UNIREA SE FACE PRIN CULTURĂ. Lăsați DORUL să-și spună cuvântul

Scris de Septembrie 08, 2018 67 0

Despre UNIRE se vorbește foarte mult, în ultima vreme. A ajuns să capete atâtea forme și interpretări, încât mai mult dezbină decât unește. Avem UNIRE politică, avem UNIRE pragmatică, avem UNIRE violentă, avem UNIRE strigată, avem UNIRE calculată în cifre, avem UNIRE disperată.

Dar mai este un fel de UNIRE, singura care se adresează sufletului – cea cântată. Duioasă, blândă, vibrantă, senină sau înlăcrimată. Doar ea e în măsură să ne facă să ne oprim, să ne pună pe gânduri, să ne stăpânească ura, să ne adune la un loc și să ne împace.

Avem noi, românii, o particularitate specifică. Acest popor cuminte, născut din țărani și păstori, nu-și arogă nimic cu forța. Mai ales dacă acel ceva nu-i aparține de drept. Da, au fost momente în istorie când am luptat, când am cucerit sau recucerit. Cel mai des însă ne-am apărat. Cu multă jertfă de sine. Iar apoi, prin cântec ne-am plâns morții și tot prin cântec ne-am exprimat bucuria victoriei. Așa suntem noi, uneori romantici până la naivitate, smeriți și dispuși să cedăm. De dragul păcii. Această stare izvorăște, probabil, din esența noastră de creștini, născuți, nu făcuți.

Degeaba scrii pe garduri adevăruri istorice, degeaba mergi pe jos mii de kilometri, degeaba te bați cu oponenții, degeaba încerci să te faci plăcut prin argumente consumiste. Dacă nu atingi coarda sufletului, tot efortul tău e în zadar. Omul iubește cu inima, nu cu mintea, iar inima nu operează cu argumente lumești. Inima tresare odată cu conștiința, iar conștiința vibrează în fața lacrimilor. DORUL, el e cel care ne răscolește sufletul și ne apropie.

Când vocea lui Nicolae Furdui Iancu străbate Carpații, din inima Ardealului, sau Grigore Leșe își strigă vrerea din munții Maramureșului, când îl auzi pe Tudor Gheorghe, plângându-și neamul, în șesurile Olteniei, sau pe Sofia Vicoveanca, cea răsărită pe meleagurile Cernăuților, doinind în dulcele grai bucovinean, și când Tudor Ungureanu le răspunde moldovenește de la Căpriana, atunci taci și-i asculți. Te regăsești în fiecare din ei. Nu poți și nici nu îndrăznești să-i separi. Îi vrei pe toți împreună, pentru că știi că sunt de-ai tăi. Și nu te mai poți sătura de ei.

Și sunt atât de mulți! I-am numit doar pe câțiva. Tăceți un pic și lăsați-i pe ei să vorbească. Fiecare în parte face cât 100 de miniștri de externe. Mai mult decât toate partidele la un loc.

Politicienii las’ să facă poduri, să unească firele electrice și conductele de gaz, să repare drumurile, școlile și grădinițele. Asta-i în puterea lor. Dar propășirea dragostei de frate să o lase pe seama celor care o trăiesc cu adevărat. Pentru că doar ei pot să o înmulțească. Frații sunt atrași unul față de celălalt nu din pragmatism, pe ei îi unesc dorul și amintirile. Doar că ele trebuie trezite. Cine poate face asta mai bine decât cântul?

Am ajuns triști în anul Centenarului. Încercăm să forțăm nota, dar nu ne iese nimic. Pentru că nu apăsăm butonul corect. Mai avem ceva timp, poate reușim. Cel puțin, să ne cunoaștem. Sau să ne recunoaștem.

Săptămâna viitoare, se adună toți la Vatra. Dobrogea, Oltenia, Banatul, Maramureșul, Bucovina și cealaltă Moldovă trec Prutul și vin aici, chiar lângă Chișinău. Vor să ne demonstreze că sunt cu noi și, cel mai important, că sunt ca noi. Să sărbătorim împreună marea realizare a înaintașilor noștri: unirea tuturor fraților. Au multe să ne spună. Important să aibă cui.

 

https://www.facebook.com/jeffrey.barlow.5/videos/2012129472142995/?t=0
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Ultima modificare 08 Septembrie 2018 21:42

Cele mai citite articole

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 15-08-2018 246

Ați vrut proteste? Luați de-aici protest…

A cam făcut-o de oaie opoziția noastră ”antioligarhică”. Protestele sale s-au întors ca un bumerang înapoi și au lovit-o drept în frunte. Așa-i când ai mintea plată, fruntea îngustă și...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 30-08-2018 238

CINE UNEȘTE PARTIDELE ROMÂNEȘTI DIN MOLD…

Ultima cercetare sociologică realizată între Prut și Nistru la comanda Institutului Republican Internațional din Statele Unite arată că doar patru formațiuni politice ar ajunge în viitorul Parlament al Republicii Moldova...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 20-07-2018 161

Bocitoarele au devenit protestatari

Până nu demult, în spațiul nostru, exista așa o ”meserie”: bocitoare. Erau niște femei, care, contra unor sume de bani, mergeau la înmormântări și boceau mortul. Rolul lor era să...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 30-08-2018 157

ISTERIA ANTIROMÂNEASCĂ ÎN AN CENTENAR. O…

Furia cu care opoziția pretins proeuropeană atacă, în ultima vreme, cam tot ce este românesc prin Republica Moldova începe să semene tot mai mult cu o diversiune bine pusă la...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 09-09-2018 95

FENOMENUL PROST & LIKE & SHARE. …

Prostia are foarte multe forme. Ea poate fi inofensivă și izolată, dar și foarte periculoasă și contagioasă. Depinde de nivelul la care se manifestă. Și, dacă pe timpuri, ea putea...

Ultimele Opinii VBlog

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 09-09-2018 95

FENOMENUL PROST & LIKE & SHARE. Când urășt…

Prostia are foarte multe forme. Ea poa...

Nicolae Federiuc - avatar Nicolae Federiuc 08-09-2018 68

UNIREA SE FACE PRIN CULTURĂ. Lăsați DORUL să-și sp…

Despre UNIRE se vorbește foarte mult, ...

Victor Nichitus - avatar Victor Nichitus 30-08-2018 238

CINE UNEȘTE PARTIDELE ROMÂNEȘTI DIN MOLDOVA?

Ultima cercetare sociologică realizată î...

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte