(UPDATE) Guvernul Rusiei, condus de Dmitri Medvedev, a demisionat

15 Ianuarie 2020 15:53 491 0 Ultima modificare 15 Ianuarie 2020 16:18

Premierul rus Dmitri Medvedev a anunțat că i-a prezentat președintelui Vladimir Putin demisia guvernului său, relatează agențiile internaționale de presă.

UPDATE: 16:02 Premierul rus Dmitri Medvedev a anunțat că i-a prezentat președintelui Vladimir Putin demisia guvernului său, relatează agențiile internaționale de presă. S-a întâmplat la scurt timp după ce Putin a anunțat că vrea un referendum pentru modificări constituționale importante. 

Putin i-a mulțumit lui Medvedev pentru activitatea sa, dar a adăugat că Guvernul nu a reușit să-și îndeplinească toate obiectivele primite de la Kremlin, relatează agențiile de presă din Rusia.

Dmitri Medvedev va fi numit vicepreședintr  al Consiliului de Securitate al Rusiei, a potrivit jurnalistei Polina Ivanova. Acest consiliu este aflat tot sub conducerea lui Putin.

Medvedev a preluat conducerea executivului în mai 2018, la două luni după realegerea lui Putin ca preşedinte.

Demisia vine după ce Putin a anunţat o serie de schimbări politice în discursul său despre starea naţiunii.

Eș a propus organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituţiei cu scopul consolidării puterilor Parlamentului, menţinând în acelaşi timp caracterul prezidenţial al sistemului politic pe care îl patronează de 20 de ani, relatează Agerpres.

Principală măsură anunţată vizează consolidarea rolului Parlamentului în formarea guvernului, oferindu-i-se prerogativa alegerii şefului guvernului pe care preşedintele va fi apoi obligat să-l numească. În prezent, Duma confirmă alegerea făcută de şeful statului.

Cum stau lucrurile la acest moment? În conformitate cu Articolele 111 și 112 din Constituția Federației Ruse, președintele primește doar acordul Dumei de Stat pentru a-l nominaliza pe premierul rus. Apoi, el îi numește atât pe șeful cabinetului, cât și pe adjuncții acestuia și pe toți miniștrii. Propun să schimbăm procedura și să încredințăm Dumei nu doar acordul, ci și nominalizarea premierului Federației Ruse”, a spus Putin în discursul său.

Schimbările propuse de Vladimir Putin ar limita puterile unui eventual succesor al său, dacă nu va mai ocupa funcția după 2024, ceea ce arată că ar intenționa să ocupe funcția de premier sau să o funcție în cadrul Consiliului de stat, potrivit The Guardian.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte