VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Iana Stanțieru: Opoziția vrea destabilizare și capitalizează politic pe nevoile și supărările cetățenilor / VIDEO

Interviu cu Iana Stanțieru, vicepreședinta Platformei DA. Discutăm despre situația politică din Republica Moldova, despre tinerii care iau calea străinătății, despre statutul de țară candidată UE, despre diaspora care investește acasă …

Vocea Basarabiei: Să vorbim de situația social-politică, să pornim cu o apreciere din partea Ianei Stanțieru referitor la ceea ce se întâmplă astăzi pe scena politică a Republicii Moldova. Încotro statul, este clar pentru cetățean?

Iana Stanțieru: Vedem că sunt mai multe probleme care trebuie rezolvate, evident sunt și nemulțumiri în rândurile populației și este clar că nu neapărat ne ajută contextul internațional, am văzut și declarațiile recente ale președintelui Putin și asta are un impact direct și asupra securității Republicii Moldova. Lumea este îngrijorată de ce se întâmplă și care sunt următoarele etape, vorbind pe plan extern. De asemenea, vedem și unele tulburări pe plan intern, vedem aceste mascarade, proteste, care se întâmplă, evident sunt motive pentru aceste proteste, dar modul în care sunt gestionate și cum este folosită populația noastră nu arată foarte bine.

Vocea Basarabiei: Este limpede totuși ce vrea opoziția parlamentară acum, când se suprapun și aceste crize: economică, pandemică, energetică, și acest război care iată are mai mult de 6 luni de când a fost declanșat de către Federația Rusă în Ucraina, Republica Moldova aflându-se în imediata vecinătate, este clar ce-și doresc forțele de opoziție din legislativ?

Iana Stanțieru: Este clar că vor destabilizare, acest lucru este clar și, de asemenea, capitalizează politic pe nevoile și supărările cetățenilor. Și este trist să vedem că lumea este atât de necăjită, încât chiar cade în aceste capcane. Este, aș zice, și o campanie electorală prealabilă pentru ei.

Vocea Basarabiei: Păi, până la alegeri mai este timp.

Iana Stanțieru: Mai este, dar oricum ei își creează acest grup de votanți, își creează o imagine de luptători pentru Republica Moldova, ceea ce mi se pare absolut aberant, cineva care a dus Moldova oarecum la situația care este acum să vină, să organizeze proteste din cauza situației actuale.

Vocea Basarabiei: Cum se explică această sărăcie după 31 de ani de independență a Republicii Moldova?

Iana Stanțieru: În primul rând, știm că corupția a fost unul dintre motivele principale din care am ajuns unde suntem acum. Și asta nu-i numai de la furtul miliardului, dar și de la corupția mică și mijlocie, dacă putem să o categorisim astfel, de asemenea și această dependență economică pe care am avut-o față de Rusia și atunci a trebuit cumva să jucăm jocul care ni s-a pus și acele embargouri care au avut un impact negativ asupra economiei, aș zice oarecum și o instabilitate politică sau nu neapărat instabilitate politică, cât interesul guvernărilor mai mult la următoarele alegeri decât care este impactul pe termen lung pentru țară. Pentru că dacă ne uităm de la foarte multe dintre inițiative, dintre proiectele care s-au făcut s-a așteptat un rezultat imediat, negândindu-se cum o să facem. Și aici un exemplu bun este domeniul energetic, nu s-a investit în rezultate, gândindu-ne ce o să fie peste 30 de ani, dar cum câștigăm electorat la următoarele alegeri. Deci, această mentalitate de termen scurt pe care am avut-o de-a lungul anilor.

Vocea Basarabiei: Dar toate guvernările au avut mandatul cetățenilor. Cetățenii îi votează pe politicieni în baza promisiunilor care se fac în campania electorală ca după asta să spună că trăiesc mici sau mari dezamăgiri în clasa politică, per ansamblu.

Iana Stanțieru: Păi ați spus bine – „promisiunile”, dar de la promisiune până la faptă este un pas foarte mare și nu întotdeauna sunt realizate aceste promisiuni. Ceea ce mi se pare un sistem foarte slab în Republica Moldova este că nu sunt trași la răspundere acești politicieni, cumva statul sau cetățenii sunt în serviciul politicienilor, și nu invers, pe când politicienii sunt cei care au salariile din impozitele pe care le plătim noi. Plus la asta, cetățenii le acordă încredere, ei ar trebui să fie responsabili, dar noi am trăit atâtea dezamăgiri încât nivelul încrederii pe care o avem în politicieni este atât de scăzut că atunci când mergem la alegeri, ne gândim mai mult la cine este cel mai puțin rău, decât să ne gândim la care este partidul politic sau politicienii în care, într-adevăr, avem încredere și care chiar sunt dedicați pentru țară.

Vocea Basarabiei: Geopolitica cât de mult și-a pus amprenta asupra viitorului Republicii Moldova, pentru că s-a balansat între Est și Vest, și de aici vine o guvernare prooccidentală, nu se știe ce e cu celălalt segment electoral care susțin partidele cu viziuni pro-ruse, vin partide pro-ruse, atunci nu e clară perspectiva europeană a Republicii Moldova. Această geopolitică cât de mult a jucat festa pentru această țară, Republica Moldova?

Iana Stanțieru: A jucat festa de-a lungul istoriei, nu este prima oară, nu e vorba doar de acești 30 de ani de independență, evident, trebuie găsit un echilibru, dar având în vedere ce se întâmplă în ultimul timp, mai ales de la invazia Ucrainei, pentru Republica Moldova singura soluție fiabilă este drumul european. Deci, nu mai putem, cred că și-au dat seama și cetățenii, și am văzut acest lucru din sondaje…

Vocea Basarabiei: Dar există acest consens național, politic ca să se răsfrângă până jos, acolo la talpa țării?

Iana Stanțieru: Surprinzător, dacă ne uităm la ultimele sondaje vedem că tot mai mult crește numărul persoanelor care vor ca Republica Moldova să devină țară membră a Uniunii Europene. Și vedem și discursul politic chiar și al opoziției, dacă înainte doar Platforma Demnitate și Adevăr și PAS erau proeuropene, acum și Ion Ceban mai menționează că e proeuropean, și socialiștii, și comuniștii zic că nu ar fi împotrivă. Deci, ei cumva merg după val și le dau oamenilor ceea ce așteaptă, dar vedem în rândurile populației, mai ales din februarie încoace, că ideea integrării europene a crescut foarte mult în popularitate și, să fim serioși, adică foarte mulți moldoveni deja sunt în străinătate și sunt în țările Uniunii Europene și văd cum se trăiește acolo. Nu ai cum, dacă ai un pic de viziune, nu ai cum să dorești să mergi în direcția opusă.

Vocea Basarabiei: Dar mai multe partide cu viziuni proeuropene ar putea să-i buimăcească pe cetățeni să știe care din aceste formațiuni politice e cu intenție bună și care nu e tocmai ceea despre ce vorbesc politicienii care spun că împărtășesc acest proeuropenism?

Iana Stanțieru: Este clar, pentru partidele de centru-dreapta parcursul proeuropean a fost întotdeauna parte din ADN-ul partidelor, nu au venit cu un discurs peste noapte ca să ne povestească, să ne spună dacă nu o să fim împotrivă. Deci sunt cei care au luptat și lucrează, și au pus umărul chiar și să ajungem la statutul de țară candidat, și sunt cei care doar ca să mai câștige voturi folosesc acest discurs proeuropean sau să mai aducă fonduri, să mai profite de fondurile care sunt alocate de Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Bine, dar în Parlamentul European, în instituțiile europene există politicieni și cu viziuni de stânga, care tot la Bruxelles au ajuns sau la Strasbourg, nu?

Iana Stanțieru: Exact, așa funcționează o democrație sănătoasă, ar fi îngrijorător să avem doar persoane care au aceeași viziune. Deci, diversitate, unitate în diversitate, este și mottoul Uniunii Europene…

Vocea Basarabiei: Da, este sloganul Uniunii Europene.

Iana Stanțieru: Deci, este sănătos să ai și o opoziție.

Vocea Basarabiei: Hai să revenim la situația social-politică din Republica Moldova și, mai ales, la fenomenul migrației, pentru că mulți cetățeni care și-au făcut valizele și au luat calea străinătății spun că au fugit din Republica Moldova pentru că aici e sărăcie, pentru că aici e mare rata șomajului, pentru că aici nu le pot asigura un viitor copiilor. Ce părere are Iana Stanțieru despre acest fenomen, acest exod al populației, din moment ce un milion de cetățeni, sau unii spun că chiar mai mare ar fi acest număr al cetățenilor Republicii Moldova care se află peste hotare?

Iana Stanțieru: Subiectul demografiei și capitalului uman în Republica Moldova, trebuie să fie unul de securitate națională și, mai ales, văzând care este trendul demografic al țării, ar trebui să fie un proiect de țară. Într-adevăr, am văzut, din 2014 peste 650 de mii de cetățeni au părăsit Republica Moldova, asta înseamnă 10 la sută din populație, 13 la sută din mediul rural, ceea ce este foarte îngrijorător. De aceea este nevoie de avut o viziune de ansamblu și de a opri acest exod. Platforma Demnitate și Adevăr consideră că este nevoie și militează pentru ca să se investească mai mult în capitalul uman, în creșterea demografică, în creșterea speranței de viață, în oprirea exodului care se întâmplă acum.

Vocea Basarabiei: Cum s-ar putea stopa acest exod din moment ce mulți cetățeni mai spun că trăiesc în sărăcie, că infrastructura e proastă, că accesul la serviciile publice de calitate nu e tocmai cel pe care și l-ar dori?

Iana Stanțieru: Asta e partea care ar trebui să ne uităm de ce, pentru că înainte pleca un membru din familie, pleca pentru câteva luni, și se întorcea tot acasă. Acum vedem demografic o altă populație, vedem familii tinere care pleacă toată familia și iau și copiii. Și în momentul în care ei se stabilesc în străinătate, copiii merg la grădiniță și la școală acolo, șansele ca aceste familii să se întoarcă sunt foarte mici. În plus, un alt grup, dacă înainte vedeam că plecau cei care erau la limita existenței, acum vedem familii înstărite care pleacă doar din cauza situației, cum ați spus și dvs., serviciile nu sunt la nivel, infrastructura la fel, corupția e la tot pasul. Deci este nevoie, în primul rând, de a ne uita holistic și a avea un proiect de țară în acest sens. Și pot să vă dau câteva exemple unde s-ar putea pune accentul: în primul rând, cum susținem noi familiile tinere, cum susținem să aibă mai mult de unul sau doi copii? Și aici mă refer la numărul creșelor, da, este o problemă foarte mare în Republica Moldova când vine vorba de creșe, și anume educația până la 3 ani. Deci, numărul creșelor este mult mai mic decât ar trebui să fie și multe dintre creșe nici nu acceptă copii până la 2 ani.

Vocea Basarabiei: Din lipsa locurilor în grădiniță.

Iana Stanțieru: Exact! Și atunci trebuie să fie personal pregătit și să se pună mai mult accent. O inițiativă legislativă care a fost propusă de curând, și o consider o inițiativă bună, a fost ca să se dea companiilor private dreptul de a face creșe pe lângă aceste companii, ca să fie o parte din ofertele pe care le au pentru angajații lor. Dar aici vorbim de un număr limitat de companii care își permit să creeze aceste creșe. Ce facem cu companiile mici și mijlocii? Politici prietenoase familiilor – cum reintegrăm în câmpul de muncă mamele care vin după concediul de maternitate, cum echilibrăm concediul de maternitate și concediul de paternitate, deci sunt foarte multe politici.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.