Va fi un altfel de Paște, o altfel de vară, dar până atunci trebuie să luptăm cu pandemia, afirmă un cunoscut infecționist

21 Martie 2020 10:16 544 0

Medicul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș, unul dintre centrele unde sunt tratați pacienții cu COVID-19, avertizează că numărul de cazuri va crește cel puțin în următoarele două luni și vorbește despre perioada sărbătorilor pascale ca despre una grea. „E clar că vara va fi altfel decât de obicei. Fără concedii planificate, fără plecări. Adică trebuie să ne fie evident că până în toamnă nu se vor schimba aceste lucruri decât într-o mică măsură”, afirmă Adrian Marinescu, citată de m.rfi.ro.

Adrian Marinescu explică la RFI că testările vor fi făcute în continuare după aceleași reguli, adică o persoană este testată dacă a venit în contact cu cineva bolnav sau dacă are simptome dar a și fost recent într-o zonă cu risc. El aduce ca argument faptul că transmiterea la nivel intra-comunitar are o probabilitate mică, având în vedere numărul de cazuri, raportat la totalul populației. Medicul avertizează însă că îmbolnăvirile vor crește cel puțin în următoarele două luni și vorbește despre perioada sărbătorilor pascale ca despre una grea. Va fi un altfel de Paște, o altfel de vară, nu cred că e o altă soluție, afirmă Adrian Marinescu:

„Cel puțin două luni de acum, va fi o perioadă în care vom crește, vom avea o curbă ascendentă, deci nu vom ajunge la vârful îmbolnăvirii. După această perioadă va urma o perioadă în care vor scădea aceste îmbolnăviri, dar vom rămâne tot cu un risc mare. După părerea mea, un interval de 4-5 luni de acum, va fi, nu neapărat un interval în care să respectăm chiar regulile super stricte, adică nu trebuie să ne gândim că 5 luni nu vom ieși din casă, dar eu cred că minimum două luni ar fi o perioadă în care aceste reguli vor rămâne la fel de stricte. Pe urmă, partea de relaxare, va veni pas cu pas, cu respectarea unor lucruri generale”.

Există riscul clar ca în toamnă, sau către sfârșitul anului, să avem un nou vârf epidemic. Gândiți-vă că vin niște momente grele în aprilie. Vin sărbătorile pascale. Chiar dacă vor fi niște filtre, chiar dacă oamenii vor înțelege, să sperăm că se va întâmpla ca cetățenii noștri din străinătate să nu vină acasă, totuși nu e numai acest risc. Gândiți-vă că sunt multe persoane care au venit înainte și că oamenii se vor aduna oricum. Și aceste adunări vor duce clar la un risc de infectare. Dar eu cred că trebuie să ne gândim că avem un altfel de Paște, că până la urmă e un moment pe care nu l-a mai trăit nimeni dintre noi. E o pandemie, nimeni nu și-a dorit-o, dar o avem și trebuie să luptăm cu ea. Și-atuncea va fi un altfel de Paște, o altfel de vară. Nu cred că e o altă soluție, a conchis Adrian Marinescu.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte