Grecia scoate armata pentru a apăra granița, după ce Turcia a dat drumul migranților către Europa

04 Martie 2020 12:42 405 0

Grecia a anunțat că nu va mai primi cereri de azil timp de o lună, după ce Turcia a decis să îi lase pe migranții aflați pe teritoriul său să călătorească către Europa, informează EuroNews, citat de digi24.ro.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a scris pe Twitter că Grecia va apăra granițele Uniunii Europene și i-a avertizat pe migranți că îi va respinge dacă încearcă să treacă frontiera. De partea grecească a graniței au apărut soldați înarmați cu gaze lacrimogene și bombe sonore.

Alberto Alemanno, profesor în drept comunitar la școala europeană de business HEC Paris, a declarat pentru Euronews că "suspendarea reprezintă o încălcare a legii europene și a legii internaționale și creează un precedent care cel mai probabil îi va condamna pe aplicanții îndreptățiți să primească azil la deportare și moarte". Această decizie va fi contestată la "nivel național, european și internațional", a adăugat Alemanno.
Forțele de ordine au recurs la gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispera migranții, care au răspuns cu pietre și alte obiecte. Potrivit autorităților, au fost opriți să treacă granița peste 15.000 de oameni în doar două zile.
Grecia vrea să obțină ajutor de la Uniunea Europeană pentru a-și proteja granițele, frontiera greacă și cea bulgară fiind și granițele UE. Stelios Petsas, purtător de cuvânt al guvernului grec, a acuzat Turcia că nu respectă tratatul încheiat cu UE în 2016, însă Ankara spune că UE nu respectă acordul.

Turcia a încheiat în 2016 un tratat de 6 miliarde de euro cu Uniunea Europeană, și s-a angajat să oprească valurile de refugiați să intre în Europa, contra ajutorului financiar. Autoritățile de la Ankara au acuzat ulterior UE că nu și-a respectat partea din înțelegere și Erdogan a amenințat constant că va deschide granițele pentru migranți dacă țara sa nu va primi ajutor internațional.
Turcia găzduiește 3,6 milioane de refugiați sirieni, dar și alții din Africa, Asia și Orientul Mijlociu.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte