ACTUALIZARE // Imagini apocaliptice în Japonia: 9 morți și 300 de răniți

04 Septembrie 2018 19:23 464 0 Ultima modificare 05 Septembrie 2018 10:26

ACTUALIZARE // Vântul puternic, ploile torențiale și inundațiile provocate de un taifun au au cauzat distrugeri masive în vestul Japoniei, astfel că peste un milion de oameni au fost sfătuiți să-și evacueze locuințele, sute de zboruri au fost anulate, iar nouă persoane au decedat, informează presa locală, conform mediafax.

Postul public NHK relatează că bilanțul taifunului denumit Jebi a ajuns la nouă morți, iar peste 300 de persoane au fost rănite. Bilanțul anterior era de șase morți și zeci de răniți.

Taifunul Jebi este considerată ca fiind unul dintre cele mai puternice astfel de fenomene naturale care au afectat Japonia în ultimii 25 de ani.

În unele zone s-au înregistrat valuri cu o înălțime record, care au trecut peste diguri și au inundat una din pistele aeroportului Kansai din Osaka, lucru care a dus la închiderea aeroportului și anularea mai multor zboruri.

Vântul puternic și valurile înalte au provocat ciocnirea unui tanc petrolier de peste 2.500 de tone cu podul care face legătura între aeroportul Kansai, construit pe o insulă artificială, și zona orașului Osaka. Podul a fost avariat, însă tancul petrolier nu avea încărcătură la bord, iar echipajul a scăpat nevătămat.

Aproximativ 3.000 de călători au rămași blocați pe aeroportul Kansai, al treilea cel mai aglomerat aeroport din Japonia.

Furtuna a afectat inițial insula Shikoku, după care a provocat distrugeri în partea de vest a insulei Honshu, în apropiere de orașul Kobe, și se îndreaptă spre Marea Japoniei.

Agenția de Gestionarea a Dezastrelor și Incendiilor a anunțat că la un moment dat au emis avertizări pentru evacuarea a peste un milion de oameni.

În unele zone ale insulei Shikoku s-au înregistrat rafale de vânt cu o viteză de până la 208 kilometri pe oră.

Peste 700 de zboruri au fost anulate, furtuna afectând și circulația feriboturilor și trenurilor, iar parcul de distracții Universal Studios Japan, lângă Osaka, a fost închis.

Aproximativ 1,45 milioane au rămas fără alimentare cu electricitate în regiunea orașului Osaka.

Un bărbat de 71 de ani a fost descoperit mort sub depozit care s-a prăbușit, cel mai probabil din cauza vântului puternic, iar un alt bărbat a decedat după ce a căzut de pe acoperișul unei case, a relatat NHK, precizând că peste 90 de persoane au fost rănite, informează agenția de știri Reuters.

Postul TBS a relatat că șase persoane au decedat.

----------------------------------------------

Aeroporturi inundate, vehicule luate de vânt, valuri uriaşe - taifunul care s-a abătut marţi asupra vestului Japoniei, cel mai violent care a lovit direct arhipelagul nipon în ultimii 25 de ani, a făcut cel puţin şase victime şi 170 de răniţi, informează AFP, citată de Agerpres. 

Mass-media locale au raportat cel puţin şase decese, inclusiv cel al unui bărbat de 71 de ani rămas captiv într-un imobil care s-a prăbuşit după trecerea ciclonului Jebi, care a adus în Japonia ploi diluviene şi vânturi violente, cu rafale ce au atins în anumite zone viteze de 220 de kilometri pe oră. 

O altă persoană se află în stare critică, iar aproximativ 170 de oameni au fost răniţi.

Numeroşi localnici au fost îndemnaţi să îşi părăsească locuinţele în zonele inundabile sau susceptibile de a fi afectate de şuvoaiele de noroi: în total, autorităţile au recomandat unui număr de 1,2 milioane de locuitori să se îndrepte spre adăposturi şi alte 16.000 de persoane au primit ordinul de evacuare, chiar dacă textul nu are un caracter obligatoriu.

Turişti rămaşi blocaţi

În plus, taifunul a provocat pagube materiale impresionante, în special în regiunea Osaka.

Pe o mare dezlănţuită, un petrolier s-a încastrat în parapetul unui pod ce duce la aeroportul internaţional din Kansai. Acel aeroport, construit pe mare, a fost inundat şi închis după ce subsolul şi pistele sale au fost invadate de ape, a precizat pentru AFP un oficial din Ministerul Transporturilor.

Aproximativ 3.000 de călători au rămas blocaţi în interiorul clădirii aeroportului marţi seară. Verificări ce vizează acel pod avariat sunt în curs de desfăşurare, "însă nu ştim când vom putea să readucem acele persoane" pe uscat, au precizat reprezentanţii aceluiaşi minister.

Imagini transmise de posturile de televiziune arată schele şi macarale distruse de vânt, faţade de magazine distruse, acoperişuri smulse, copaci prăbuşiţi şi stâlpi de electricitate contorsionaţi. Pe drumuri, camioane şi automobile au fost răsturnate.

Chiar şi blocurile tip zgârie-nori, construite pentru a rezista la seisme puternice, au fost afectate.

În Osaka, o roată de 100 de metri, deşi a fost oprită, a devenit incontrolabilă şi se învârte, alimentată de forţa vânturilor.

Zeci de automobile garate într-o parcare din regiunea afectată s-au tamponat, iar în zonă a izbucnit şi un incendiu, a cărui cauză nu a fost încă stabilită.

Cursele aeriene şi feroviare au fost anulate

Transporturile au fost puternic perturbate: companiile aeriene au anulat, ca măsură de precauţie, aproape 800 de zboruri.

Numeroase curse feroviare au fost suspendate, inclusiv cele pentru trenurile de mare viteză Shinkansen între Tokyo şi Osaka, ce transportă în fiecare zi sute de mii de pasageri. În Kyoto, o mare parte din acoperişul gării s-a prăbuşit.

Marile magazine din regiunea Osaka au decis să îşi închidă porţile. Companii importante, precum Toyota, Honda şi Panasonic, şi-au suspendat producţia în uzinele lor, iar alte firme au cerut angajaţilor să rămână acasă. Numeroase şcoli i-au sfătuit pe elevi să facă acelaşi lucru.

Peste 1,4 milioane de locuinţe şi imobile au fost private de electricitate, a raportat presa niponă.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte