Ultimele opinii

 • FENOMENUL PROST & LIKE & SHARE. Când urăști sau iubești doar ca să fii în rând cu lumea
  Scris de
  Prostia are foarte multe forme. Ea poate fi inofensivă și izolată, dar și foarte periculoasă și contagioasă. Depinde de nivelul la care se manifestă. Și, dacă pe timpuri, ea putea fi ținută oarecum sub control, odată cu apariția internetului, barierele s-au rupt și a răbufnit în spațiul public cu o forță atât de mare, încât este imposibil de oprit. Adio, analiză competentă! Adio, presă de opinie! Adio, minte lucidă! Cândva, pe când presa scrisă era încă dominantă, existau doar câteva repere. Când se producea ceva important, fugeai la chioșc și cumpărai FLUX-ul, Timpul, Jurnal de Chișinău, ȚARA, Moldova Suverană și…
  Scris pe 09 Septembrie 2018 13:30 în Societate
 • UNIREA SE FACE PRIN CULTURĂ. Lăsați DORUL să-și spună cuvântul
  Scris de
  Despre UNIRE se vorbește foarte mult, în ultima vreme. A ajuns să capete atâtea forme și interpretări, încât mai mult dezbină decât unește. Avem UNIRE politică, avem UNIRE pragmatică, avem UNIRE violentă, avem UNIRE strigată, avem UNIRE calculată în cifre, avem UNIRE disperată. Dar mai este un fel de UNIRE, singura care se adresează sufletului – cea cântată. Duioasă, blândă, vibrantă, senină sau înlăcrimată. Doar ea e în măsură să ne facă să ne oprim, să ne pună pe gânduri, să ne stăpânească ura, să ne adune la un loc și să ne împace. Avem noi, românii, o particularitate specifică.…
  Scris pe 08 Septembrie 2018 21:37 în Politică
 • CINE UNEȘTE PARTIDELE ROMÂNEȘTI DIN MOLDOVA?
  Scris de

  CINE UNEȘTE PARTIDELE ROMÂNEȘTI DIN MOLDOVA?

   

  Ultima cercetare sociologică realizată între Prut și Nistru la comanda Institutului Republican Internațional din Statele Unite arată că doar patru formațiuni politice ar ajunge în viitorul Parlament al Republicii Moldova. Este vorba de Partidul Socialiștilor, cu 36% din cei chestionați, Partidul Acțiune și Solidaritate, susținut de 16%, Partidul Demnitate și Adevăr, cu 9 procente și Partidul Democrat, tot cu 9 procente.

  Dacă tendința se păstrează, ea le-ar da posibilitate socialiștilor moldoveni să acumuleze suficiente puncte electorale pentru a avea o majoritate parlamentară.  Comentatorii politici moldoveni afirmă că sistemul electoral mixt, prin votul pe circumscripții uninominale,  poate salva Moldova de revenirea masivă a stângii antieuropene la guvernare. De aici.

  Da, această șansă există. Votul în circumscripții uninominale poate înclina balanța electorală în favoarea partidelor pro-europene și formarea unei majorități pro-europene. Explic mai jos.

  Voi aminti că unioniștii din municipiul Chișinău au votat în primul tur al alegerilor locale pentru doi candidați care și-au asumat Unirea cu România: Valeriu Munteanu (reprezentantul Partidului Liberal) și Constantin Codreanu (reprezentant al Partidului Unității Naționale). Împreună, cei doi au acumulat 18 mii de voturi. Aceste asumate voturi unioniste reprezintă un plus valoric care au înclinat balanța. Cei doi candidați unioniști și-au îndemnat susținătorii să voteze pentru Năstase. Iar aceștia, așa au făcut. De aici.

  Dacă admitem că municipiul Chișinău a fost o circumscripție uninominală mai mare, vom observa că victoria lui Năstase a fost adusă de către unioniști. Andrei Năstase a câștigat alegerile din municipiul Chișinău cu o diferență de 13 mii de voturi în fața contracandidatului său socialist. Aceste voturi aparțin unioniștilor chișinăueni.

  Rezultă că, în circumscripții uninominale bine determinate, unioniștii moldoveni pot schimba rezultatul alegerilor parlamentare din acest an.  

  S-a spus că unioniștii ar fi a patra forţă din Republica Moldova. Argumentele aduse au fost că procentele electorale ar fi  peste 10% și că ele sunt împărţite între două forţe politice: PUN a lui Traian Băsescu şi PL a lui Mihai Ghimpu. Preşedintele Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie, Marius Dorin Lulea, afirmă că, “problema celor două partide este că la acest moment ambele se află în marja de eroare şi deşi împreună fac peste 10%, separat ar putea face fiecare sub 5% fapt care ar face ca cele două să nu ajungă în Parlament iar voturile să se piardă”. Activistul unionist consideră că cele două formațiuni politice ar trebui să poarte negocieri pentru formarea unui alianțe electorale unioniste la care să adere şi restul partidelor unioniste. De aici.

  Cine este cel care ar trebui să dea semnalul acestei regrupări ale forțelor unioniste din Moldova? Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară ori Traian Băsescu? Dar, ex-președintele României a declarat pentru presă că se retrage din politica românească. În România, Traian Băsescu nu mai are foarte multe resurse politice. Formațiunea politică pe care a condus-o a trecut pragul electoral bazându-se în mare măsură pe votul persoanelor cu cetățenie româno-moldoveană care au apreciat/apreciază activitatea lui mai mult decât greșelile politice. Probabil acesta a fost motivul pentru care, în baza celor dezamăgiți de unionismul promovat de echipa lui Mihai Ghimpu, Băsescu a construit în Moldova o nouă formațiune politică, Partidul Unității Naționale.

  Nimeni nu garantează succesul în alegerile parlamentare pentru această formațiune politică. Pentru crearea unui bloc electoral comun, ar trebui ca Mihai Ghimpu să treacă cu vederea destructurarea Partidului Liberal. Pentru participarea activă în politica moldavă instanța de judecată ar trebui să-i ofere câștig de cauză lui Băsescu pe chestiunea retragerii cetățeniei moldovenești.

  Dar, în trecut, fostul președinte al României a trecut peste obstacole politice mai mari. Nimic nu îl împiedică, cel puțin, să încerce, mai ales că. în Moldova, este pe o curbă ascendentă. Băsescu a declarat că se retrage din politica românească, dar nimeni nu îl împiedică să susțină construirea unui bloc electoral unionist în Republica Moldova. Dacă-i reușește formarea unui bloc electoral, care să-l  aibă (în caz fericit) pe el în frunte, ar putea obține un rezultat bun la alegerile parlamentare din Republica Moldova.  

  Oricum ar fi, unioniștii moldoveni ar trebui să negocieze între ei, dar și cu partidele pro-europene, pentru a nu se torpila electoral reciproc în circumscripțiile uninominale. Abia atunci, în circumscripții uninominale bine determinate, candidații unioniști pot lua apa electorală a socialiștilor și să obțină un rezultat care să permită crearea unei fracțiuni parlamentare unioniste în viitorul Parlament moldovean. De ce nu?

  Ultima cercetare sociologică realizată între Prut și Nistru la comanda Institutului Republican Internațional din Statele Unite arată că doar patru formațiuni politice ar ajunge în viitorul Parlament al Republicii Moldova. Este vorba de Partidul Socialiștilor, cu 36% din cei chestionați, Partidul Acțiune și Solidaritate, susținut de 16%, Partidul Demnitate și Adevăr, cu 9 procente și Partidul Democrat, tot cu 9 procente. Dacă tendința se păstrează, ea le-ar da posibilitate socialiștilor moldoveni să acumuleze suficiente puncte electorale pentru a avea o majoritate parlamentară. Comentatorii politici moldoveni afirmă că sistemul electoral mixt, prin votul pe circumscripții uninominale, poate salva Moldova de revenirea…
  Scris pe 30 August 2018 13:43 în Politică
 • ISTERIA ANTIROMÂNEASCĂ ÎN AN CENTENAR. Opoziția antioligarhică este mai mult antiunionistă decât antioligarhică
  Scris de
  Furia cu care opoziția pretins proeuropeană atacă, în ultima vreme, cam tot ce este românesc prin Republica Moldova începe să semene tot mai mult cu o diversiune bine pusă la punct. Dacă ați observat, absolut toate grupurile cât de cât organizate, fie în partide, fie în ONG-uri sau mișcări civice, care și-au asumat deschis dezideratul unionist, sunt măcelărite fără milă și împinse spre periferie, cu o insistență de invidiat. Și nu, nu-i vorba despre o competiție clasică între niște grupări politice care se bat pentru același electorat. Dacă ar fi așa, ar trebui ca ambele tabere să promoveze mesaje similare…
  Scris pe 30 August 2018 11:27 în Politică
 • Ați vrut proteste? Luați de-aici proteste
  Scris de
  A cam făcut-o de oaie opoziția noastră ”antioligarhică”. Protestele sale s-au întors ca un bumerang înapoi și au lovit-o drept în frunte. Așa-i când ai mintea plată, fruntea îngustă și părul ciufulit. Au semănat vânt, iar acum culeg furtună. Întâi i-au luat în șuturi pe unioniști. Că cică își doresc să strângă grămadă stânga cu dreapta, ca să scape provincia de dictatură, iar unionismul îi dezbină. Mai mult, în opinia lor, revenirea Basarabiei la trupul Țării ar însemna astăzi unirea a două oligarhii. Unioniștii s-au supărat, pe bună dreptate, și i-au trimis la origini, cu tot cu protestele lor. Concluzia…
  Scris pe 15 August 2018 14:42 în Politică
 • Bocitoarele au devenit protestatari
  Scris de
  Până nu demult, în spațiul nostru, exista așa o ”meserie”: bocitoare. Erau niște femei, care, contra unor sume de bani, mergeau la înmormântări și boceau mortul. Rolul lor era să accentueze tragismul momentului și să le provoace emoții celor prezenți. Cu timpul, acestea au devenit tot mai puține până nu le-am mai văzut, deoarece lumea a început să înțeleagă ridicolul situației. În realitate însă, bocitoarele n-au dispărut, ci doar s-au reprofilat. Există multe alte evenimente cu o încărcătură simbolică specială, iar pentru a o amplifica se cere un imbold din interior. Cum ar fi protestele, de exemplu, sau alte manifestații…
  Scris pe 20 Iulie 2018 14:30 în Politică
 • RESPONSABILII IRESPONSABILI. Cine a deschis Cutia Pandorei?
  Scris de
  Moldova se scufundă încet, dar sigur, în haos. Cine crede că, mai aproape de alegeri, situația se va calma se înșală amarnic. Uitați-vă în jur și spuneți-mi dacă de asta aveam nevoie acum. La Parlament – proteste, la sediile partidelor – proteste, la bănci – proteste, la Guvern și alte instituții de stat – la fel, proteste. Societatea fierbe. O opoziție protestează împotriva Puterii, altă opoziție protestează împotriva opoziției, Puterea bagă strâmbe pentru a se apăra, presa și societatea civilă se trag de păr cu presa și societatea civilă, ”prietenii” de pe facebook se înjură și se blochează reciproc, până…
  Scris pe 20 Iulie 2018 14:28 în Politică
 • TU ALEGI SĂ PLECI SAU SĂ RĂMÂI. Important să știi să îți asumi
  Scris de
  Moldovenii au început să plece masiv peste hotare cam de prin 1998, pe vremea când Lucinschi și Sturza (cei care se rup azi iarăși la putere) plăteau salariile în caloși. Mânați de sărăcie și deznădejde, oamenii, în special tații, au luat calea pribegiei, spre Rusia, în mare parte, pentru că doar acolo se putea ajunge atunci cu pașaportul nostru albastru. Ulterior, s-au descoperit coridoare clandestine spre Italia. De această dată, mamele și-au luat lumea în cap și soarta în mâini, lăsându-și copiii singuri acasă. Ulterior, situația s-a mai stabilizat, însă lumea continua să plece. Și asta deoarece era vizibilă discrepanța…
  Scris pe 19 Iulie 2018 14:32 în Societate

Cele mai citite articole

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 15-08-2018 241

Ați vrut proteste? Luați de-aici protest…

A cam făcut-o de oaie opoziția noastră ”antioligarhică”. Protestele sale s-au întors ca un bumerang înapoi și au lovit-o drept în frunte. Așa-i când ai mintea plată, fruntea îngustă și...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 30-08-2018 231

CINE UNEȘTE PARTIDELE ROMÂNEȘTI DIN MOLD…

Ultima cercetare sociologică realizată între Prut și Nistru la comanda Institutului Republican Internațional din Statele Unite arată că doar patru formațiuni politice ar ajunge în viitorul Parlament al Republicii Moldova...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 20-07-2018 161

Bocitoarele au devenit protestatari

Până nu demult, în spațiul nostru, exista așa o ”meserie”: bocitoare. Erau niște femei, care, contra unor sume de bani, mergeau la înmormântări și boceau mortul. Rolul lor era să...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 30-08-2018 153

ISTERIA ANTIROMÂNEASCĂ ÎN AN CENTENAR. O…

Furia cu care opoziția pretins proeuropeană atacă, în ultima vreme, cam tot ce este românesc prin Republica Moldova începe să semene tot mai mult cu o diversiune bine pusă la...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 09-09-2018 89

FENOMENUL PROST & LIKE & SHARE. …

Prostia are foarte multe forme. Ea poate fi inofensivă și izolată, dar și foarte periculoasă și contagioasă. Depinde de nivelul la care se manifestă. Și, dacă pe timpuri, ea putea...

Ultimele articole

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 09-09-2018 89

FENOMENUL PROST & LIKE & SHARE. Când urășt…

Prostia are foarte multe forme. Ea poa...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 08-09-2018 64

UNIREA SE FACE PRIN CULTURĂ. Lăsați DORUL să-și sp…

Despre UNIRE se vorbește foarte mult, ...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 30-08-2018 231

CINE UNEȘTE PARTIDELE ROMÂNEȘTI DIN MOLDOVA?

Ultima cercetare sociologică realizată î...

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte