Cine finanțează Organizația Mondială a Sănătății?

16 Aprilie 2020 16:10 474 0

Președintele Donald Trump a tăiat finanțarea către Organizația Mondială a Sănătății, pe care o consideră răspunzătoare de extinderea pandemiei de coronavirus, alături de China. Care sunt consecințele? Și cine finanțează, de fapt, organizația?

După cum transmite CNN, decizia de a retrage finanțarea urmează un model de scepticism față de organizațiile mondiale, care s-a vădit cu mult înaintea pandemiei coronavirusului. ”Trump a pus sub semnul întrebării finanțarea SUA și pentru Organizația Națiunilor Unite, s-a retras din acordurile climatice globale și a insultat Organizația Mondială a Comerțului”.

Fox News afirmă însă că Statele Unite vor întreprinde o investigație laa adresa OMS, care ar putea dura între 60 și 90 de zile, după ce Donald Trump a acuzat „gestionarea greșită și acoperirea” răspândirii coronavirusului.

Statele Unite sunt cel mai mare donator unic al OMS, iar Departamentul de Stat plănuise anterior să ofere agenției 893 milioane USD în perioada actuală de finanțare de doi ani.

”Banii economisiți vor merge în domeniile care au cea mai mare nevoie”, a afirmat Trump.

Fox News reamintește că guvernul chinez a suprimat știrile despre virus și chiar l-a reținut pe medicul Li Wenliang, care între timp a murit de coronavirus, după ce acesta a încercat să avertizeze comunitatea internațională. Cu toate acestea, la 8 ianuarie, OMS susținea că identificarea preliminară a unui nou virus într-o perioadă scurtă este o realizare notabilă a Chinei.

CNBC informează că republicanii din Senat investighează răspunsul la coronavirus al Chinei și al OMS. Ancheta va fi condusă de Comitetul de securitate internă al Senatului .

Ancheta vine într-un moment în care economia este în cădere liberă, iar republicanii caută să rămână la controlul Casei Albe și după alegerile din noiembrie. Campania lui Trump îl acuză deja pe fostul vicepreședinte Joe Biden, probabilul candidat democrat la președinție, că ar fi „slab față China” .

Ancheta va analiza însă și alte alte elemente, cum ar fi motivul pentru care Stocul Național Strategic nu a fost „mai bine pregătit” și de ce ingredientele farmaceutice și dispozitivele medicale sunt produse în străinătate. Trump a dat vina pe predecesorii săi pentru că nu au menținut stocurile în mod adecvat.

The Guardian titrează că Trump se întoarce împotriva OMS pentru a masca propriile sale eșecuri în criza Covid-19.

Iar Le Point remarcă faptul că decizia vine într-un moment în care se înregistrează un record al deceselor în Statele Unite.

Dar cine finanțează, de fapt, Organizația Mondială a Sănătății? Newsweek răspunde la această întrebare.

SUA sunt - sau au fost - de departe cel mai mare contribuitor unic la bugetul bienal - 15 la sută din finanțarea totală a organizației, aproximativ 893 milioane dolari, potrivit site-ului organizației.

Contribuțiile sunt împărțite în două tipuri: Evaluate, care sunt efectiv taxele de membru calculate după bogăția țării și mărimea populației, și voluntare. Dinspre SUA, majoritatea finanțării, aproximativ 656 milioane dolari, este voluntară. Înainte de pandemie, administrația Trump își propusese oricum să taie 65 de milioane de dolari pentru finanțarea OMS în 2021.

Al doilea mare contribuitor la bugetul OMS nu este nici măcar un stat național, ci Fundația Bill și Melinda Gates. Organizația asigură aproximativ 10 la sută din finanțarea OMS, aproximativ 531 milioane dolari. În al treilea rând, este alianța pentru vaccinuri GAVI, susținută și de Bill Gates, care contribuie cu peste 370 de milioane de dolari.

Câțiva dintre cei mai mari contribuitori naționali sunt europeni: Marea Britanie și Germania , Comisia Europeană. Un alt mare contributor este Japonia .

La totalul contribuțiilor se adaugă alte organisme ale Organizației Națiunilor Unite, cum ar fi Oficiul pentru coordonarea afacerilor umanitare dar și Banca Mondială. Printre principalii contribuabili se numără și ONG-uri precum Rotary International sau National Philanthropic Trust.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte