Fostul primar al Moscovei, Iurii Lujkov, a murit

10 Decembrie 2019 13:25 353 0 Ultima modificare 10 Decembrie 2019 13:31

Fostul primar al Moscovei Iuri Lujkov, care din 1992 până în 2010 a transformat metropola rusă dintr-un oraş cenuşiu într-o capitală efervescentă a luxului, a murit marţi, la 83 de ani, în timp ce era supus unei operaţii pe cord în Germania, informează AFP.

Mandatul său în fruntea primăriei moscovite a fost şi unul foarte controversat, Lujkov atrâgându-şi numeroase acuzaţii de corupţie şi critici pentru distrugerea unor clădiri istorice căzute victimă speculei imobiliare.

"Sunt sincer dezolat că a plecat dintre noi acest om plin de energie şi bucurie, care a condus Moscova în dificila perioadă postsovietică şi a făcut multe pentru acest oraş şi pentru moscoviţi. Condoleanţele mele familiei şi celor apropiaţi", a scris pe Twitter actualul primar al capitalei ruse, Serghei Sobianin.

Fostul primar al Moscovei a murit în Germania, în timp ce era supus unei operaţii pe cord, a anunţat postul public de televiziune Rossia 24.

Soţia lui Lujkov, Elena Baturina, deţine importante active imobiliare la Moscova datorită cărora se menţine, potrivit revistei Forbes, pe locul întâi în rândul celor mai bogate femei din Rusia, cu o avere estimată de 1,2 miliarde de dolari.

Numit primar în 1992 de fostul preşedinte Boris Elţin şi considerat chiar un posibil succesor al acestuia, la sfârşitul anilor 1990, Iuri Lujkov a fost o figură majoră pe scena politică rusă, fiind demis din post tot de Kremlin, în 2010, după ce a "pierdut încrederea" preşedintelui Dmitri Medvedev şi a premierului de atunci Vladimir Putin.

După demitere, s-a retras din partidul Rusia Unită (la putere) şi din viaţa politică, având doar rare apariţii în media.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte