VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ion Cebanu: „Nu avem cum să susținem o guvernare socialistă, chiar dacă ea, între timp, își zice proeuropeană” / VIDEO

Vocea Basarabiei: Discutăm cu politicianul liberal, alesul în Consiliul municipal Chișinău, Ion Cebanu. Dvs. nu sunteți nici cu cei de la putere, nici cu cei din opoziție în CMC sau care e poziția dvs. în calitate de consilier al CMC?

Ion Cebanu: Într-adevăr, noi în Consiliul municipal din capul locului am spus că suntem în opoziție cu actuala guvernare din Primăria municipiului Chișinău, nu avem cum să susținem o guvernare socialistă. Chiar dacă ea între timp își zice proeuropeană în mesajul primarului Ion Ceban, oricum pentru noi aceștia rămân trădători de țară și socialiști. În ceea ce privește la nivel central, criticăm acolo unde este de criticat guvernarea, iar în unele chestiuni spunem lucrurilor pe nume, dar, de fapt, în toate privințele spunem lucrurilor pe nume, dar nu îndemnăm la revoluții și la chestiuni de felul acesta, pentru că orice schimbare radicală de guvernare în formatul respectiv va aduce socialiștii și stânga la guvernare, ceea ce nu ar fi de folos Republicii Moldova în actualele condiții.

Vocea Basarabiei: Dacă ar fi să discutăm în linii generale problemele cele mai mari ale municipiului Chișinău și felul cum sunt abordate în cadrul ședințelor Consiliului municipal Chișinău, pe care ați vrea să le scoateți în prim-plan și cum vedeți dvs. soluționarea lor?

Ion Cebanu: Unele din cele mai arzătoare probleme ale municipiului Chișinău țin de infrastructură, se lucrează de fațadă și nu se intervine la problemele de bază, ploile care au fost vara asta au scos în evidență problema canalizării pluviale, care nu s-a curățat, cel puțin, în ultimii vreo 3-4 ani și asta a făcut ca în mare parte unele străzi care până acum nu erau inundate să fie inundate. Și infrastructura de ansamblu, inclusiv transportul în municipiul Chișinău este una din problemele cu care pe viitor orașul nostru se va confrunta, asta este chestiunea principală.

Vocea Basarabiei: Și totuși, parcul de autobuze, parcul de troleibuze se înnoiește, se modernizează, se pune pe rute mai mult transport public.

Ion Cebanu: Asta nu ajută…

Vocea Basarabiei: E un început de soluționare a problemei.

Ion Cebanu: Da, și din capul locului noi am susținut chestiunea respectivă, așa cum spuneți dvs., crezând în bunele intenții ale administrației, doar că între timp am văzut tot felul de licitații care nu s-au mai dus la final, iar ulterior au făcut achiziții parțiale prin care au câștigat tot felul de firme dubioase, ceea ce pe viitor cred că vor fi scoase la iveală unele mișmașuri.

Vocea Basarabiei: De ce ziceți că ar fi câștigat niște firme dubioase?

Ion Cebanu: De exemplu, dacă nu mă înșel, era vorba de Isuzu, despre care s-a discutat mai înainte. Pe urmă din achizițiile de autobuze, noi am văzut cum a fost un caz un an și ceva în urmă, când la unul din noile autobuze nu a rezistat frâna și a făcut un accident mare în zona străzii Alecsandri.

Vocea Basarabiei: Bine, a fost un caz unic.

Ion Cebanu: Acesta este un caz unic pe care presa l-a scos în evidență, dar probabil au mai fost asemenea situații, pentru că în discuții cu tehnicienii din domeniul respectiv, ei spun că acolo sunt foarte multe probleme din achizițiile respective, pentru că s-a cumpărat foarte mult la mâna a doua și nu este problema că s-a cumpărat la mâna a doua, dar s-a cumpărat ceva care nu era testat tehnic. Și atunci, asta iarăși va scoate pe viitor foarte multe probleme. Doi: nu este clar ce se întâmplă cu așa-numitele maxi-taxiuri, rutierele respective.

Vocea Basarabiei: Numărul lor a fost redus mult.

Ion Cebanu: De la 2.000, acum au ajuns la 300, dar și acestea 300 nu ies la rută periodic, pentru că nu au niciun interes, întrucât a scăzut numărul călătorilor în cazul lor, dar sigur că intenția de a scoate de pe rute respectivele transporturi este bună, pentru că nu era cea mai reușită variantă, dar era o soluție pentru străzile adiacente la arterele mari, acolo unde nu pot intra troleibuzele, autobuzele și asta era o soluție de moment. La ora actuală, acestea nu mai funcționează, au fost descurajate, dar nu au fost înlocuite cu altele și din cauza asta au de suferit oamenii.

Vocea Basarabiei: Se credea că, dacă se va majora tariful pentru transport, lumea va face multă zarvă și va fi nemulțumită, dar repede s-au potolit spiritele și acum toată lumea acceptă că trebuie să achite 6 lei.

Ion Cebanu: Din datele pe care le cunosc eu, tariful respectiv oricum nu acoperă toate cheltuielile, el ar trebui să fie încă și mai mare.

Vocea Basarabiei: Mai mare, cât ar fi?

Ion Cebanu: Până la 10 lei pentru o călătorie, dacă vorbim că să fie totuși la autofinanțare transportul.

Vocea Basarabiei: Atunci s-au rezolvat totuși o parte din probleme?

Ion Cebanu: Dacă era făcut într-un mod transparent și dacă erau aduse toate calculele pe masă, ar fi fost altceva. Noi, de fapt, nici nu cunoaștem cât ar costa întreținerea transportului public, pentru că la întrebările respective pe care le-am pus celor din domeniu, ei nu au putut să ne aducă o cifră clară și să ne spună: „Dlor, noi în realitate avem nevoie de atâta, dar o să ne descurcăm, spre exemplu, cu atâta și o să mai luăm o parte din bugetul municipal”. Iar la ora actuală se întâmplă următoarea situație pentru bugetul municipal din anul viitor, când pe de o parte, s-a majorat de trei ori, ceea ce nu s-a mai întâmplat în istoria municipalității și, pe de altă parte, tot aceste autorități din Direcția transportului vor veni la Consiliul municipal și vor mai cere suplimentar la respectivii bani încă un adaos pentru întreținerea parcului de autobuze și troleibuze.

Vocea Basarabiei: Bine, dar chiar dvs. ziceți că mai sunt probleme?

Ion Cebanu: Păi vă spun acum care sunt problemele respective. Nu știu dacă în această situație era tocmai benefică o asemenea abordare. Eu cred că abordarea respectivă a fost făcută din ceea ce am văzut și în Consiliul municipal pentru a da vina pe guvernarea centrală și, într-un fel, a transpune nemulțumirea oamenilor pe cei de la centrală. Vedeți că cei de la centru măresc prețurile peste tot, inclusiv din cauza lor s-a mărit prețul la transportul public. Cam acesta este mesajul primarului.

Vocea Basarabiei: Dacă vin responsabilii din domeniul transportului public să mai ceară bani, CMC ce face – mărește bugetul?

Ion Cebanu: Vă spunem foarte clar, cel puțin noi n-o să votăm. Și a doua șmecherie ține de ordin legal. Actualul tarif nu a fost majorat prin votul consiliului, dar a fost majorat prin decizia primarului. Asta este o novație legală.

Vocea Basarabiei: Dar instanța i-a dat câștig de cauză primarului.

Ion Cebanu: Da, acum. Pe parcurs, știți cum e cu instanțele la noi, dacă se schimbă puterea, poate să fie invers și atunci să ne trezim cu alte surprize. Mai căutați în administrațiile locale unde taxele și tarifele locale sunt puse de primar, și nu de autoritatea colegială.

Vocea Basarabiei: Da, nu mai există asemenea cazuri.

Ion Cebanu: Și aceasta pe viitor va însemna o problemă mare.

Vocea Basarabiei: Dar în ce ar consta problema mare pe viitor?

Ion Cebanu: Imaginați-vă dvs. că va fi anulată. Și atunci ce trebuie să facă parcurile de autobuze și troleibuze – să întoarcă toți banii pe care i-au cheltuit?

Vocea Basarabiei: Dar eu îmi imaginez că nu va mai fi modificată această decizie.

Ion Cebanu: Când în 2007 a venit Dorin Chirtoacă la primărie, a găsit niște decizii ale instanței de judecată, de arbitraj, dacă nu mă înșel, ale Curții de Arbitraj de la Kiev, prin care unii oameni șmecheri de afaceri de la noi încercau să preia tot parcul de troleibuze.

Vocea Basarabiei: Și șmecheria s-a terminat odată cu venirea lui Dorin Chirtoacă?

Ion Cebanu: A fost anulată atunci, au fost judecăți, au fost probleme mari în sensul acesta, erau puse pe burtă, practic, toate serviciile. Dar v-am dat un exemplu la ce poate duce chestiunea respectivă. (…)

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.