Lituania: Funeraliile unui erou al rezistenţei antisovietice

06 Octombrie 2018 22:01 184 0

La peste 60 de ani de la execuţia lui, eroul gherilei lituaniene antisovietice, Adolfas Ramanauskas, a avut dreptul sâmbătă la funeralii naţionale, "o zi de dreptate istorică", potrivit afirmaţiei premierului Saulius Skvernelis, relatează AFP.

La câteva luni după identificarea celui supranumit Vanagas (Şoimul), mii de lituanieni au fost prezenţi pe străzile însorite ale capitalei Vilnius pentru a-şi lua rămas bun de la liderul mişcării de rezistenţă faţă de ocupaţia sovietică din anii 1944-1953.

"O persoană atât de periculoasă pentru sistemul (comunist) încât au încercat nu doar să îl distrugă, pe el şi familia lui, dar şi să-i ascundă identitatea. Nu au reuşit", a declarat preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, în timp ce sicriul, învelit în drapelul naţional, era coborât în mormânt.

 Aceste funeralii naţionale marchează o zi de "dreptate istorică", a afirmat la rândul său premierul Saulius Skvernelis.

Mişcarea de rezistenţă din Lituania a apărut în 1944 ca reacţie la teroarea sovietică, execuţii, deportările în Siberia şi înrolarea cu forţa a bărbaţilor în Armata Roşie.

Vanagas, profesor înainte de război, i s-a alăturat în anul următor.

Susţinută pe larg în mediul rural, în rândurile rezistenţei au fost iniţial 20.000 de membri, dar, spre 1952, mai erau numai câteva sute de membri activi.

După ce s-a ascuns mai mulţi ani, Vanagas a fost arestat în 1956, torturat şi apoi executat în anul următor, iar corpul său a fost aruncat într-o groapă comună ca persoană neidentificată.

 Arheologii lituanieni au obţinut abia anul trecut o indicaţie care i-a condus spre un mormânt al luptătorilor executaţi pentru "crime politice". În iunie, un test ADN a permis identificarea resturilor ca fiind ale lui Vanagas.

"Voi avea de acum un mormânt la care voi putea merge dacă voi dori să petrec câteva momente cu el", a declarat la televiziunea naţională fiica fostului luptător al rezistenţei, Auksute Ramanuskaite Skokauskiene.

Lituania şi-a proclamat independenţa faţă de URSS în 1990, iar relaţiile sale cu Moscova rămân tensionate, notează AFP.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte