Disperare pentru zecile de români blocați la vama dintre Austria și Ungaria // VIDEO

17 Martie 2020 14:15 810 0 Ultima modificare 17 Martie 2020 14:17

Românii blocați de ieri seară la granița dintre Austria și Ungaria, după ce țara vecină a decis să închidă granițele, cer disperați ajutorul autorităților, prin intermediul site-urilor de socializare.

Mii de români, printre care copii și femei însărcinate, au rămas blocați la granița dintre Austria și Ungaria, după ce guvernul de la Budapesta a hotărât că va închide granițele și vor permite accesul numai cetățenilor maghiari

Astfel, oamenii care veneau spre țară s-au trezit blocați între cele două țări.

Disperați, românii au început să facă live-uri pe Facebook, în speranța că vor fi ajutați de autorități să fie lăsați să ajungă în România. 

"Distribuiți, vă rog cererm ajutor, mulți n-au apă, nu au mâncare, suntem peste 15.000 de oameni, copii și femei insarcinate. Ajutor, va rog distribuiți", scrie Geamănu Violeta.

 

"Mii de români (peste 10:000, după spusele lor) sunt de azi noapte blocați la granița dintre Austria și Ungaria. Ungaria nu-i lasă să intre în țară, Austria nu-i lasă să se mai întoarcă înapoi. Este obligația statului român să-și apere cetățenii, oriunde ar fi ei. România trebuie să facă demersurile necesare de repatriere a concetățenilor aflati într-o situație disperată. 

Știu, suntem supărați pe cei care nu au respectat regulile, nu au respectat izolarea, autoizolarea, se plimbă pe străzi, prin magazine și prin baruri. De aceea am cerut pedepse foarte asore și carantinarea, respectiv verificarea tuturor românilor care intră în țară. Acești oameni aflați între țări, la granița dintre Austria și Ungaria sunt totuși conaționalii noștri, aflați la mare necaz! Sau acum nu mai e Diaspora?", transmite și Gelu Vișan.

 

"La granita Austria-Ungaria...zeci de km de coadă pe sensul de venit către Romania", anunță Octavioan Foltut.

MAE anunţă că Ungaria va permite trecerea celor 3500 de români blocaţi la graniţe

Ungaria va permite intrarea în România a cetățenilor români aflați pe teritoriul țării după închiderea granițelor, i-a transmis ministrul de externe maghiar omologului său român Bogdan Aurescu, anunță MAE într-un comunicat de presă.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a purtat, marți, o discuție cu omologul ungar, Péter Szijjártó, pentru deblocarea tranzitului cetățenilor români de la granița dintre Austria și Ungaria.

Discuția a survenit pe fondul deciziei Ungariei de a închide granițele pentru traficul de persoane, decizie care a devenit aplicabilă începând cu data de 17 martie, ora 00.00, situație care, în absența unei notificări prealabile oficiale, a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar, se arată într-un comunicat remis de MAE.

Aurescu i-a transmis ministrului maghiar de externe că la punctul de frontieră Nickelsdorf se află în număr considerabil de familii cu copii și persoane în vârstă (în total peste 3.500 de persoane până la acest moment) care doresc să revină în România din diferite state europene.

„Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp posibil, urmând ca detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei și tranzitarea acestuia până la granița cu România să fie stabilite, și apoi măsurile implementate, de autoritățile de resort ale ministerelor de interne din cele două țări”, se arată în comunicatul MAE.

Cei doi miniștri de externe au convenit să păstreze legătura pe durata acestei zile pentru a monitoriza deblocarea în teren a situației și revenirea cu bine în țară a cetățenilor români.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte