Cum s-a format, în doar cinci ore, cea mai mare cascadă din lume

05 Decembrie 2019 17:39 424 0 Ultima modificare 05 Decembrie 2019 17:43

O cascadă cu o înălțime de 1 kilometru și cu un debit de 950 de metri cubi pe secundă (aproape jumătate cât debitul cascadei Niagara) s-a format în Groenlanda, în urma scurgerii apelor unui lac cauzate de topirea gheții. Preț de cinci ore, cât a durat acest fenomen, cascada respectivă a fost cea mai mare din lume.

Comparativ, cea mai înaltă cădere de apă de pe planetă, cascada Angel din Venezuela, are o înălțime de aproape 980 de metri.

Fenomenul din Groenlanda a fost surprins în detaliu de către o echipă de cercetători de la universitatea Cambridge, din Marea Britanie, cu ajutorul unor drone. 

Studiul cercetătorilor britanici, publicat zilele trecute într-o revistă de specialitate, analizează legătura dintre acest fenomen și creșterea nivelului mărilor. Calota glaciară din Groenlanda este a doua, ca mărime, din lume, și topirea acesteia reprezintă unul din principalii „contributori” la creșterea nivelului mărilor, pe planetă.

„Până la acest studiu, deja știam că multe astfel de lacuri se scurg prin fracturi ale calotei glaciare, ca urmare a topirii gheții, dar felul în care aceste fracturi se formează, locul și momentul în care ele se produc, nu au mai fost documentate până în prezent”, a declarat, pentru CNN, șeful echipei de cercetători.

Topirea gheții provoacă apariția de crăpături în calotă, crăpături care devin, la rândul lor, „responsabile” de scurgerea, în cascadă a unor mari cantități de apă, provenite de la astfel de lacuri glaciare.

„Căderea de apă a provocat accelerarea eroziunii glaciare. Această accelerare a avut un impact violent asupra stratului de gheață, supus stresului și deformărilor. Aceste scurgeri de apă pot deschide noi fracturi în calotă și să declanșeze o reacție în lanț”, a spus cercetătorul. 

Cascada din Groenlanda s-a format în urma scurgerii apelor unui lac de 5 milioane de metri cubi de apă - echivalentul a 2.000 de bazine de înot olimpice.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte