Zi de naştere regală. Prinţul Philip al Marii Britanii şi-a sărbătorit a 98-a aniversare în privat

10 Iunie 2019 16:35 380 0 Ultima modificare 10 Iunie 2019 16:38

Prinţul Philip al Marii Britanii, soţul reginei Elizabeth a II-a, şi-a sărbătorit cea de-a 98-a aniversare în privat, luni, în condiţiile în care s-a retras din viaţa publică în urmă cu doi ani, potrivit dpa.com. 

Ducele de Edinburgh şi regina Elizabeth sunt căsătoriţi de 71 de ani, el fiind cel mai în vârstă prinţ consort din istoria Marii Britanii.

Prinţul moştenitor Charles de Wales şi ducele Andrew de York, fiii prinţului Philip, i-au urat acestuia "La mulţi ani!" prin intermediul unor mesaje publicate pe platforma de micro-blogging Twitter, la fel şi prinţul William, nepotul său, şi soţia acestuia, ducesa Catherine de Cambridge. 

Prinţul Philip s-a retras din viaţa publică în mai 2017, dar, de atunci, a mai apărut la câteva evenimente oficiale alături de regina Elizabeth a II-a.

El a fost şi spitalizat de mai multe ori în ultimii ani, pentru diverse probleme de sănătate, cel mai recent anul trecut, pentru o intervenţie chirurgicală la un şold.

Mult timp cunoscut pentru energia lui inepuizabilă, Philip i-a stat alături soţiei sale, fără greşeală, în cei 67 de ani de domnie ai acesteia, iar regina spune că prinţul este "stânca ei".

Constanţa sa în rolul de fidel adjunct i-a atras simpatia supuşilor britanici, în ciuda caracterului său aspru şi a unor gafe devenite celebre.

"Ai reuşit să scapi fără să fii mâncat?", a fost una dintre replicile sale pentru un student britanic ce a mers într-o expediţie de unul singur în Papua Noua Guinee, în 1998.

Prinţul Philippos al Greciei şi Danemarcei s-a născut în Corfu, pe 10 iunie 1921, fiind unicul fiu dintre cei cinci copii ai prinţului Andrei al Greciei - fratele mai mic al împăratului Constantin - şi ai prinţesei Alice de Battenberg.

La vârsta de 18 luni, el şi familia sa au fost evacuaţi cu o navă a Marinei regale britanice din Grecia frământată de conflicte.

Familia s-a stabilit la Paris, iar prinţul Philip a fost trimis la un internat în Marea Britanie când avea 7 ani. Şi-a continuat studiile în sudul Germaniei şi apoi în Scoţia.

A devenit cadet al Marinei britanice în 1939 şi şi-a făcut serviciul militar pe nave în Oceanul Indian şi Mediterana.

A fost introdus formal prinţesei Elizabeth în iulie 1939, când tatăl acesteia, regele George al VI-lea, şi familia sa făceau un tur al Royal Naval College din Dartmouth.

În iulie 1947, a fost anunţată logodna lor. Prinţul Philip şi prinţesa Elizabeth s-au căsătorit la Westminster Abbey pe 20 noiembrie 1947.

Prinţ al Greciei şi al Danemarcei, Philip a renunţat la aceste titluri la scurt timp după căsătorie şi a adoptat numele de familie al bunicilor materni, devenind cunoscut ca locotenentul Philip Mountbatten. După căsătorie a primit titlurile de duce de Edinburgh, conte de Merioneth şi baron de Greenwich. Regina Elizabeth a II-a l-a numit prinţ al Marii Britanii în 1957, iar, în 2011, tot ea i-a acordat titlul de Înalt Amiral al Marinei regale britanice, cu ocazia celei de-a 90-a aniversări.

Pe 20 noiembrie 2017, prinţul Philip a sărbătorit 70 de ani de căsătorie cu regina Elizabeth, aceasta fiind primul monarh britanic care a celebrat o nuntă de platină.

Prinţul Philip şi regina Elizabeth au împreună patru copii: prinţul Charles de Wales, prinţesa regală Anne, ducele Andrew de York şi contele Edward de Wessex. De asemenea, au opt nepoţi şi opt strănepoţi, cel mai recent născut fiind fiul ducilor Harry şi Meghan de Sussex, Archie, în vârstă de o lună.

 

 

 

 

 

 

 

sursa: mediafax.ro

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte