Votat! Facebook și Google vor trebui să se înregistreze în Republica Moldova

19 Decembrie 2019 12:55 254 0 Ultima modificare 19 Decembrie 2019 12:57

Parlamentul a adoptat, în ședința de astăzi, 19 decembrie, politica bugetar-fiscală și vamală a Republicii Moldova, în lectura finală. Proiectul prevede modificărea mai multor acte legislative,  precum diminuarea impozitului aplicat donațiilor sau modificarea termenului de achitare a accizelor, scutirea de taxe vamale a coletelor expediate a căror valoare este mai mică de o mie de euro. Documentul a fost susținut cu 60 de voturi.

Printre măsurile proiectului politicii bugetar-fiscale și vamale se numără obligarea, începând cu anul viitor, companiilor internaționale de IT, precum Facebook sau Google să se înregistreze în Republica Moldova și să achite TVA. Guvernul speră să obțină, astfel, cel puțin 100 de milioane de lei. 

Totodată, printre prevederile politicii bugetar-fiscale și vamale se numără scutirea de taxa pentru efectuarea procedurilor vamale a mărfurilor exportate prin trimiteri poștale a căror valoare nu depășesc 1 000 euro.

De asemenea, se extinde și se majorează acciza pentru automobilele de lux. Astfel, la importul mașinilor mai scumpe de 35 de mii de euro va fi achitat suplimentar o taxă de 2% din valoarea autoturismului, care va crește în funcție de prețul mașinii, astfel încât va ajunge până la 10%, pentru cele cu o valoare de peste 90 de mii de euro.

Totodată, deși anterior Partidul Socialiștilor a criticat trecerea la o cotă unică de impozitare a persoanelor fizice, sau majorarea TVA pentru domeniul HoReCa, proiectul politicii fiscale și vamale nu prevede schimbări în acest sens.

Parlamentarii vor reveni, în anul 2020, la examinarea situației privind cota TVA, în special aplicat la producția agroindustrială, pentru a soluționa conceptual problema anumitor discrepanțe în acest sens, dar, totodată, fără a distorsiona sistemul fiscal al țării, se mai arată în comunicatul publicat pe site-ul parlamentului.

Sursa: newsmaker.md

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte