Peste 60 % din ghirlandele luminoase care sunt vândute, pun în pericol viața consumatorilor

12 Decembrie 2019 11:17 464 0 Ultima modificare 12 Decembrie 2019 11:22

Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor împreună cu studenți și voluntari din capitală au efectuat în perioada mai multe vizite de studiu la șapte supermagazine, trei hipermagazine și șapte piețe din municipiile Chișinău, Orhei, Hîncești, Ungheni, Bălți și Cahul, cu scopul de a examina ghirlandele luminoase expuse în comerț. Prin urmare s-a constatat că 60% dintre aceste sunt periculoase.

În rezultatul vizitelor s-a stabilit mai multe nereguli și abateri de la prevederile legislației în vigoare care pot pune în pericol viața și sănătatea consumatorilor și anume:

  • Riscuri sporite de electrocutare sau de incendiu;
  • Etichetarea necorespunzătoare a produselor;
  • Lungime necorespunzătoare a firului de la primul bec pînă la priză;
  • Lipsa declarațiilor de conformitate, etc.

„Autorităţile trebuie să-şi dubleze eforturile pentru a completa lacunele şi neregulile care au drept consecinţă introducerea pe piaţa a unor produse de proastă calitate. Consumatorii trebuie însă să fie vigilenţi, atenţi şi avertizaţi pentru a putea petrece un Crăciun fericit şi în siguranţă”, scrie Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor.

Sfaturi pentru consumatori

  1. Cumpărați ghirlande luminoase de la comercianți demni de încredere care garantează respectarea normelor de siguranță.
  2. Nu lăsați niciodată ghirlandele luminoase aprinse în absența dumneavoastră sau noaptea, în timp ce dormiți.
  3. Nu racordați ghirlanda la reţeaua de alimentare, în stare ambalată.
  4. Ghirlandele luminoase obişnuite trebuie să fie însoţite de o indicaţie care să arate că sunt destinate pentru utilizări numai în interior sau/și exterior.
  5. În caz de suspiciune a oricărui tip de problemă electrică sau mecanică cu privire la ghirlande luminoase noi sau pe care le-ați utilizat deja, nu vă asumați nici un risc. Opriți utilizarea acestora și returnați-le magazinului de unde provin însoțite de o reclamație.
  6. Agenţii economici sunt obligaţi să demonstreze consumatorilor, la cererea acestora, modul de utilizare şi funcţionalitatea produselor de folosinţă îndelungată ce urmează a fi vândute precum și înmânarea obligatorie a certificatului de garanție.

Sursa: realitatea.md

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte