Ceremonia acordării Premiilor Grammy 2019

10 Februarie 2019 08:20 161 0

În ziua de 10 februarie 2019, este programată ediţia cu numărul 61 a ceremoniei de decernare a premiilor Grammy, conform www.grammy.com.

Evenimentul are loc la Staples Center din Los Angeles, prezentatoare fiind cântăreaţa americană Alicia Keys, câştigătoare a 15 premii Grammy.

Rapperul american Kendrick Lamar a primit cele mai multe nominalizări, în număr de opt. În topul artiştilor care au primit cele mai multe nominalizări urmează Drake (şapte nominalizări), Boi-1Da şi Brandi Carlile (şase nominalizări fiecare) şi Lady Gaga, Mike Bozzi, Cardi B, Childish Gambino, H.E.R., Maren Morris şi Sounwave (cinci nominalizări fiecare).

Nominalizările din acest an au fost alese din peste 21.000 de propuneri, repartizate în 84 de categorii. Etapa finală a procedurii de votare pentru stabilirea câştigătorilor a avut loc în perioada 13 decembrie - 19 ianuarie.

***

Precedenta ediţie a ceremoniei de decernare a Premiilor Grammy a avut loc la 28 ianuarie 2018. Pentru prima dată în ultimii 15 ani, gala premiilor Grammy, cel mai important eveniment din industria muzicală americană, s-a desfăşurat la New York, în faimoasa arenă polivalentă Madison Square Garden.

Au fost premiate cele mai bune albume, compoziţii muzicale şi artiştii care s-au remarcat în intervalul 1 octombrie 2016 - 30 septembrie 2017. Nominalizările la fiecare categorie au fost anunţate la 28 noiembrie 2017.

Bruno Mars a câştigat 6 premii Grammy, printre care şi cel pentru piesa anului cu hitul său "That's What I Like", precum şi premiile pentru cea mai bună înregistrare şi cel mai bun album cu piesa şi LP-ul "24K Magic". Kendrick Lamar a câştigat premiul Grammy la 5 categorii.

Solista canadiană Alessia Cara s-a impus în faţa rapperilor Khalid şi Lil Uzi Vert, dar şi a solistei pop Julia Michaels şi noii vedete R&B SZA la categoria rezervată celor mai buni noi artişti.

Legendara formaţie The Rolling Stones a câştigat premiul Grammy la categoria rezervată albumelor blues tradiţionale cu LP-ul "Blue & Lonesome", în timp ce canadianul Leonard Cohen a câştigat postum premiul pentru cea mai bună interpretare rock cu piesa "You Want It Darker".

***

În 2017, gala de decernare a Premiilor Grammy a avut loc la 12 februarie, la Staples Center din Los Angeles. Nominalizările au fost anunţate la 6 decembrie 2016. Printre artiştii care au urcat pe scenă s-au aflat Alicia Keys, Beyonce, Bruno Mars, Metallica şi Lady Gaga.

Marea câştigătoare a fost interpreta Adele, care a obţinut cinci Premii Grammy, fiind urmată de regretatul David Bowie şi de producătorul, compozitorul şi interpretul Greg Kurstin, fiecare cu câte patru reuşite.

În 2016, ceremonia, ajunsă la ediţia cu numărul 58, a avut loc la 15 februarie, tot la Staples Center din Los Angeles. "1989", al cântăreţei pop-country Taylor Swift, a fost desemnat "albumul anului". Artistul Ed Sheeran a obţinut un Grammy la categoria Piesa anului, pentru hitul său "Thinking Out Loud", iar cântăreaţa americană Meghan Trainor a primit premiul "revelaţia anului".

***


Premiile Grammy sunt distincţii acordate anual de Academia Naţională a Artelor şi Ştiinţelor de Înregistrări din SUA pentru a evidenţia realizările, în principal, din industria muzicală de limbă engleză din anul precedent. Premiile Grammy sunt considerate echivalentele Premiilor Emmy acordate programelor de televiziune, Premiilor Tony, relevante în domeniul teatral, şi al Oscarurilor pentru filme.

Prima ceremonie de decernare a Premiilor Grammy a avut loc la 4 mai 1959, fiind găzduită de Hotelurile Beverly Hilton din Los Angeles şi New York, în aceeaşi zi. Prezentatorul spectacolului a fost umoristul Morton Lyon Sahl, considerat unul dintre primii actori de stand-up comedy. Printre câştigători s-au aflat artişti precum Count Basie, Domenico Modungo, Henry Mancini, Ella Fitzgerald şi Ross Bagdasarian, fiecare obţinând câte două distincţii. Albumul anului 1958 a fost ''The Music from Peter Gunn'', semnat de Henry Mancini, compozitor care a rămas în istorie un nume de referinţă în domeniul coloanelor sonore pentru filme.

Artistul cu cele mai multe Premii Grammy din istorie obţinute a fost dirijorul Sir Georg Solti. Reprezentanta sexului frumos cu cele mai multe Premii Grammy obţinute este compozitoarea şi interpreta Alison Krauss, cu 27 astfel de distincţii la activ. La rândul său, trupa U2 este cea mai premiată formaţie, cu 22 de trofee Grammy.

Cele mai premiate albume din istoria Premiilor Grammy sunt ''Supernatural'', semnat de Santana, şi ''How to Dismantle an Atomic Bomb'', al celor de la U2. Fiecare a obţinut nouă distincţii. Un alt album care s-a remarcat a fost ''Thriller'', al lui Michael Jackson, cu opt Premii Grammy.

La capitolul nominalizări, lider incontestabil este Quincy Jones, dirijor, compozitor, instrumentist. Acesta a fost propus de 80 de ori la câştigarea Premiilor Grammy şi este urmat de Paul McCartney, cu 78 de nominalizări. Cea mai tânără câştigătoare la categoria Albumul anului este Taylor Swift, care avea 20 de ani şi 49 de zile când a câştigat acest titlu cu albumul ''Fearless'', în 2010. Cea mai vârstnică persoană premiată cu un Grammy a fost Pinetop Perkins, pianist de blues, care, în 2011, a obţinut titlul Cel mai bun album de blues tradiţional pentru ''Joined At The Hip''. Avea 97 de ani şi 221 de zile.

Prima ceremonie de decernare a Premiilor Grammy televizată în direct a fost cea din 1971. 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte