Bursierii UE „Erasmus+” solicită modificarea curriculei universitare din Republica Moldova

10 Decembrie 2019 19:39 634 0 Ultima modificare 11 Decembrie 2019 19:22

Bursierii UE „Erasmus+” solicită modificarea curriculei universitare din RM

Serghei Adamov este absolventul studiilor de licență al Facultăţii de Fizică și Inginerie a Universităţii de Stat din Moldova, cu succese academice remarcabile şi coordonator al Asociaţiei Studenţilor Erasmus din R. Moldova (Erasmus Students Asociation from Moldova), în prezent, masterand la Universitatea Óbuda din Budapesta.

Tânărul afirmă că este nespus de bucuros că a terminat Facultatea de Fizică și Inginerie la USM, care i-a deschis ușile spre alte experiențe academice din țările UE şi că buna pregătire de aici i-a permis să câștige două burse Erasmus+, într-un singur an universitar, 2017-2018, la Facultatea de Calculatoare din cadrul Universității Politehnice din Bialystok din Polonia și la facultatea omoloagă de la Universitatea Aristotel din Salonic, Grecia. Totodată, a fost onorat să fie Ambasadorul USM la cele două instituții europene, anume la târgurile de promovare a ofertei educaționale.

Bursierul Erasmus+ s-a convins de interesul deosebit al tineretului studios din UE manifestat față de R. Moldova, pe care, pe viitor, ne va vizita în număr mare. Aceasta se datorează noilor  relații de prietenie, întâi de toate, iar experiența de studii în universitățile europene  schimbă caracterul activității  Erasmus Students Asociation from Moldova, care va deveni organizație de asistență și a studenților internaționali, nu doar a celor locali, spune absolventul USM.

În Polonia, cinci profesori la o materie „luptă” pentru instruirea excelentă a unui viitor specialist

Cele mai mari succese la studii le-am avut în Polonia, unde am rămas impresiont de metodologiile didactice utilizate de dascăli. Spre exemplu, am avut ocazia să admir ceva grozav: cinci profesori m-au ajutat să lucrez la un proiect! Atât de bine mi-au explicat, încât următoarele cinci proiecte le-am elaborat de unul singur. Am avut fericirea să iau cele mai bune note la ei.

Pregătirea în Polonia a viitorilor specialiști în tehnologii informaționale e de nivel excepțional. La universitatea tehnică de acolo nu există niciun curs umanistic. La universitatea din Grecia e mai simplu de învățat, deși calitatea studiilor e de invidiat. Noi, studenții internaționali din R. Moldova reveniți acasă, am vrea să influențăm modificarea curriculei universitare de la noi, având ca bază programele de studii din statele mai avansate sub acest aspect. Să propunem autorităților bunele practici ale învățământului european”, menţionează Serghei Adamov.

Pregătirea viitorilor specialiști în domeniul tehnologiilor informaționale în Polonia se realizează la nivel excepțional. La Universitatea Tehnică de acolo nu există niciun curs umanistic. La universitatea din Grecia e mai simplu să înveţi, deși calitatea studiilor e de invidiat. În acest context Serghei Adamov avansează mesajul următor: „Noi, studenții internaționali din R. Moldova, reveniți acasă, am vrea să influențăm modificarea curricula universitare din ţară, având ca bază programele de studii din statele avansate în educaţie şi să propunem autorităților bunele practici ale învățământului european”.

Dorinţa şi spiritul mobilizator al lui Serghei Adamov sunt expuse astfel: „Aș vrea să-mi construiesc viitorul profesional în R. Moldova, convingerea mea fiind că țara mea să nu mai fie doar o sursă de forță de muncă ieftină. Îndemn toți studenții să aplice la Erasmus+, program derulat până în anul 2020, important nu doar sub aspectul studiilor, dar și al culturii vieții.”

Reformarea universităților noastre - pe la Sfântu Așteaptă?

Tânărul ne-a dezvăluit şi aspecte neoficiale din experienţa sa academică, în afara faptului că a rămas Ambasadorul USM la cele două universităţi europene, pentru totdeauna. „Timpul petrecut în acest paradis micuț, Hellas, m-a răsfățat cu multe emoții și prieteni noi. Am avut parte de o aventură minunată prin Edessa și alte regiuni minunate din jurul oraşului Salonic. De asemenea, am vizitat Macedonia, unde am cunoscut frumusețea capitalei acesteia şi am călătorit cu zero euro, făcând autostopul. 

În afara unor petreceri și evenimente interesante organizate, noi, studenții Erasmus+ am fost implicați în activitatea de studii și de promovare a universității noastre din țară. Thess Erasmus a devenit un nou început din viața mea, noi prieteni, noi orizonturi, noi scopuri și aspirații. Perioada de studii la Białystok a fost una din cele mai frumoase experiențe ale vieții mele. Chiar din primele zile, am simțit ce înseamnă o administrație bună și prietenoasă, am fost cazat rapid și confortabil. Oficiul de Relații Internaționale s-a dovedit a fi foarte receptiv și prietenos.

Am savurat socializarea și diversitatea culturală. Am avut posibilitatea să călătoresc mult, să cunosc cultura și ținuturile poloneze. 
În cele șase luni de ședere, am învățat limba lui Chopin și am facut voluntariat, am învățat pe polonezi româna și i-am familiarizat cu jocurile și bucatele noastre tradiționale”, mai povesteşte Serghei Adamov.

E o experienţă admirabilă a vieţii de student a lui Serghei Adamov în universităţile din Europa. Dar la noi, în universităţile din ţară, nu poate fi tot aşa?

Autor: Angelina Olaru

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte