Peru, Columbia, Ecuador şi Bolivia denunţă o decizie de acordare a domeniului de internet .amazon retailerului Amazon

28 Mai 2019 11:20 306 0

Preşedinţii din Peru, Columbia, Ecuador şi Bolivia au criticat o decizie recentă a organizaţiei care gestionează protocolul internetului de a acorda retailerului global Amazon dreptul asupra domeniului .amazon, transmite Reuters. 

Grupul Amazon a solicitat drepturi exclusive pentru numele de domeniu .amazon încă din 2012. Dar statele din bazinul amazonian, Peru, Columbia, Eduador şi Bolivia, au argumentat că numele se referă la regiunea lor geografică şi nu ar trebui să fie monopolul unei companii.

Cei patru preşedinţi, Martin Vizcarra din Peru, Ivan Duque din Columbia, Lenin Moreno din Ecuador şi Evo Morales din Bolivia, s-au angajat să îşi unească forţele pentru a-şi proteja ţările de ceea ce numesc o guvernanţă inadecvată a internetului. 

Săptămâna trecută, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), care gestionează adresele de internet, a anunţat că a decis să acorde domeniul grupului Amazon, condiţionat de o perioadă de comentarii publice de 30 de zile.

Decizia stabileşte ”un precedent grav prin prioritizarea intereselor comerciale private în raport cu politicile publice ale statelor, drepturile populaţiilor indigene şi conservarea Amazonului”, au afirmat preşedinţii într-un comunicat comun, după o reuniune care a avut loc la Lima.

Ei au adăugat că ţările din America Latină şi Caraibe au convenit în 2013 să respingă orice încercare de folosire a numelui Amazon sau a oricărui alt nume care se referă la geografie, istorie, cultură sau natură fără consimţământul ţărilor din regiune.

Brazilia, unde se află cea mai mare parte a pădurii Amazonului, a criticat la rândul ei decizia ICANN.

Amazon.com nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

 

 

 

 

 

sursa: news.ro

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte