Turkmenistanul va cheltui 1,5 miliarde de dolari pentru construcția unui nou oraș

05 Februarie 2020 15:39 338 0 Ultima modificare 05 Februarie 2020 15:42

Turkmenistanul va cheltui aproape 1,5 miliarde de dolari pentru construcţia unui oraş absolut nou, sub supravegherea fiului conducătorului acestei ţări foarte închise din Asia Centrală, relatează miercuri France Presse.

Potrivit unui reportaj difuzat marţi la televiziunea publică, preşedintele Gurbangulî Berdîmuhamedov a ordonat guvernului deblocarea acestor fonduri pentru a importa toate echipamentele necesare grandiosului proiect.

Imaginile îl arată pe Berdîmuhamedov survolând cu elicopterul locul viitorului oraş care va fi capitala regiunii Ahal (centru), condusă de fiul său Serdar.

Aleksandr Dadaev, preşedintele Uniunii Industriaşilor şi Antreprenorilor din Turkmenistan, a salutat un proiect "fără precedent" şi fondarea unui "oraş pentru secole". Proiectul a fost lansat în aprilie 2019, potrivit media oficiale.

Serdar Berdîmuhamedov, în vârstă de 38 de ani, este adesea desemnat ca potenţial succesor al tatălui său, care a redus la tăcere orice opoziţie în această fostă republică sovietică bogată în hidrocarburi.

Organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului au acuzat deja guvernul turkmen că cheltuieşte fără a ţine seamă de veniturile din resursele naturale pe proiecte grandioase care aduc puţine beneficii populaţiei.

Cu toate acestea, în ultimii ani Turkmenistanul a întâmpinat dificultăţi economice. După scăderea bruscă a preţului hidrocarburilor în 2014 şi la sfârşitul anului 2016 a exporturilor sale de gaze în Rusia, autorităţile au trebuit să pună capăt furnizării gratuite de electricitate, gaz şi apă pentru locuitori.

Fost stomatolog şi ex-ministru al sănătăţii, Gurbangulî Berdîmuhamedov i-a succedat lui Saparmurat Niazov, mort în 2006, un fost cadru al partidului comunist şi care s-a proclamat "liderul naţiunii turkmene"

 
© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte