Coreea de Sud a trimis 100.000 de combinezoane în România

26 Martie 2020 11:55 675 0 Ultima modificare 26 Martie 2020 11:57

Un avion umplut până la refuz cu 45 de tone de echipament medical a aterizat pe Aeroportul "Henri Coandă", în această dimineață. Materialele, trimise de Coreea de Sud, partener strategic al României, sunt primele dintr-o serie ce ajutoare ce vor fi livrate de guvernul de la Seul.

100.000 de combinezoane, primele dintr-un lot de 1.750.000, vor fi distribuite personalului medical din toată țara, într-un efort de a opri răspândirea noului coronavirus.

Materialele medicale sunt cu atât mai importante cu cât mai multe spitale din România au fost contaminate cu coronavirus, Spitalul Județean din Suceava fiind printre cele mai afectate. Acolo, zeci de medici și asistenți sunt în izolare, iar toate cadrele medicale - aproximativ 1.300 la număr, sunt în curs de testare.

Misiunea aeriană de urgență a fost solicitată de către Ministerul Apărării Naţionale (MApN) prin Capabilitatea de Transport Aerian Strategic a NATO, care operează de pe Baza Aeriană Papa din Ungaria.

Potrivit MApN, echipamentele au fost achiziţionate de statul român prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 în ţara noastră.

Zborul este efectuat cu o aeronavă C-17 Globe Master III, în cadrul cotei de ore de zbor alocate României, ca stat membru al Capabilităţii de Transport Aerian Strategic.

Coreea de Sud, partener strategic al României

Potrivit news.ro, România a semnat, în anul 2008, ca membru fondator, Memorandumul de Înţelegere pentru constituirea Capabilităţii de Transport Aerian Strategic, alături alte nouă ţări NATO - Bulgaria, Estonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovenia, SUA şi Ungaria. Două membre ale Parteneriatului pentru Pace s-au alăturat parteneriatului - Finlanda şi Suedia.

Nivelul relației bilaterale România - Republica Coreea este de Parteneriat Strategic. Declaraţia Comună privind stabilirea Parteneriatului Strategic între România și Republica Coreea a fost semnată de preşedinţii celor două ţări, la Seoul, la 8 septembrie 2008, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE)

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte