Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

”Iarba verde de acasă”, ”Descoperim destine”, ”Întâlniri cu prietenii”

10 ANI DE PARTENERIAT STRATEGIC

 

Cum se face brânza Emmentaler în Elveția, mai bună cu ajutorul hip-hopului

30 Aprilie 2019 09:11 429 0

Aici, în frumoşii munţi ai Elveţiei, e obţinut cel mai faimos produs de export al ţării. Valea Emmental e căminul vacilor sănătoase, al laptelui lor şi al reginei brânzeturilor: aţi ghicit, e vorba de Emmentaler. Aici, această brânză e produsă de secole şi acum reţeta tradiţională suferă o mică schimbare. Producătorul de brânzeturi Beat Wampfler a găsit un mod de a-i da şi suflet. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 18:30.

Frumoasa vale Emmental e faimoasă în toată lumea pentru brânza ei. Şi Beat Wampfler vrea să facă brânza şi mai bună. El e ferm convins că brânza "tratată" cu muzică are un gust diferit. Din acest motiv, a demarat un experiment împreună cu Universitatea de Arte din Berna, şi, timp de opt luni, a "infuzat" brânza Emmentaler cu diferite genuri muzicale.

Profesorul Harenberg e convins că undele sonore au o influenţă asupra bacteriilor din brânză. Acum, secretul a fost dezvăluit, rezultatul "brânzei muzicale" a fost prezentat şi, de asemenea, gustat.  

Valea Emmen sau Emmental e locul din care provine cea mai cunoscută brânză elveţiană. Şi unul dintre producătorii de aici vrea să-şi facă produsele şi mai gustoase. Beat Wampfler este veterinar şi producător de brânză şi vrea să revoluţioneze lumea brânzeturilor.

Beat Wampfler, producător de brânză: "Această brânză Emmentaler are doi ani şi jumătate. În ea lucrează microorganisme - în cea mai mare parte bacterii. Şi e uimitor faptul că îi pot afecta aroma până la ultima fărâmă."

Wampfler vrea să facă aceste bacterii să înceapă să vibreze la auzul muzicii. El crede că acest lucru ar putea schimba gustul brânzei sale.

Beat Wampfler, producător de brânză: "Când pui mâna pe roata de brânză şi simţi undele sonore străbătând-o, e greu să crezi că NU ar avea un anume efect asupra ei." 

 Experimentul lui Wampfler a primit puţin ajutor de la studenţii Universităţii de Arte din Berna. Timp de mai mult de şase luni, ei vor cânta serenade brânzei sale, cu o serie întreagă de ritmuri şi sunete, printre care melodii rock ale trupei Led Zeppelin, opera "Flautul fermecat" de Mozart, piese tehno sau hip-hop.

Undele sonore vor trece prin roţile de brânză, făcându-le să vibreze în moduri diferite... în funcţie de muzică. 

Manolo Müller, student, Universitatea de Arte din Berna: „Hip-hop are mult bass. Piesele clasice sunt foarte dinamice, cu secţiuni liniştite, dar şi cu unele în forţă”.

Aşadar, oare brânza chiar ESTE ÎN MOD PERCEPTIBIL diferită după mai mult de şase ani de "iradiere acustică" ?

Beat Wampfler, producător de brânză: "Nu simt o diferenţă de miros, la cea tratată cu rock and roll. Sper să o pot simţi la gust."

Un juriu alcătuit din bucătari şi artişti evaluează rezultatele experimentelor. Şi ajung rapid la o concluzie fără echivoc:

Peter Kraut, Universitatea de Arte din Berna: Cea mai importantă concluzie este "Da, există diferenţe".

Conform experţilor de aici, hip-hopul a dat cele mai bune rezultate.

Michael Harenberg, muzicolog, Universitatea de Arte din Berna: "Sunt foarte surprins de rezultat. Eu cred că ritmul constant şi intensitatea hip-hopului au un fel de efect asupra brânzei în timpul procesului de maturare."

Ce părere au ceilalţi membri ai juriului ?

Adrian Mäder: Mi s-a părut că brânza "tratată" cu muzică rock a avut gustul cel mai bun. Probabil pentru că a avut gustul cel mai penetrant - cu aromă de rock'n roll.

Parathan Arulrajah: "Brânza hip-hop e foarte delicată, şi, de asemenea, uşor dulceagă."

Wampfler e fericit că brânza hip-hop a avut recenzii atât de entuziaste. Asocierea acestui produs cu genuri muzicale ar putea stârni interesul tinerei generaţii.

Beat Wampfler, producător de brânză: "Mulţi tineri nu s-au gândit niciodată să mănânce Emmentaler - o brânză tare, nepasteurizată, şi produse de acest gen."

Din acest motiv, etichete ca "Emmentaler hip-hop" sau "Emmentaler techno" ar putea avea mare succes în rândul lor. Un laborator verifică acum dacă există diferenţe cuantificabile între diferitele tipuri de brânză.

Şi să nu uităm un gen muzical tradiţional al regiunii. Cine ştie ? Poate că într-o bună zi "Emmentaler iodler" ar putea fi următorul mare succes.

ementhaler

depozit cascaval elvetia

 

 

 

 

 

 

sursa: digi24.ro

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte