Concursul „Valeriu Cupcea” și-a desemnat laureații

12 Aprilie 2017 03:00 4483 0

Cele mai frumoase poezii, dar și fragmente din dramaturgia universală au răsunat în cadrul concursului „Valeriu Cupcea”. La cea de-a șasea ediție, au participat actori profesionişti de la diverse teatre din Republica Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană. Premiul mare l-a obținut binecunoscutul și talentatul actor Andrei Sochircă, care a prezentat monospectacolul ” Deschiderea stagiunii” de Mihail Sebastian.

Gala laureaţilor concursului-recital de poezie şi proză ,,Valeriu Cupcea” și-a desemnat laureații. Fiecare concurent și-a ales cu grijă repertoriul și a prezentat un recital cu o durată de până la 50 de minute.

„Cred că va veni timpul, când Uniunea Teatrală împreună cu Uniunea Scriitorilor vom organiza această gală în perspectivă, la anul viitor, fiindcă scopul acestei gale, pe lângă faptul că este dedicată marelui actor Valeriu Cupcea, este şi o gală dedicată poeţilor, scriitorilor noştri”, a declarat ALEXANDRU GRECU, preşedintele UNITEM.

Laureați ai concursului au fost actorii Pavel Lupăcescu, Evgheni Bognibov, Bogdan Horohorin, Aelita Hlopotov şi Eugeniu Matcovschi. Premiul mare l-a obținut îndrăgitul actor Andrei Sochircă.

„Felul în care Andrei, pe această scenă, chiar la debutul acestui concurs, s-a metamorfozat, a fost toate personajele la rând, inclusiv naratorul, inclusiv oglinda, asta mi se pare formidabil”, a spus Emilian Galaicu-Păun, președintele juriului.

„Aici depinde totul de dorinţa actorilor de a se realiza, nu numai în spectacolele pe care le joacă, dar pentru a se realiza de sine stătător. Eu sunt absolut convins că fiecare actor trebuie să aibă programul artistic, zestrea lui”, a spus ANDREI SOCHIRCĂ, învingătorul concursului.

Prima ediţie a concursului-recital ,,Valeriu Cupcea a avut loc acum cinci ani. Regretatul artist s-a născut în anul 1929 în satul Cupcui, Leova. În decurs de patru decenii a fost actor și regizor la teatrul Naţional ,,Mihai Eminescu” din Chişinău. S-a stins din viață în istoricul an 1989, fiind până atunci un nume greu în arta teatrală românească, lăsând în arhivă, dar și în inimile spectatorilor numeroase roluri și spectacole de referință.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte