Reacția jurnalistei Margarita Răducan la presiunile din partea unor persoane publice la adresa libertății sale de exprimare

28 Iulie 2020 18:37 2637 0
”””Domnule academician Ion Tighineanu,
 
Ar fi trebuit să adresez acest mesaj așa-zisului Consiliului consultativ al academicienilor, în numele căruia câțiva academicieni semnează un demers către Consiliul Audiovizualului în care emisiunii IMPORTANT, pe care am onoarea s-o moderez, i se aduc în stilul bine cunoscut al denunțurilor publice ale anului ꞌ37 cele mai grave și mai năstrușnice învinuiri. Trec peste faptul că unii dintre semnatari în cursul a numai un an și ceva și-au schimbat părerea în mai multe rânduri. Augusta lor semnătură poate fi văzută concomitent pe unele documente care infirmă ce s-a afirmat pe altele uneori semnate chiar în ajun. Acestor lapsusuri de principialitate și consecvență a opțiunilor nu le găsesc o altă explicație decât o senectute nărăvașă. Dar nu pot să nu observ dincolo de multiplele „luări de poziție” ale unor și acelorași academicieni un stil de apărare prin atacuri care vor să ascundă sau care trunchiază adevărul celor luate în discuție de către emisiunile noastre. Se insinuează mereu ideea că e atacată Academia, că exemplele de corupție și de politizare a conducerii AȘM aduse de mai mulți participanți la emisiunile IMPORTANT, inclusiv de fostul președinte al AȘM și de alte personalități din mediul academic, sunt false și tendențioase, că instituția academică „reformată” nu ar fi o instituție parazitară, o formă fără fond. Etc., etc.
 
Cu acest denunț adresat Consiliului Audiovizualului, cred, s-au trecut orice limite. Fiind o jurnalistă de investigație, am vrut să mă documentez ce este acest „Consiliu consultativ al academicienilor”. Din felul cum se prezintă el în pâra dată, ar reieși că e un organism care consultă Academia de Științe. „Consiliul consultativ al academicienilor. Academia de Științe a Moldovei”, aceasta e semnătura sub vajnicul document trimis audiovizualului. Am căutat să aflu ceva mai mult despre acest Consiliu, organ pe care nu l-am găsit să fie stipulat nici în statutul AȘM, nici în articolul 72 al Codului cu privire la știință și inovare. Am dat doar de o hotărâre a Prezidiului AȘM din 15 aprilie 2019, prin care se anunță formarea Consiliului consultativ al academicienilor. Evident, această emanație instituțională a prezidiului, dincolo că nu are nicio bază juridică, este complet arbitrară și abuzivă chiar. Atenționez că nu au fost consultate secțiile privind componența sa nominală și nici nu s-au stipulat într-un regulament clar atribuțiile sale. Printre membrii-academicieni cooptați nu e nici unul care ar avea o altă părere privind situația AȘM decât cea a actualei conduceri, toți aparțin unei caste aparte de „aleși”, susținători fervenți ai dumneavoastră, dle academician Ion Tighineanu. Citind site-ul Academiei, la rubrica „Acte normative” am observat că numai pe aceștia i-ați decorat cu toate mențiunile posibile ale AȘM. Acum vă ascundeți după un fals instituțional, o cacealma ordinară, dorind să distrageți atenția de la gravele probleme ridicate de emisiunile noastre.
 
Or, noi tocmai asupra acestor probleme am vrut să atragem atenția opiniei publice! Probleme pe care dumneavoastră tot încercați să le acoperiți cu cenușă, cum fac uneori copiii.
 
Nu am negat niciodată, nici eu, nici invitații mei, faptul că ați fi un mare savant în nanotehnologie. S-au adus doar argumente că ați fost ales nelegitim, sub presiunea factorului politic, în primul rând, al oamenilor din Partidul Democrat. S-a afirmat că starea deplorabilă în care a ajuns academia „reformată” se datorează inclusiv „contribuției” dvs, mai exact spus, lipsei dumneavoastră de capacități manageriale, de caracter, de inițiativă. V-am făcut în cadrul emisiunii o invitație directă. Am vrut să ascult, cum se zice, alte păreri din prima sursă, nu din condeiul unor academicieni-scutieri pe care i-ați angajat într-o bătălie fără glorie. Mă gândeam că demersurile emisiunilor IMPORTANT se vor regăsi și în altă formulă pe site-ul AȘM decât în cea din interpretarea mereu săritorilor dumneavoastră academicieni-consultanți de „atacuri cu rea-voință”. Dacă dl academician Duca, dl Țaranu, fost director al Institutului de Istorie, dl doctor habilitat în filologie Țurcanu sau dl Dron, jurist de notorietate internațională sunt răuvoitorii AȘM, atunci de ce nu-l puneți în acest rând și pe dl Președinte Igor Dodon? Numai pentru că acum dl Dodon tace? Numai pentru că anturajul său socialist ține mai mult la concordia cu Partidul Democrat decât la soarta științei și a AȘM și insistă asupra rezolvării problemelor din cercetare după alegerile prezidențiale din toamnă?
 
Încă în anul 2016 dl Președinte a spus despre Academie cuvinte grele, cu mult înainte de intervențiile necruțătoare ale unor academicieni ca dl. Culiuc, dl. Pasat, dl Furdui ș.a. Dl academician Valeriu Pasat a preîntâmpinat comunitatea intelectuală despre faptul politizării Academiei iar dacă nu se vor întreprinde măsuri concrete atunci acest for intelectual va dispărea. Ceea ce și s-a întâmplat din păcate.
 
De ce după declarațiile făcute de dl Duca în cadrul emisiunii IMPORTANT, nu il dați în judecată? In așa mod ar fi fost corect să reacționați nu și în maniera de a supune unii academicieni presiunilor și de a-i impune ulterior să semneze scrisori comode. Dl academician Ion Tighineanu dvs veți intra în istorie ca fiind un personaj care a tăcut molcom, nu a reacționat în niciun fel, în timp ce Academia de Științe a Moldovei a fost distrusă iar Institutele au fost transmise ministerului de resort. Nu vă faceți mari griji dle Tighineanu, socialiștii aruncă doar cu vorbe goale iar dvs le conveniți perfect, ca fiind o persoană tăcută și ascultătoare. Speranța oamenilor totuși ramâne, că vor aparea eroi adevărați, care vor stârpi pentru totdeauna aceste fenomene urâte, la toate nivelele, pentru că fiind lăsate ne distrug ca neam.
 
Prin postările permanente de pe site-ul AȘM ale unor și acelorași persoane, care încearcă într-un mod neîndemânatic să vă apere și, mai ales, prin acest denunț public dumneavoastră ați demonstrat nu numai că sunteți un manager slab, dar și că nu suportați regulile democrației. Repet și cu această ocazie, dle academician Tighineanu, vă poftesc la emisiunea noastră. Avem către Domnia Voastră multe întrebări, am vrea să risipim multe nedumeriri. Ați fost mulți ani la rând prim-vice președinte al AȘM, ați condus Asambleia generală când s-a încălcat brutal statutul și dl Duca a fost ales președinte pentru al treilea mandat, ați fost numit președinte interimar prin ordinul expres al premierului PD Pavel Filip, ați fost ales Președinte cu falsificări flagrante de procedură. Vom invita și alte personalități din mediul academic. Vrem ca lumea să asiste la un dialog civilizat, democratic, în care se confruntă idei, probe într-un pluralism de opinii nestingherit de bâta birocratică și amestecul politicului. Vrem, cu alte cuvinte, argumente, soluții cu un folos real pentru știință și pentru Academie. Aceasta așteaptă de la noi opinia publică.
 
Nu scrisori avocățești. Nu pâre la Vodă, nu încrâncenări care ar vrea să ocolească adevărurile triste și să evite imperativele unor măsuri urgente.
 
Când factorul politic e preocupat numai de problemele Puterii, e nevoie de o voce hotărâtă, care să taie nodul gordian al indeciziilor, al șovăielilor, al stagnării în satisfacția unui fotoliu călduț.
 
Aș vrea (chiar aștept cu nerăbdare!) ca și această scrisoare adresată dvs să fie plasată pe site-ul AȘM, precum firesc ar fi fost să fie plasate și alte apeluri, intervenții publice, în care s-a exprimat o altă opinie despre Academie, despre faptul că lucrurile în cercetare și în instituția de bază a științei moldovenești nu sunt nici pe departe roze precum se încearcă a fi prezentate oficial. Ori credeți că în acest mod problemele grave pot fi mușamalizate, că astfel ele vor dispărea de la sine? Credeți că, dacă prin această lustruire de sine veți arăta respectabili și cuminți în fața politicului, apoi tot astfel vă va percepe societatea? Societatea are altă părere și asta mi-am confirmat-o după vizitele în majoritatea raioanelor din țară.
 
Fac apel cu această ocazie către confrații jurnaliști să ia atitudine față de încercările grosolane de a ni se pune călușul în gură, să susțină efortul nostru de scoatere a AȘM din gura Molohului politic și de reașezare a ei în funcțiile firești de instituție de importanță națională.”””
 
Cu respect, jurnalista Margarita Raducan 27.07.20
© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte