ACTUALIZARE // Explozie puternică la un depozit de muniţii din Ucraina. Mii de oameni sunt evacuați. Președintele a convocat o celulă de criză

09 Octombrie 2018 09:47 191 0 Ultima modificare 09 Octombrie 2018 14:50

ACTUALIZARE:

Ministerul Apărării ucrainean a declarat marţi dimineaţă că incendiul declanşat la depozitele de muniţii de lângă localitatea Icinia, regiunea Cernigov, a provocat explozii în lanţ, la primele ore ale zilei fiind înregistrate chiar şi 2-3 explozii pe secundă, ulterior însă intensitatea acestora a mai scăzut, potrivit agenţiei de presă ucrainene Ukrinform, după cum transmite şi agerpres.

‘La ora locală 07:00 (04:00 GMT) intensitatea exploziilor a fost de două-trei pe secundă’, indică într-un comunicat de presă Statul Major al armatei ucrainene pe pagina sa de Facebook.


Accidentul, potrivit comunicatului, ale cărui cauze nu sunt cunoscute încă, nu a provocat deocamdată decese şi răniţi. Totuşi, conform portalului RBC-Ukraina, 67 de persoane s-au simţit rău şi au cerut ajutor medicilor.

Peste 10.000 de persoane au fost evacuate din localităţile din apropierea depozitelor de armament, dar autorităţile estimează că ar putea fi nevoie de evacuarea a 20.000 de persoane.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a convocat o reuniune de urgenţă cu responsabili de la Apărare şi Securitate pentru a analiza situaţia creată după exploziile la arsenalul situat lângă oraşul Icinia, la 100 de kilometri nord-est de Kiev.

‘Guvernul a primit instrucţiuni să furnizeze întregul ajutor necesar populaţiei’, scrie pe Twitter purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ucrainene, Sviatoslav Ţigolko, citat de EFE.

Potrivit presei ucrainene, depozitul unde s-a produs accidentul este unul dintre cele mai mari din ţară, întinzându-se pe o suprafaţă de 628 de hectare, aici fiind stocate între 130.000 şi 150.000 de tone de proiectile, de la muniţie pentru arme mici până la rachete.

Biroul procurorului militar al Ucrainei a deschis un dosar penal pentru ‘neglijenţă în îndeplinirea îndatoririlor militare care au dus la consecinţe grave’, o infracţiune pedepsită cu până la 7 ani de închisoare.

Dar Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) cercetează în prezent şi ipoteza unei diversiuni, mai ales după ce responsabili ai Statului Major ucrainean au declarat – potrivit presei de la Kiev – că incendiul ar fi fost precedat de patru explozii.

În zona incendiului, spaţiul aerian a fost închis pe o rază de 30 km. Circulaţia rutieră şi feroviară în zonă a fost suspendată.

La faţa locului acţionează o celulă de criză, coordonată de premierul ucrainean Volodimir Groisman, care s-a deplasat în zonă la primele ore ale dimineţii.

Circa 220 de pompieri au fost mobilizaţi în lupta cu flăcările şi 60 de autospeciale ale Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă. În plus, au fost trimişi 105 pirotehnişti şi 39 de echipamente. Totodată, autorităţile au suplimentat măsurile de securitate în regiune. 

________________________________________________________

Aproximativ 10.000 de persoane au fost evacuate după un incendiu şi explozii care au avut loc la un depozit de muniţii al Ministerului ucrainean al Apărării situat la 176 de km est de capitala ţării, Kiev, în zorii zilei de marţi, potrivit Agerpres.

Nu există deocamdată nici o informaţie în legătură cu eventuale victime şi nu este clar dacă exploziile au fost un accident sau un sabotaj.


Spaţiul aerian pe o rază de 20 de km de la locul depozitului a fost închis şi transportul rutier şi pe calea ferată a fost suspendat. Sute de persoane au fost trimise la locul celor întâmplate, au indicat serviciile ucrainene pentru situaţii de urgenţă într-un comunicat. Şeful forţelor armate ale Ucrainei s-a deplasat de asemenea acolo.

În ultimii ani, în Ucraina au izbucnit mai multe incendii la depozite de arme şi muniţii, aceasta fiind o pierdere în plus pentru armata ucraineană, care luptă cu separatiştii susţinuţi de Rusia în regiunile estice ale ţării din 2014.

Anul trecut, exploziile masive survenite la un depozit militar din regiunea Viniţa (270 km vest de Kiev) au determinat autorităţile să evacueze 24.000 de persoane.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte