11 aprilie, ziua internațională a celor eliberați din lagărele de concentrare naziste

11 Aprilie 2021 11:06 227 0

La 11 aprilie este marcată, an de an, Ziua internațională a celor eliberați din lagărele de concentrare naziste. Data ca atare a fost aleasă pentru că 11 aprilie 1945, soldații americani au doborât zidurile lagărului de la Buchenwald. Renumitul scriitor și activist de origine română Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel, este unul dintre supraviețuitorii teribilei închisori de exterminare.

Evenimentul constituie o invitație la reflecție asupra a ceea ce a reprezentant Holocaustul și asupra efectelor pe care le-au avut actele antisemite și xenofobe manifestate la acea vreme asupra lumii întregi: șase milioane de evrei, un numar indefinit de reprezentanți ai altor minorități au fost exterminați în camerele de gazare și lagărele de concentrare în perioada 1933 – 1945.

Lagărul de concentrare Buchenwald a fost înființat încă din 1937, înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, iar deținuții, - evrei, deținuți politici, romi, homosexuali, intelectuali opozanți ai regimului, minorități religioase creștine, dar și condamnați de drept comun- erau folosiți ca forță de muncă în fabricile locale de armament. Primul comandant al lagărului a fost Karl-Otto Koch. 

Printre deținuți se numărau scriitori, medici, artiști etc. Majoritatea deținuților politici proveneau din țări ocupate și erau membri ai rezistenței.

Unul dintre supraviețuitorii Buchenwald-ului a fost și scriitorul Elie Wiesel, care avea 16 ani în aprilie 1945. Experiența terifiantă a fost descrisă în mai multe cărți autobiografice, cea mai cunoscută fiind "Noaptea".

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte