Abordăm în emisiunea de astăzi studierea jurnalismului în spațiul europenean și practicile europene în combaterea știrilor false. Cu această ocazie, în studioul Vocii Basarabiei am invitat-o pe Irina Sterpu, colega noastră, responsabilă de Social Media și de vizibilitate pe online.
Irina a absolvit școala de jurnalism de investigație din Riga și se numără printre finaliștii Burselor Europene pentru Jurnaliști, ediția din 2021. A activat anterior în mai multe instituții media din Moldova, dar și de peste hotare. Este licențiată în jurnalism la Universitatea Anglo-Americană din Praga (Cehia), iar masterul l-a obținut în Mass-media globală la Universitatea Stockholm, din Suedia.
În cadrul discuției noastre veți afla de ce a ales să facă studii în jurnalism peste hotare și anume în Cehia și Suedia, de ce a revenit ulterior în Moldova, dar și cine i-au fost mentorii și ce a aflat sau a învățat în urma celor două facultăți absolvite în Europa de Vest. Despre studii, dar și despre situația actuală legată de răspândirea știrilor false veți putea afla mai multe, ascultând Fake News în formatul audio, de mai sus.
Irina Sterpu: Sfatul cel de toate zilele este totuși să avem cel puțin 3 surse de unde ne informăm, chiar dacă nu rezonăm cu ele. Este vital să citim cât mai mult pentru a avea o impresie generală. Al doilea lucru este să ne informăm și din surse oficiale, nu doar din mass-media. Important este să nu transmitem informațiile de care nu suntem siguri celor apropiați, pentru că, deseori, așa se răspândesc fake-urile. Si până demonstrezi contrariul, informația aia deja a circulat tot satul.