării. Infrastructura de distribuție electrică reprezintă o amenințare majoră la adresa protecției păsărilor sălbatice, în special a celor periclitate sau incluse în Cartea Roșie, așa cum este cocostârcul”, rezumă Societatea pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

cele mai populare