Vinurile moldovenești vor deveni mai atractive pe piața internațională // VIDEO

08 Mai 2019 09:41 261 0

Vinurile moldovenești vor deveni mai atractive pe piața internațională. Totul datorită Registrului Vitivinicol, un soft care conține informații detaliate despre producătorii de struguri și vin. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în comun cu Oficiul Național al Viei și Vinului și Agenția Cehă pentru Dezvoltare a semnat actul de încheiere a lucrărilor și transferul final al Sistemului Informațional Automatizat.

Până acum, mai bine de jumătate dintre producătorii din Republica Moldova s-au înscris în Registrul Vitivinicol, ceea ce acoperă în jur de 41 de mii de hectare de viță de vie și 230 de unități vitivinicole. Vinificatorii salută inițiativa.

Doar în 2018, exportul vinurilor moldovenești s-a cifrat la peste 2,8 miliarde de lei, cu 11 la sută mai mult decât în anii precedenți. Potrivit specialiștilor, implementarea unui asemenea soft îmbunătățește atât capacitățile administrative, cât și cele profesionale ale instituțiilor din domeniul agricol și dezvoltării rurale.

Elaborarea și implementarea Registrului vitivinicol a fost posibilă datorită suportului Agenției Cehe pentru Dezvoltare, gestionată de Institutul Central pentru Supraveghere și Testare în Agricultură din Cehia, în parteneriat cu USAID.

Registrul Vitivinicol a fost elaborat în perioada 2014-2019. Proiectul a costat un milion de dolari, bani oferiți sub formă de grant de Guvernul ceh și USAID. Înregistrarea producătorilor vitivinicoli este obligatorie.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte