Polonia insistă ca Rusia să-i restituie epava avionului prezidenţial prăbuşit acum 10 ani lângă Smolensk

10 Aprilie 2020 14:52 424 0 Ultima modificare 10 Aprilie 2020 14:54

Ministerul de Externe polonez a trimis o notă diplomatică ambasadei ruse la Varşovia, solicitând din nou Moscovei să-i restituie epava avionului în care călătorea, între alţii, preşedintele Lech Kaczynski, şi care s-a prăbuşit în apropiere de Smolensk în 2010, informează vineri dpa, potrivit agerpres.

Nota diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe polonez a fost trimisă vineri ambasadei Federaţiei Ruse la Varşovia.

„Nici o normă a legislaţiei internaţionale nu oferă temei Rusiei să confişte proprietăţi poloneze”, menţionează MAE polonez într-o postare pe Twitter.

Polonia comemorează vineri zece ani de la tragedia aviatică de lângă Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa 96 de înalţi responsabili şi oficialităţi poloneze, între care preşedintele Lech Kaczynski şi soţia sa, Maria.

Catastrofa aeriană de lângă Smolensk tensionează relaţiile dintre Moscova şi Varşovia de mai mulţi ani, mai ales că, după un deceniu de la producerea tragediei, epava avionului prezidenţial polonez se află în continuare în Rusia.

În trecut, oficialităţi ruse au declarat că nu pot returna epava, deoarece ancheta penală privind prăbuşirea este încă în desfăşurare.

Principala agenţie de investigaţii a Rusiei a transmis vineri într-o declaraţie de presă că depozitează epava ca dovadă în anchetă şi că în repetate rânduri a permis accesul experţilor polonezi la rămăşiţele avionului.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte