FAO prognozează o creştere a producției mondiale de cereale în 2021

12 Aprilie 2021 14:31 330 0

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) estimează într-un raport recent că „se așteaptă ca producția mondială de cereale în 2021 să crească pentru al treilea an consecutiv, datorită condițiilor favorabile din unele țări” și și-a modificat, respectiv, estimările privind producția globală de grâu, transmite MOLDPRES.

Conform FAO, în acest an se preconizează ca producția mondială de grâu să atingă un nou record - de 785 milioane de tone, în creștere cu 1,4% față de anul trecut, determinat de o revenire accelerată în cea mai mare parte a Europei și pe fonul estimării unei recolte record în India. Un volum de recoltă peste medie este preconizat și pentru porumb, anume roadă record în Brazilia și o creștere multianuală în Africa de Sud, se arată în Rezumatul FAO privind cererea și oferta cerealelor, publicat la 8 aprilie.

„În sezonul agricol 2020 - 2021, consumul global de cereale se așteaptă să ajungă la 2.777 milioane de tone și va înregistra o creștere cu 2,4% față de anul precedent. Acest fapt va fi determinat, în mare parte, de creșterea consumului de grâu și orz pentru hrana animalelor în China, unde sectorul zootehnic își revine după ce a fost afectat de pesta porcină africană”, indică documentul.

Totodată, se estimează ca, la sfârșitul anului 2021, stocurile mondiale de cereale să scadă cu 1,7% în comparație cu nivelul lor la deschiderea sezonului, ajungând la 808 milioane de tone. În situația când prognozele arată creșterea nivelului de consum, raportul dintre stocurile de cereale și consumul acestora se va diminua la 28,4%, ajungând, în sezonul 2020 – 2021, la cel mai scăzut nivel din ultimii șapte ani.

De asemenea, FAO și-a ridicat prognoza pentru comerțul mondial cu cereale în perioada 2020 - 2021 la 466 milioane de tone, o creștere de 5,8% față de anul precedent. Creșterea ar fi impulsionată de comerțul cu cereale furajere, datorită achizițiilor de porumb, în cantități fără precedent, de către China. La fel, se preconizează o creștere de 6 la sută a comerțului internațional cu orez, față de anul trecut, conchide un comunicat al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte