Când pandemia eclipsează mediatic celelalte crize de pe planetă

13 Aprilie 2020 10:38 346 0

Distinsul scriitor român Matei Vișniec, care locuiește la Paris,a făcut o radiografie succintă și pertinentă a ceea ce se întâmplă astăzi în lume.

Pandemia de coronavirus a eclipsat din punct de vedere mediatic alte crize de pe glob, cum ar fi războiul din Siria, cel din Libia, numeroasele probleme legate de jihadism din regiunea Sahelului sau conflictul din Afganistan. Criza sanitară mondială a agravat situaţia din aceste ţări şi regiuni.

Uneori avem tendinţa de a spune, în stil anglo-saxon, no news, good news, altfel spus să credem că lucrurile merg bine în zonele de criză de unde nu avem ştiri. Nu este cazul însă în prezent. Criza sanitară a invadat acum spaţiul mediatic, un spaţiu în care cu puţin timp în urmă aveam ştiri zilnice despre Siria, Afganistan, Libia, Liban, conflictul israelo–palestinian, intervenţia militară a Arabiei Saudite în Yemen, negocierile dintre talibani şi puterea de la Bagdad, presiunea migratoare în Mediterana, presiunea jihadistă în zona sub-sahariană, tensiunile din estul Ucrainei şi aşa mai departe. Ciudat cum, până nu de mult, eram informaţi în mod cotidian despre criza politică din Venezuela sau despre violenţa endemică întreţinută de narcotraficanţi în Mexic, scrie Matei Vișniec, citat de m.rfi.ro.

Pe 26 martie, Crucea Roşie internaţională lansa un apel care poate fi rezumat cam aşa: ţările aflate în război nu trebuie uitate. Coronavirusul fragilizează şi ameninţă şi mai mult populaţiile din zonele de conflict. În aceeaşi situaţie se află populaţiile deplasate, refugiaţii, migranţii, săracii lumii. În paralel, pandemia este instrumentalizată politic de dictatori, de diverse ideologii retrograde şi de grupuri jihadiste. Pentru acestea din urmă nu încape îndoială că virusul a fost trimis de Allah ca să-i decimeze pe occidentali, chiar dacă mai mor oameni şi în ţările musulmane.

Pe 27 martie, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, cerea, în contextul pandemiei, o încetare imediată a focului pretutindeni pe planetă. Mesajul pascal transmis de Papa Francisc merge în acelaşi sens: marea noastră familie umană, spune el, este şi mai oprimată în acest moment din cauza coronavirusului. O pandemie a speranţei, după cum spune Papa Francisc, ar fi de dorit, ca o renaştere a umanităţii după această încercare, a conchis Matei Vișniec.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte