VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Leonid Boaghe: „La Sireți, foarte multe probleme le-am rezolvat datorită comunicării cu locuitorii”

Îl avem ca oaspete astăzi pe dl Leonid Boaghe, primarul comunei Sireți, din raionul Strășeni. Mulțumim mult, dle primar, că ați găsit timp să veniți la Vocea Basarabiei, să punem în discuție mai multe probleme ce țin de administrarea treburilor locale, dar și celor centrale, despre tot ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, dar și în imediata vecinătate a țării. Să pornim de la întrebarea firească: cât de mult reușește astăzi administrația publică locală să rezolve problemele cu care se confruntă cetățenii, ținând cont de aceste multiple crize care se suprapun – de la criza pandemică, energetică, economică și până la acest război care, totuși, are impact și asupra Republicii Moldova?

Leonid Boaghe: Mulțumesc mult pentru invitație! Mereu ne facem timp să ajungem și în platouri, și la televiziuni, și la radio și să mai discutăm, fiindcă, într-adevăr, cetățenii trebuie să ne audă, trebuie să audă ce spunem ca să fie informați, în primul rând, ei și noi să avem un contact permanent cu locuitorii. Evident că probleme sunt foarte multe. Cum reușim noi să facem față la aceste probleme, îmi vine foarte dificil să răspund, fiindcă multitudinea de probleme pe care trebuie să le rezolvăm la moment și până la această criză și pandemică, și energetică, și acest război care este în zonă și până atunci erau foarte multe probleme, dar în contextul în care ne aflăm în criza aceasta energetică și pandemică, criza refugiaților, războiul acesta care ne-a afectat, cred eu că ne-au îngreunat problemele noastre încă cu 50 la sută, deoarece ele au atras după sine efecte foarte nocive, foarte rele, începând cu scumpirile care au fost generate. Iată am avut foarte multe licitații în această perioadă în care de la prețul estimativ care care urma să fie licitat am ajuns la costuri mai mari cu circa 30 la sută, iar 30 la sută înseamnă bani mai mulți.

Vocea Basarabiei: Și aceasta este o povară pe bugetul local?

Leonid Boaghe: Evident, este o povară pe bugetul local, fiindcă noi cu mare greutate făceam față la proiectele pe care le lansam la diferite tendere, proiecte  pe care le câștigam prin diferite companii de finanțare sau în calitate de granturi. Dar 30 la sută și având în derulare mai multe proiecte, evident că e o povară destul de mare pe bugetul primăriei.

Vocea Basarabiei: Dar 30 la sută ar fi cam câți bani din bugetul pe care îl are primăria Sireți?

Leonid Boaghe: Dacă noi avem undeva 10-11 milioane de lei aprobat, aprobat, precizat, estimat evident că este mult mai mare, 30 la sută cred că ar fi minim 3 milioane mai mult, fiindcă noi vorbim de proiecte mari pe care le avem în derulare. Iată, la momentul de față suntem în derulare cu un proiect transfrontalier, în care costul estimat atunci când am depus proiectul în 2018 era la 20 de milioane, ca în timp de 4 ani…

Vocea Basarabiei: De două ori mai mare decât bugetul pe care îl aveți?

Leonid Boaghe: Da, acesta este un proiect de două ori mai mare decât bugetul nostru, ca să ajungem acum, în 2022, și costul de execuție a lucrărilor să fie 30 de milioane, deci costul acestui proiect a crescut cu 50 la sută, pentru că este vorba de construcție de drum. Noi am depus proiectul în 2018 la Uniunea Europeană, la Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Iași, dar până am primit banii, până am făcut evaluarea din cauza crizei, pandemiei, războiului s-au scumpit materialele de construcție, practic, costurile s-au mărit încă cu 10 milioane la capitolul construcție și plus contribuția noastră, încă vreo 3 milioane.

Vocea Basarabiei: Și atunci, perspectiva satului care urmează să fie?

Leonid Boaghe: Încercăm să identificăm acum noi parteneri pentru acest proiect, cel mai important avem nevoie de suportul Guvernului, fiindcă în majoritatea țărilor europene atunci când autoritățile locale de nivelul I și de nivelul II adoptă proiecte de acest gen, sunt proiecte de anvergură foarte mare. Dacă ar fi să comparăm, de exemplu, toate proiectele pe care le avem noi acum în derulare, vreo 10 proiecte, dacă restul sunt de nivelul 20, 30, dacă ar fi să le așezăm pe o bară de la 1 la 100, cele transfrontaliere sunt de nivelul 100, întrucât este un proiect foarte mare, un proiect care durează 2 ani și, respectiv, costurile pentru implementare sunt mult mai mari. Și, evident, în majoritatea țărilor europene guvernul oferă suport pentru autoritățile locale în astfel de proiecte, pentru că este un plus atât pentru autoritățile locale, cât și pentru stat. Dacă ar fi să discutăm că statul ar ajunge cândva să construiască acele drumuri sau acele proiecte pe care noi le atragem în localitate, asta nu ar fi curând sau ar fi pe foarte mulți ani. Și atunci când noi depunem acest efort și aducem un proiect în teritoriu, cred că ar fi o bună oportunitate ca să primim măcar ceva subvenționare. Soluții sunt, dar trebuie să avem un dialog mult mai deschis cu autoritățile centrale.

Vocea Basarabiei: Tocmai am vrut să vă întreb, cum ați defini relația dintre guvernarea locală și cea centrală, pentru că mulți primari încearcă să acrediteze ideea că e o lipsă de dialog sau că prea puțină atenție astăzi se acordă administrației publice locale. Pe de o parte, parcă ar fi justificat, pentru că sunt foarte multe probleme care trebuie rezolvate la nivel de stat, iar pe de altă parte, totuși, fără să ai acest dialog cu autoritățile locale, ghemul acesta de probleme devine și mai mare.

Leonid Boaghe: Se adună. Evident că, pe de o parte, ar fi justificat acest lucru, fiindcă de foarte multe ori încerc și eu să fiu empatic și să intru în situația autorităților centrale. Atunci când a venit o nouă guvernare la putere cu un program al său, sunt sigur că o bună parte din acele probleme nu erau incluse, pe care noi azi urmează să le rezolvăm, cumva să le evităm sau să încercăm să le diminuăm, pentru că atunci când a venit o nouă guvernare, nimeni nu se gândea că va fi război în Ucraina, nimeni nu se gândea că se vor scumpi atât de mult resursele energetice și materialele de construcție, nimeni nu se gândea că vor fi atât de mulți refugiați. Și, respectiv, toate aceste momente au adus costuri suplimentare sau probleme și bătăi de cap asupra guvernării. Pe de o parte, stau și mă gândesc și eu, și noi, ca primari, de foarte multe ori venim cu critică, nu vorbim doar de guvernarea aceasta, vorbim de toate guvernările care au fost până acum, că e lipsă de comunicare. Evident, ca și la noi, pentru că și noi de multe ori nu reușim să vorbim cu cetățenii, să comunicăm. Dar vă spun sincer, noi la Sireți foarte multe probleme le-am rezolvat datorită comunicării sau dacă avem și un succes foarte mare acesta se datorează tot comunicării cu locuitorii. Avem ieșiri în teritoriu, adunări în sectoare, adunări pe străzi în care încercăm să le explicăm oamenilor cum stau lucrurile și care sunt soluțiile.

Vocea Basarabiei: Bine, cei de la putere spun că mai efectuează deplasări în teritoriu și în cadrul acestor vizite în teritoriu reușesc să discute și cu reprezentanții administrației publice locale, și cu cetățenii. Dar, în general, ce așteptări aveți dvs. de la acest dialog cu puterea centrală?

Leonid Boaghe: Indiscutabil, este loc de mai bine și guvernarea cred că ar trebui să pună accent mult mai mare, cel puțin, pe comunicarea cu primarii. Iată, de exemplu, problema pe care o avem noi cu acest proiect transfrontalier pe care nu-l putem implementa, dacă nu vom avea un suport destul de considerabil din partea guvernului și riscăm să pierdem din credibilitate nu doar noi ca autorități locale, dar și statul, fiindcă e vorba de programe transfrontaliere care sunt aprobate la nivel de guverne.

Vocea Basarabiei: Dar ce susținere ar trebui să vină din partea guvernului?

Leonid Boaghe: Susținere financiară, în primul rând, dar, totodată, și susținere tehnică, fiindcă nu vorbim doar de finanțare, dar vorbim și de relația cu alte autorități, pentru că atunci când se desfășoară un proiect transfrontalier, sunt foarte multe avize, tot felul de coordonări, tot felul de acte permisive, pe care noi trebuie să le obținem la implementare. De exemplu, la noi la Sireți este vorba despre construcția unui drum, care leagă satul de un traseu internațional. Respectiv este un alt regim juridic de a te conecta la acel traseu, pentru că și eu la rândul meu trebuie să întreb condițiile, fiindcă nu pot să mă conectez de capul meu într-un traseu internațional, trebuie să am bază de accelerare etc., sunt foarte multe aspecte. Și ar trebui mult mai operativ să obținem aceste documente, fiindcă este vorba de un proiect transnațional și trebuie foarte rapid de lucrat ca să demonstrăm că noi suntem gata să absorbim acele fonduri. Vă dați seama, în cazul în care noi nu reușim să demonstrăm această operabilitate, această relație între PC și APL ca să desfășurăm, hai să zicem așa, sunt vreo 30-40, maximum 80 de programe de proiecte transfrontaliere în Moldova, mă gândesc că e foarte mult, dar dacă admitem că noi ne pregătim și toți vorbesc de fonduri europene, vorbesc de fonduri structurale, fonduri de preaderare, vă dați seama, dacă noi cu ceva transfrontalier nu ne putem descurca, ce va fi atunci când vor fi aceste fonduri.

Vocea Basarabiei: Cel mai probabil, totuși, acest dialog trebuie să existe, să insistați și dvs., cei de jos, ca să reușiți să deschideți ușile și să existe o cooperare bună și foarte bună?

Leonid Boaghe: Insistăm, sunt soluții, noi le-am propus, pur și simplu trebuie să fie deschidere și din partea autorităților centrale și să înțeleagă situația. Iată, în cazul nostru, că tot am făcut referire la acest program transfrontalier și mai mult astăzi discutăm despre el, evident, nouă acolo la momentul actual ne trebuie minimum 13 milioane de lei, luând în considerare că e posibil să mai apară costuri suplimentare. Să admitem că primăria e de acord să identificăm undeva în buget, cel puțin, fondul rutier să-l alocăm, dar încă de 12 milioane noi avem nevoie. Respectiv, noi am propus ca acel Fond Național de Dezvoltare Regională și Locală să fie modificat un pic, să fie adăugate ca eligibile drumurile, fiindcă la măsura 3, la domeniul de intervenție 3 sunt stipulate expres ce contribuții, până la 10 milioane le oferă guvernul. În cazul în care ai un contract de finanțare pe fonduri externe, fie că e vorba de transfrontalier, transnațional sau finanțat de orice partener extern, îl subvenționează doar dacă proiectul se include în măsurile 1.1, 1.2, 1.3, 2.1, 2.2. Drumurile acolo nu sunt eligibile, respectiv eu nu pot să mă duc, chiar dacă am proiect transfrontalier sau transnațional cu suportul Fondului de dezvoltare să-l depun la compensare…

Vocea Basarabiei: Autoritățile au promis să prelungească acest program și, cel mai probabil, vor apleca urechea și la aceste solicitări pe care le aveți dvs., cei care reprezentați administrația publică locală.

Leonid Boaghe: Noi am spus să fie adăugate drumurile, ori în cazul în care nu se dorește să se adauge drumurile acolo ca să fie proiectele eligibile, să fie o derogare la măsura 3, la domeniul de intervenție 3, în care sunt eligibile și alte tipuri de proiecte specificate la punctele anterioare, inclusiv drumuri. De exemplu, la anul noi urmează să construim un post de pompieri, la fel nu am contribuția suficientă, dar dacă să mă duc să-l compensez la Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală la fel nu pot, fiindcă postul de pompieri nu este eligibil în măsurile stipulate anterior.

Vocea Basarabiei: Aici cred că se cere să precizez că, totuși, din cele 898 de primării aproape jumătate au câștigat asistență financiară pentru implementarea multor proiecte și, ziceam, guvernarea a promis să prelungească acest program. Cel mai probabil se va extinde și numărul proiectelor, și al beneficiarilor, dar și posibilitatea ca să includă mai multe aspecte pe care le abordați dvs.

Leonid Boaghe: Sperăm foarte mult.

Vocea Basarabiei: Dle primar, ați bătut la ușa autorităților publice centrale și ați cerut și mai cereți o descentralizare veritabilă, o autonomie. De ce atât de greu totuși se oferă această autonomie locală?

Leonid Boaghe: Sunt mai multe probleme sau, să spunem așa, mai multe riscuri, dar și probleme, pentru că și noi în administrația locală atunci când facem o modificare de buget, de exemplu, când doresc să aloc niște resurse de la un articol la altul sau dacă fac planul la venituri și la cheltuieli și spun că voi încasa bani dintr-o direcție și-i voi aloca pentru altă direcție, exact și la centru trebuie de făcut similar. În cazul în care vorbim că urmează să aibă loc descentralizarea aceasta financiară și urmează, de exemplu, anumite taxe și impozite să fie făcute către autoritățile locale, la fel cred că prima întrebare pe care o să și-o pună și guvernarea, dar și Ministerul de Finanțe sau specialiști de la minister luăm, să spunem așa, din bugetul central și facem acolo minus o sumă, admitem, zic eu, câteva miliarde de lei și facem plus la autoritățile locale. Și atunci apare problema de unde acele miliarde pe care le dăm la autoritățile locale le vom acoperi în bugetul central, pentru că în cazul în care trebuie de scăzut suma sau de micșorat bugetul central, pe de o parte, ca să scădem din bugetul central și să creștem bugetul autorităților locale de nivelul I și de nivelul II sau dacă vorbim doar de nivelul I. Și atunci, guvernul ori micșorează bugetul, ori, dacă e de acord să acorde aceste sume, trebuie să se gândească de unde să încaseze acele miliarde, fiindcă ele deja erau planificate la alte cheltuieli și atunci trebuie scăzute și cheltuielile. Cred că aceasta-i prima întrebare, alte probleme sunt legate de riscurile politice, riscurile economice, fiindcă, pe de o parte, și nu vorbim doar de guvernarea aceasta, nu fac referire absolut la niciun tip de guvernare, vorbesc de administrația centrală ca un tot integru, ca o conducere integră din ‘90 până în prezent.

Vocea Basarabiei: De la proclamarea independenței și până astăzi?

Leonid Boaghe: Când vorbesc de guvernare, am în vedere toate guvernările care s-au perindat.

Vocea Basarabiei: Și totuși, cei care au fost și sunt la guvernare spun că, între timp, s-a mai modificat legislația, s-au făcut amendamente, s-a încercat dezlegarea mâinilor primarilor.

Leonid Boaghe: S-a încercat, dar e de dorit mult mai mult, fiindcă dacă să vorbim sub aspect de comparație, nu mergem departe, vorbim de Ucraina și vorbim de România, acolo gradul de autonomie locală e mult mai mare. Noi avem la moment vreo 10 înfrățiri și am fost practic în toate localitățile cu care avem înfrățiri, și am mers foarte des, deci nu numai o dată, și atunci când le povestesc care-i starea de spirit la noi, îmi spun că trebuie să avem răbdare, că așa a fost și la ei cândva. Eu îi întreb: „Când a fost acel cândva”? – „Admitem, 10-15 ani în urmă”. Și eu le spun: „Bine, 10-15 ani în urmă la voi era așa cum e la noi astăzi, dar eu trebuie să mai aștept încă 15 ani ca să ajungem și noi la gradul acesta sau noi putem învăța din experiența autorităților locale de nivelul I sau din experiența reformelor din România și poate mai puțin și din Ucraina, ca să facem acest lucru astăzi?”. Eu nu zic că-i ușor, e greu.

Vocea Basarabiei: Dl primar, dvs. știți foarte bine, s-a încercat, s-a făcut o reformă administrativ-teritorială, după care a venit alt partid politic și a renunțat la acea reformă administrativ-teritorială, acum iarăși se insistă pe revenirea unei reforme administrativ-teritoriale.

Leonid Boaghe: Cea mai mare frică a administrației centrale vă spun care este: în cazul în care dăm autonomie autorităților locale de nivelul I, vorbim și de nivelul II, dar îmi vine mai greu, mai mult o să exemplific despre autoritățile de nivelul I, pentru că autoritățile locale de nivelul II sunt o chestie mai specifică, dar atunci când au o mai mare autonomie financiară autoritățile locale de nivelul I, direct proporțional crește și gradul de autonomie a primarilor. Și atunci e mult mai dificil să condiționezi, să pre-condiționezi sau să faci presiuni ca primarii să joace după muzica și după tonul tău. Și, respectiv, nicio guvernare sau cei care au ajuns la guvernare și promiteau că va fi autonomie locală, atunci când ajungeau la guvernarea spuneau: „Stop! În cazul în care creștem autonomia locală, le dăm mai multe finanțe, primarii devin mai independenți și, dacă devin mai independenți, atunci e mai dificil să-i mai organizezi din punct de vedere politic”. Nu am în vedere că poate acestea au să fie și soluțiile sau intențiile guvernării actuale, dar după 3 ani am fi dorit să vedem ceva mai mult la acest capitol.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.