Suedia are circa 800 de morți și o abordare unică a pandemiei, criticată de SUA și OMS

10 Aprilie 2020 13:35 506 0 Ultima modificare 10 Aprilie 2020 13:40

Majoritatea statelor europene au introdus măsuri dure de izolare și sancțiuni drastice pentru cei care nu le respectă, totul pentru a evita răspândirea epidemiei de coronavirus. Nu și Suedia, informează CNN, citat de digi24.

În această țară restaurantele și barurile sunt deschise, la fel și locurile de joacă și școlile, iar guvernul se bazează pe responsabilitatea cetățenilor pentru a ține numărul infecțiilor sub control.

Este o abordare controversată, criticată de președintele SUA, Donald Trump. "Suedia a făcut asta, imunitatea de grup. Suedia are mari probleme acum", a spus Trump deunăzi.

Guvernul suedez este convins că abordarea sa va funcționa. Ministrul de Externe, Ann Linde, a declarat miercuri pentru un post de televiziune că președintele Trump "greșește" când spune că Suedia urmează teoria "imunității de grup" - atunci când permite îmbolnăvirea cetățenilor și îi protejează pe cei vulnerabili, populația dobândind astfel imunitate contra virusului.

Potrivit lui Linde, strategia Suediei este următoarea: "Fără izolare și ne bazăm foarte mult pe responsabilitatea fiecărui cetățean".

Anders Tegnell, epidemiolog de stat al Agenției de Sănătate Publică din Suedia, respinge criticile lui Trump. "Cred că Suedia se descurcă foarte bine", a spus Tegnell pentru Expressen, publicație afiliată CNN. "Produce rezultate bune așa cum a făcut mereu. Până acum sistemul de sănătate suedez se descurcă fantastic cu pandemia".

Până pe 9 aprilie, Suedia avea peste 9.000 de cazuri confirmate de coronavirus și 793 de morți.

Măsurile luate de Suedia țin de încurajări și recomandări, nu obligații. La două zile după ce Spania a impus starea de izolare la nivel național, pe 14 martie, Suedia le-a recomandat cetățenilor să se spele pe mâini și să stea acasă daca se simt bolnavi. Pe 24 martie, a introdus noi reguli, pentru a evita aglomerația în restaurante, însă acestea au rămas deschise. Școlile sunt deschise, iar adunările de până în 50 de persoane sunt permise.

Elisabeth Liden, o jurnalistă din Stockholm, a declarat pentru CNN că orașul este mai liber acum. "Metroul are doar câțiva călători în fiecare vagon, iar înainte era aglomerat. Am senzația că marea majoritate a oamenilor iau recomandările de distanțare socială în serios".

Suedia s-a concentrat pe protejarea cetățenilor bătrâni. Oamenii de peste 70 de ani au fost sfătuiți să rămână în case și să limiteze contactul social.

Organizația Mondială a Sănătății privește cu scepticism abordarea Suediei. Subliniind o nouă creștere a numărului de cazuri, OMS a anunțat că este "obligatoriu" ca Suedia "să crească măsurile pentru a controla răspândirea virusului, să pregătească și să crească capacitatea sistemului de sănătate, să asigure distanțarea fizică și să explice populației de ce ia aceste măsuri".

Raportul dintre cei numărul de cazuri și numărul victimelor este mai mare în Suedia decât în alte țări din Europa care au luat măsuri mai dure.

Un studiu realizat de Imperial College London estimează că 3,1% din populația Suediei este infectată, față de 0,41% în Norvegia și 2,5% în Marea Britanie. Până pe 8 aprilie, coronavirusul a provocat în Suedia 67 de morți la milionul de locuitori, potrivit autorităților. Spre deosebire, în Norvegia sunt 19 morți la milionul de locuitori, iar în Finlanda 7.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte