Familia Rockefeller a făcut o donaţie de 200 de milioane de dolari Muzeului de Artă Modernă din New York

06 Februarie 2019 12:57 181 0

Familia Rockefeller a făcut o donaţie de 200 de milioane de dolari Muzeului de Artă Modernă (MoMA) din New York, a anunţat, marţi, instituţia, una dintre cele mai importante sume oferită unui muzeu, informează AFP.

David Rockefeller, decedat în 2017, donase deja 100 de milioane de dolari instituţiei în 2005, precum şi numeroase tablouri de maeştri, în special Gauguin, Matisse, Picasso sau Cézanne.

Între altele, familia sa a donat muzeului o parte din fondurile vânzării istorice a colecţiei David şi Peggy Rockefeller, care a totalizat 832 de milioane de dolari în luna mai a anului trecut. 

Istoria familiei Rockefeller este strâns legată de cea a MoMA, care a fost creat de mama lui David, Abby, soţia lui John D. Rockefeller Jr., cu sprijinul altor două amatoare de artă din înalta societate newyorkeză. 

Dacă Abby Rockefeller şi-a consacrat mult timp şi energie lansării acestui proiect, în schimb nu a contribuit financiar: soţul ei, care nu iubea pictura modernă, a refuzat să contribuie cu o parte din avere. 

În 2016, Muzeul primise deja o donaţie de 100 de milioane de dolari de la producătorul american David Geffen.

Este o perioadă fastă pentru MoMA, care tocmai a anunţat că a încheiat lucrări de amenajare care au costat 400 de milioane de dolari. Potrivit unui comunicat, Muzeul de Artă Modernă din New York îşi va închide porţile timp de patru luni, de la mijlocul lunii iunie până la sfârşitul lui octombrie, pentru a fi realizată ultima fază a lucrărilor de extindere. 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte