Basarabeanca, despre rudele deportate și patriotismul curat la Radio Vocea Basarabiei

13 Iulie 2017 03:00 2095 0

Zilele trecute, tânăra colega Anișoara Moraru de la Radio Vocea Basarabiei ne-a prilejuit o reîntâlnire de suflet cu artista Aurica Basarabeanca, creatoarea conceptului Muzică de Neam, definită și purtătoare de voce și cuvânt a dramelor noastre istorice.

Mulțumim cantautoarei Aurica Basarabeanca și Anișoarei Moraru pentru lecția de demnitate și patriotism firesc, sincer, curat, dată nouă, radioascultătorilor, pe fondul unei realități dezolante în care o bună parte dintre semenii noștri, în goană după căpătuială cu bani și bunuri materiale, „țopăie pe lucruri sfinte”, fiind gata să vândă și mamă, și bunici, și patrie.

Din această ediție a emisiunii „Basarabia în direct”, realizată în 16 iunie 2017, am selectat pentru dvs câteva fragmente legate de actualitatea din Basarabia, unde lehamitea, nepăsarea, trădarea sunt în capul mesei, precum și de creația muzicală a artistei Basarabeanca, de sursa ei de inspirație în scrierea cântecelor de Neam.

Veți auzi mărturii emoționante despre tatăl, unchii și bunicii ei, deportați cu toții în Siberia, despre curajul, verticalitatea și rezistența lor chiar și în condițiile de iad ale GULAG-ului sovietic, despre bunătatea și dragostea lor nețărmurită de oameni și patrie. Anume lor, înaintașilor vrednici, Basarabeanca le-a închinat cunoscutul cântec De noi depinde, dar și Basarabie nu plânge!, artista oferindu-ne detalii și privind mesajul acestor cântece de unitate și demnitate Națională.

Audiție plăcută și de folos! AICI

Basarabeanca-Aurica-BUNICII Ghideuleni Rezina

BUNEII artistei Aurica Basarabeanca, s. Ghiduleni, Rezina. Foto de pe portret – artista Silvia Cărăuș

Basarabeanca-Aurica-PARINTII Ghideuleni Rezina.JP

Dochita si Ioachim Cuiban, PARINTII artistei Aurica Basarabeanca, s. Ghiduleni, Rezina. Foto de pe portret – artista Silvia Cărăuș

11-03-2016-DOR-de-Basarabeanca-emisiune de Silvia-Caraus-TVM-15-martie-2014-CD-1

„Din glia străbună” – primul CD al cantautoarei Aurica Basarabeanca (Chișinău, 2010)

Basarabeanca pe coperta CD 2 Basarabie nu plange-2014

„Basarabie, nu plânge! – al doilea CD al cantautoarei Aurica Basarabeanca (Chișinău, 2014)

 

Sursa: Flacăra TV

 

Vocea Basarabiei-logo

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte