Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Facebook, în mijlocul scandalului: Datele utilizatorilor, expuse public

04 Aprilie 2019 17:46 277 0

Firma de securitate cibernetică UpGuard a descoperit sute de milioane de informaţii ale unor conturi de Facebook, expuse public în serverele unor companii. 

Primul set de date descoperit aparţine unei companii media din Mexic, denumită Cultura Colectiva, şi conţine peste 540 de milioane de date cu privire la conturi de Facebook, inclusiv comentarii, reacţii, like-uri sau numele conturilor, transmite adevarul.ro

Cea de-a doua problemă a fost descoperită pe serverul unei aplicaţii integrate a celor de la Facebook, denumită At the Pool, care avea parolele a 22.000 de utilizatori în format necriptat, precum şi alte date. 

Cultura Colectiva, compania media bazată în Mexic, a adunat 146 de GB de date din răspunsurile la postările sale de pe Facebook, lucru care a dus la crearea unui algoritm. 

Acesta i-a permis companiei să vadă care sunt potenţialele postări capabile să stârnească cele mai multe reacţii, notează threatpost.com. În cazul aplicaţiei „At the Pool”, al cărui scop era de a prezenta utilizatorilor Facebook potenţiali noi prieteni, au fost expuse date precum numele conturilor, parolele, prietenii utilizatorilor, like-urile, interesele sau fotografiile lor. 

Nu se ştie pentru ce durată au fost vizibile toate aceste informaţii pe ambele servere, însă cei de la UpGuard au notificat Facebook cu privire la datele expuse de Cultura Colectiva în două rânduri, pe 10 şi 14 ianuarie, fără să primească vreun răspuns. Ambele baze de date expuse au fost într-un final securizate, conform cercetătorilor de la UpGuard. 

Facebook a devenit sinonimă cu sintagma „date expuse” în ultimii ani, reţeaua de socializare fiind implicată în multiple scandale în urma cărora datele personale ale utilizatorilor săi au fost expuse. 

De la celebrul Cambridge Analytica, până la parolele lăsate necriptate în serverele companiei, Facebook pare să nu aibă niciun moment de respiro între scandaluri.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte