VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Gheorghe Cojoc, deputat: PAS-ul e liber să negocieze cu majoritatea formațiunilor în afară de exponenții grupărilor criminale

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează, vorbim cu deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Gheorghe Cojoc. A activat ca specialist principal, încă pe timpul județelor, în Consiliul Județean Lăpușna. De asemenea a fost secretarul raionului Basarabeasca. Acum este președinte al organizației teritoriale PAS în raionul Basarabeasca. De ceva timp este și în Parlament, fiind al 77-lea pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate. Mulțumim mult că ați revenit la Vocea Basarabiei!

Doresc să vorbim despre rezultatul alegerilor locale generale și cât de mulțumit este partidul de guvernare de rezultatele pe care le-a obținut, pentru că, părerile sunt împărțite în societate: unii spun că PAS ar fi trebuit să lupte pentru mai multe mandate de primari și consilieri locali, raionali, iar pe de altă parte, liderii acestui partid au spus că sunt de acord cu rezultatele obținute în cadrul acestui scrutin. Ce trebuie să înțelegem mai exact?

Gheorghe Cojoc: Trebuie să înțelegem totul prin comparație, să raportăm la realitatea internă și externă care ne înconjoară și să reieșim din posibilitățile noastre și din ceea ce s-a creat la zi în amalgamul ăsta și în coraportul de forță pe arena internă.

Vocea Basarabiei: Se erodează un pic din imaginea guvernării?

Libera exprimare, votul universal exprimat de cetățean, trebuie respectat, Constituția trebuie respectată, noi pe calea asta mergem.

Gheorghe Cojoc: Nu cred. O să mă refer la ceea ce ne înconjoară. Democrația costă, nu suntem pe timpurile lui Plahotniuc, unde se face totul prin telefon. Respectiv, libera exprimare, votul universal exprimat de cetățean, trebuie respectat, Constituția trebuie respectată, noi pe calea asta mergem.

Vocea Basarabiei: Dar Promo-LEX a spus că PAS a utilizat și resursa administrativă.

Gheorghe Cojoc: Haideți să vă spun despre raionul Basarabeasca. Ne învinuiesc toți: “Voi ați racolat primari, voi ați folosit resursa administrativă, voi vă folosiți de pârghiile verticale” și tot așa în continuare. În raionul Basarabeasca, organizația noastră teritorială a adunat 60 000 de lei pentru acest fond de alegeri, pentru pliante, ziare și așa mai departe.

Vocea Basarabiei: PAS este un partid finanțat și din buget?

Gheorghe Cojoc: Este finanțat și din buget, dar noi din buget n-am luat acești bani. Am avut un procent oarecare, mic, transparent, noi am făcut acest lucru. Asta o știu toți membrii biroului politic de acolo, primarii care au participat la chestiunea asta, adică s-a făcut totul transparent. Noi n-am racolat niciun primar.

Vocea Basarabiei: Dar traseism a fost?

Gheorghe Cojoc: Traseism în ce sens?

Vocea Basarabiei: Că unii primari care au avut apartenență politică pe timpuri de altă culoare, astăzi au ajuns să se regăsească pe lista celor de la guvernare.

Gheorghe Cojoc: Vasăzică, eu m-am luat eu doar de Basarabeasca…

Vocea Basarabiei: …dar noi vorbim de întreaga Republică Moldova

Gheorghe Cojoc: Primarul din Sadaclia a fost independent, a dorit singur să adere la PAS. Ion Galeru și-a format o echipa și a câștigat cu 80% mandatul în sat. Are echipa și totul este bine-mersi. Primarul din Carabetovca, ex-PD, a vrut să vină la PAS. Și-a format echipă, a câștigat alegerile. În rest, totul este în spiritul democrației. Nu am avut un primar pe care sa-l racolăm ori să-i punem condiții: “Uite, vrei sat european, iată condiția, iată care este ieșirea din situație” și așa mai departe.

Vocea Basarabiei: Exercițiul cel mai greu acum, e cel pe care trebuie să îl susțină partidele când vor decide cum și cu cine creează aceste coaliții la nivel de comunitate, la nivel de raion.

Gheorghe Cojoc: În sensul ăsta, iarăși, ca să nu mă refer numai la Basarabeasca, avem o libertate deplină. Știți, în situația asta, când e vorba de negocieri pentru formarea unor coaliții, alianțe, blocuri, așa cum e scris în lege, trebuie să facem delimitarea între oamenii care au votat pentru formațiunea dată și liderii care se află în fruntea formațiunii date. Cel puțin asta facem noi. Acum toate partidele spun că sunt deschise: unul cu trei mandate zice: „poftim veniți la noi, că noi suntem deschiși”, unul cu un mandat zice: „eu sunt deschis”, unul cu zece mandate tace: „cine vrea să vină la noi, vine, cine nu, mergem înainte”.

PAS-ul o să meargă în continuare pe calea europeană

Vocea Basarabiei: Ținând cont de aceste realități, trebuie luate decizii.

Gheorghe Cojoc: Iată mă întorc la această delimitare dintre cei care au votat cu spirit european și au nimerit în alte partide. De exemplu platforma DA, Partidul Social-Democrat, Partidul CUB sau Partidul Schimbării. Oamenii se orientează după valorile pentru care ei au votat, se orientează la liderii care sunt în fruntea formațiunilor și se orientează la acest conglomerat de posibilități pentru a închega o coaliție pro-europeană. Eu cred ca PAS-ul e liber să negocieze cu majoritate formațiunilor. Desigur dacă îi evităm pe ăștia cu musca pe căciulă.

Vocea Basarabiei: Ce se întâmplă la Florești, pentru că se discută foarte mult despre situația de acolo, că PAScălcă pe greble”?

Gheorghe Cojoc: La Florești situația nu-i așa de simplă. Eu țin minte orașul ăsta, Florești, încă de pe vremea Președintelui de raion Mihail Rusu.

Vocea Basarabiei: Și primar acolo a fost domnul Țap?

Gheorghe Cojoc: Da, domnul Iurie Țap, pe care îl cunoaștem, suntem colegi din fostul PLDM.

Vocea Basarabiei: Ce va fi la Florești?

Gheorghe Cojoc: Eu cred ca la Florești o să alegem din două rele. Noi avem acolo reprezentanți care cred ca diriguiesc în chestiunea asta, pentru că mai sunt și excepții. Eu știu la ce vă referiți, nu vreau să fac reclama asta mare.

Vocea Basarabiei: Ce decizie va lua PAS când va înjghebă, să zic așa, va face această coaliție?

Gheorghe Cojoc: Haideți eu am să vă spun un secret acum: Noi avem un consiliu politic sâmbătă, unde o să se decidă și lucrul ăsta. Ne adună partidul, acolo o să se vorbească și despre alegeri, o să fie conducerea țării și a partidului. Și nu numai în Florești, mai sunt…

Vocea Basarabiei: Apropo, nici în municipiul Chișinău nu e clar, 20 de mandate de consilieri municipali vor rămâne în opoziție?

Gheorghe Cojoc: Dar ce ne propuneți să facem?

Vocea Basarabiei: Eu nu trebuie să propun, eu trebuie să aflu de la Dumneavoastră.

Gheorghe Cojoc: Știu. Din 51, 20, pentru că, pe de o parte, domnul Primar a zis că e deschis pentru toți, pe de altă parte, Dodon a zis că el are 6 și cu acei 20 fac 26, din 51 și nu mai umblă la ceilalți. Dar eu cred că și aici o să fie o dezlegare.

Vocea Basarabiei: În ce sens?

Gheorghe Cojoc: În sensul, că acești 6, dacă vor rămâne cum să rămân, dar ceilalți… Nu vreau să vorbesc multe chestiuni, pentru că acum merg negocierile, nu pot să mă pronunț.

Vocea Basarabiei: Două declarații tranșante le-am auzit din partea PSRM-ului și PCRM-ului, că ei nu vor face nici în ruptul capului alianțe cu PAS-ul. Iată aceste două formațiuni politice au spus că sunt categorice și rămân pe această poziție, că nu ar trebui să se regăsească într-o alianță la nivel local sau raional cu PAS-ul.

Gheorghe Cojoc: Sunt declarații politice. Dacă ați auzit declarația lui Dodon “că din 18 raioane, să nu credeți că cineva o să fie președinte de raion de la PAS” și așa mai departe. Iar acum umblă socialiștii și caută alianță cu noi ca să rămână cumva la putere.

Vocea Basarabiei: Și ce o să le răspundeți?

Gheorghe Cojoc: Nu o să le răspundem nimic, să le răspundă Dodon, noi găsim ieșire din situație. Avem așa un conglomerat. Iată la noi din 27, să zicem, dacă revin iar la raion, sunt 7-7-3-3-3 și câte unul din independenți. Avem de unde, adică ieșiri din situație sunt.

Vocea Basarabiei: La Basarabeasca e un alt scenariu în alte zone, în alte localități e cu totul alt scenariu.

Gheorghe Cojoc: Dar la nivel național, eu mă gândesc, PAS-ul oricum o să meargă la nivel local, o să meargă pe calea europeană mai departe. O să fi unele excepții, dar lumea este vigilentă, pe noi ne așteaptă alte scrutine, noi, chiar dacă am calcat pe undeva pe bec, o să mai holbăm ochii și o să vedem cum n-am face pe viitor. În contextul ăsta situația nu-i ușoară, situația e excepțională.

Statul va oferi sprijin financiar pentru localitățile care vor decide să se amalgameze

Vocea Basarabiei: Ar fi trebuit totuși PAS-ul să aibă mai mult curaj, mai multă voință politică ca pentru început, să fie lichidate consiliile raionale, ca după asta să se facă pași concreți pentru a promova implementarea reformei administrativ teritoriale?

Gheorghe Cojoc: Consiliile raionale nu au fost lichidate, pentru ca nu au fost găsite alternative, în sensul ăsta. Faptul că, consiliile raionale acum sunt lipsite de pârghii în sens medical, social și educațional, asta și înseamnă bani mulți. Pe de altă parte, influența politică rămâne, au rămas practic aceiași consilieri. Știți, toată gama asta de pre-amalgamare cu toate…

Vocea Basarabiei: Știu și insistența Congresului Autorităților Locale, care au spus sus și tare că e nevoie de municipalizare.

Gheorghe Cojoc: Congresului Autorităților Locale a propus municipalizarea. Noi am analizat municipalizarea din toate punctele de vedere, eu urmăresc Primarul de Leova ce zice și domnul Furdui și care s-au mai expus acolo chiar și în adunările astea organizate de Cancelaria de Stat. Municipalizarea când o iei la descusut, ajungem în impas aproape.

Vocea Basarabiei: De ce?

Gheorghe Cojoc: Pentru că nu poți într-un raion anume să aduni toate primăriile în jurul orașului. Dacă vorbim de amalgamare, pornim pe calea regionalizării, aici sunt niște sate dintr-o parte, din alta, pe la granițele raioanelor, care văd altfel unirea asta a lor sau amalgamare, cum îi zicem noi, și în sens de prestare a serviciilor, și în sens de rețele inginerești, și în sens de așezare geografică, drumuri, apeducte. Toate chestiile astea, dacă era să batem în ținte municipalizarea… iarăși, ce faci cu organele de conducere, organele auto-administrării publice locale, cum faci cu ele? Le transformi, consiliile raionale dispar și vin astea municipale?

Vocea Basarabiei: Trebuie să existe claritate.

Gheorghe Cojoc: Claritate există în strategia de dezvoltare pe care noi am elaborat-o și există în planurile de amalgamare. Vor fi două hotărâri de guvern, două regulamente prin care vor fi reglementate toate aspectele până la amalgamare și post amalgamare. În sensul ăsta vom vedea dacă până în 2026, cum era scris acolo, se unesc măcar 50 de sate din Republică, pilot deja un proiect și vedem mai departe. După aceasta deja o să fie amalgamarea impusă. Legea nr. 764 va suferi unele schimbări, nu mai putem merge cu un sat cu trei oameni, sunt niște cheltuieli, dar lumea vrea servicii și vrea calitate, vrea Europa

Vocea Basarabiei: Dar până una alta, ar trebui să discutați cu cetățenii, să aveți suficiente argumente că ceea ce se face, se face în folosul omului, acolo unde trebuie să ajungă servicii de bună calitate, acolo unde trebuie să fie îmbunătățită infrastructura și cel mai probabil trebuie bani mulți și foarte mulți, pornind de la îmbunătățirea infrastructurii rutiere, până la alte aspecte care trebuie clarificate.

Gheorghe Cojoc: Banii aceștia mulți Europa îi dă pentru niște proiecte unde vede oamenii și regiuni de perspectivă. Pe de altă parte, dacă e vorba de unirea asta a satelor sau contopirea unităților administrativ- teritoriale, iarăși, s-ar face prin referendum. Procesele verbale a referendumurilor puțin ce o să dea. Eu cred că, undeva o strategie la nivel de țară, unde s-ar tranșa rațional și pe etape raționalitatea, de exemplu, amalgamării sau unirii, sau creării unor unități administrative, în funcție de regiuni, de rețele inginerești și de toată infrastructura asta, ca omul să nimerească într-un context unde să poată beneficia de toate și să simtă că are și un ban de la Europa.

Vocea Basarabiei: Domnul deputat, puteți să-mi spuneți clar când va începe această amalgamare voluntară?

Gheorghe Cojoc: Voluntară, după aceste două regulamente care vor fi aprobate, poftim. Și acum, au avut loc alegerile, noi avem în lectura a doua deja votată legea asta, prin care satele pot să decidă prin Adunarea Satului cine și cum se unesc, nu e nu e o problemă. Hai să zicem că trece Anul Nou, se adopte aceste două regulamente și iată, din anul 2024 până în 2026, aveam trei ani, poftim. Vedem care sunt posibilitățile și cum e, acum sunt primari noi ce-i drept cam 1/3 sunt din ăștia care au fost, s-au mai schimbat puțin la culoare, dar ei știu cum să conducă.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.