VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

IDIS: În 2020 procesul de gestionare a pandemiei COVID-19 a fost politizat

La doi ani și jumătate de la declanșarea pandemiei COVID-19, autoritățile din domeniul sănătății nu au aplicat nimic din lecțiile învățate. Iar dacă ne vom confrunta cu o altă pandemie, autoritățile vor face aceleași greșeli și vor avea aceleași probleme.

Concluzia aparține participanților la dezbaterea organizată de IDIS „Viitorul” pe platforma Agendei Naționale de Business. Potrivit specialiștilor în domeniul sănătății publice, haosul și confuzia din anul 2020 au fost un teren propice pentru dezinformare, iar lipsa de coerență a mesajelor transmise au afectat eforturile de combatere a pandemiei, transmite IPN.

Participanții la dezbatere au menționat că în 2020, la izbucnirea pandemiei, problemele au apărut din cauza protocoalelor diferite aplicate la nivelul asistenței medicale primare și în spitale, iar confuzia privind modul de acțiune a avut efecte negative asupra procesului de combatere a pandemiei.

În Republica Moldova implicarea actorilor politici în probleme ce țin de sănătatea populației – în campania de vaccinare anti-COVID-19 de exemplu, prin transmiterea de mesaje false sau prin substituirea competențelor medicilor – a afectat și mai mult eforturile medicilor, au menționat experții.

Criza medicală a fost dublată de criza de comunicare, ceea ce a dus la transmiterea defectuoasă a mesajelor destinate populației. La asta a contribuit și lipsa campaniilor de combatere a știrilor false sau a dezinformărilor.

Participanții la discuții au subliniat necesitatea adoptării unei strategii în sănătate pe termen mediu și lung, în care să se țină cont de regionalizarea spitalelor și de importanța prevenției pentru asigurarea sănătății publice și a reducerii cheltuielilor pentru tratarea bolilor care puteau fi depistate din timp.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.