Ajutor necondiționat: Ungaria ne-a trimis 100 de mii de măști și cinci mii de combinezoane pentru medici

28 Aprilie 2020 14:06 433 0

100 de mii de măști și cinci mii de costume de protecție pentru medicii din Republica Moldova au fost aduse astăzi, 28 aprilie, cu un avion, din Ungaria.

Potrivit ministrului afacerilor externe și comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó, Ungaria a venit cu acest suport deoarece „cunoaște că protecția medicilor și a personalului din sectorul sănătății are o importanță majoră pentru populație”, transmite IPN.

Într-un briefing susținut alături de premierul Ion Chicu, ministrul maghiar de externe și-a exprimat aprecierea față de guvernul moldovenesc, spunând că acesta are „o politică bazată pe sentimentul național”, la fel ca și Ungaria. Oficialul a mai spus că Ungaria susține Moldova pe calea integrării europene și a declarat că țara sa va cere „ca sprijinul promis de UE să fie pus la dispoziție cât mai repede posibil”.

Premierul Ion Chicu a apreciat suportul oferit sub formă de echipament de protecție pentru medici și a spus că acesta va fi distribuit sistemului medical imediat. El a remarcat că Republica Moldova are una din cele mai scăzute rate în regiune a cazurilor letale cauzate de COVID-19, fapt confirmă implicit profesionalismul medicilor. Premierul a salutat că procesul pandemic în ambele țări a fost ținut sub control.

Ion Chicu a mulțumit Ungariei și pentru susținerea în parcursul european al Republicii Moldova. Pe parcursul lunii mai, Ungaria va trimite în Moldova doi consultanți pe dimensiunea managementului finanțelor publice și pe dimensiunea agriculturii. Premierul a amintit și cele 100 de milioane de euro din partea Ungariei agreate ca suport pentru mediul de afaceri.

Ministrul afacerilor externe și comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó, se află astăzi într-o o vizită de lucru în Republica Moldova.

 

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte