Federaţia Europeană a Jurnaliştilor afirmă că 19 jurnalişti au fost arestaţi în timpul alegerilor din Belarus

11 August 2020 12:28 655 0 Ultima modificare 11 August 2020 12:29

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ) a denunţat luni arestarea ”a cel puţin 19 jurnalişti, pe unii cu violenţă”, în timpul acoperirii informative a alegerilor prezidenţiale din Belarus şi a protestelor desfăşurate duminică în această ţară, transmite agenţia EFE, scrie agerpres.

Potrivit unui comunicat cu cifre concrete emis de Asociaţia Belarusă a Jurnaliştilor, la sfârşitul săptămânii trecute activitatea ziariştilor în Belarus a fost marcată de ”brutalitate şi restricţii”.

În plus faţă de arestări, EFJ afirmă că domiciliile mai multor jurnalişti au fost percheziţionate de poliţie, conexiunea la internet a fost oprită pentru a zădărnici comunicaţiile şi mai mulţi ziarişti au fost ”expulzaţi” ilegal din colegiile electorale.

Această organizaţie mai menţionează ”arestarea brutală” a trei ziarişti ai postului rus Dozhd, ”lovituri violente” aplicate fotografului agenţiei Associated Press Mstislav Cernov şi violenţa fizică asupra corespondentului portalului Meduza Maksim Solopov, ”care la ora unu dimineaţa a încetat să mai răspundă la telefon”.

După închiderea urnelor şi publicarea sondajelor care au indicat o victorie confortabilă a preşedintelui Alexandr Lukaşenko, opoziţia, care consideră că alegerile au fost fraudate, a protestat în stradă şi s-a recurs la violenţă împotriva protestatarilor opoziţiei şi ziariştilor care acopereau evenimentele, mai notează EFJ.

”Ziariştii independenţi belaruşi trăiesc de ani o presiune constantă, arestări şi hărţuiri. Solicităm liderilor europeni să condamne energic aceste încălcări ale libertăţii de informare”, afirmă într-un comunicat secretarul general al EFJ, Ricardo Gutierrez.

De la începutul acestui an Asociaţia Belarusă a Jurnaliştilor a contabilizat 130 de încălcări ale drepturilor ziariştilor în această ţară.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte