La fel ca și Italia, Bulgaria trimite armata pe străzi pentru a aplica măsurile anti-COVID

21 Martie 2020 08:40 755 0

Spre deosebire de Republica Moldova, unde șeful statului, cel mai mare expert în coronavirus, îi îndeamnă pe „supuși” să nu intre în panică (ia, acolo, „olecuțîcă au avut probleme cu nasul, olecuțîcă virusul a trecut prin ei și nici n-au știut"), majoritatea țărilor abordează cu cea mai mare seriozitate pandemia care a dat toată lumea peste ca.

Parlamentul bulgar a votat vineri, după o dezbatere aprinsă, o decizie care permite desfăşurarea armatei pe străzi pentru a ajuta la punerea în aplicare a măsurilor de combatere a coronavirusului, cu un mandat de a folosi forţa fizică în cazul în care aceasta este absolut necesar, potrivit Reuters.

Forţele armate vor fi mobilizate pentru a ajuta autorităţile civile în controlul asupra deplasărilor publice, având permisiunea de a opri vehiculele şi persoanele până la sosirea poliţiei şi au dreptul să recurgă la forţa fizică dacă se consideră absolut necesar. Această decizie nu a fost luată uşor, notează Reuters, citat de m.rfi.ro.

"Un virus nu poate fi doborât cu un pistol mitralieră", a declarat Krum Zarkov, din partea Partidului Socialist de opoziţie - unul dintre cei 55 de deputaţi care au votat împotriva desfăşurării armatei pe străzi. Zarkov a calificat măsura drept neîntemeiată, dar care a fost adoptată cu 89 de voturi pentru, 55 împotrivă şi două abţineri.

Bulgaria avea vineri un bilanţ de 129 de cazuri de coronavirus confirmate şi trei decese. Autorităţile de la Sofia au instituit starea de urgenţă în ţară, au închis şcolile, restaurantele şi barurile şi au interzis toate călătoriile de vacanţă în străinătate şi în ţară până în data de 13 aprilie.

Tot vineri, ministrul bulgar al sănătăţii, Kiril Ananiev, a dispus interzicerea exporturilor de medicamente pe bază de chinină, până la noi ordine, în scopul de a se asigura necesarul intern în timpul epidemiei declanşate de noul coronavirus, transmite BTA, preluată de Agerpres. Interdicţia a fost instituită în urma unei reuniuni la care au participat premierul Boiko Borisov, ministrul Kiril Ananiev şi membrii comitetului naţional de criză.

Unul dintre specialiştii medicali prezenţi l-a informat pe Borisov despre efectele pozitive ale medicamentului anti-malarie cholorochină în tratarea pacienţilor cu COVID-19, citând studii din China şi Franţa care sugerează că acest medicament combate simptomele infecţiei cu coronavirus şi grăbeşte vindecarea.

Borisov se află în contact cu omologul său chinez Li Keqiang în legătură cu posibilitatea de a se importa chlorochină din China.

Vineri, într-o scrisoare trimisă principalelor autorităţi ale statului, Asociaţia medicală de la Sofia propune să se instituie interdicţia de părăsire a domiciliului şi să fie limitate intrările şi ieşirile din capitală. De asemenea, asociaţia cere statului să mobilizeze industria farmaceutică pentru a menţine resursele necesare pentru producţia de medicamente cruciale în lupta împotriva coronavirusului, de care, cel mai probabil, va fi nevoie în curând, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, în cadrul eforturilor de combatere a răspândirii epidemiei, Parchetul din Sofia a cerut informaţii primarului capitalei despre măsurile aplicate de autorităţile locale în cartierele de romi şi despre controlarea grupurilor mari de bulgari reveniţi din ţări cu risc ridicat şi care nu respectă carantina obligatorie.

Parchetul a cerut de asemenea informaţii despre opţiunea de a se asigura camere cu termoviziune, echipament de protecţie şi despre prezenţa mediatorilor pentru a creşte gradul de conştientizare în rândul comunităţilor de romi cu privire la pericolele legate de nerespectarea măsurile împotriva epidemiei.

Potrivit site-ului novinite.bg, la Burgas, primarul Dimităr Nikolov a declarat că celula de criză la nivel local a decis că locuitorilor din cartierele de romi din oraş le va fi măsurată temperatura cu o dronă echipată cu o cameră cu termoviziune. Maşini de poliţie patrulează constant în jurul celui mai mare cartier de romi din oraş, Komluka, monitorizând respectarea măsurilor împotriva răspândirii virusului.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte