(VIDEO) Cea mai amplă grevă din ultimii 24 de ani! Metroul și gările din Franța au fost închise

05 Decembrie 2019 15:23 331 0

În Franţa, a început joi cea mai amplă grevă din ultimii 24 de ani, iar segmentul cel mai afectat este cel al transporturilor. Miza greviştilor este să-l forţeze pe preşedintele Macron să renunţe la proiectul său de reformare a sistemului de pensii.

Mişcarea de protest, care s-ar putea prelungi până la Crăciun, aminteşte de grevele din 1995, care au paralizat Franţa timp de o lună şi au obligat guvernul de atunci să renunţe la reformarea sistemului de pensii.

Angajaţi din sectorul feroviar, profesori, poliţişti, gunoieri, avocaţi, partidele de opoziţie şi “vestele galbene”, toţi au făcut un apel în favoarea unei greve pe perioada nelimitată.

Mişcarea afectează în special transportul în comun în regiunea Parisului, în condiţiile în care 11 din cele 14 linii de metrou sunt închise. De asemenea, au fost anulate 90% din trenurile de mare viteză şi 80% din trenurile regionale.

“Nu blocând țara faci lucrurile să progreseze. M-am săturat să fiu ostaticul protestelor, chestia asta mă scoate din sărite!”

În şcolile din Franţa, este prognozată o rată de participare la grevă de peste 50% și de până la 80% în zona Parisului.

Reforma sistemului de pensii, una dintre ambiţiile preşedintelui Macron, vizează unificarea într-un sistem universal pe bază de puncte a celor 42 de regimuri actuale de pensionare, de pildă pensii private, pensii pentru funcţionari, pensii speciale ori pensii complementare.

“Pentru 40 de ani de muncă, simulatorul arata că, dacă până acum primeai o pensie de 2.281 de euro, cu sistemul nou vei lua 1.717 euro. Valoarea pensiei se baza pe veniturile din ultimele 6 luni dinaintea pensionarii, în timp ce, în viitor, se va lua în calcul veniturile din toată perioada lucrată. Şi cum, de-a lungul timpului ai şi ani în care câştigi mai puţin, pensia va fi mai mică.”

“Chiar dacă nu aveam cine ştie ce salariu, era un pachet de beneficii, care include pensia. Eu unul mă aştept la o pierdere de 15-20%.”

Într-o contradicţie grăitoare, sondajele de opinie arată că, deşi cei mai mulţi francezi sunt favorabili unei reforme a pensiilor, majoritatea susţin de asemenea greva.

O să fac grevă 3 săptămâni dacă e nevoie şi să nu credeţi că am economii în bancă. Nu mă zbat pentru pensia mea, ci pentru copiii şi nepoţii mei, fiindcă reforma asta nu anunţa vremuri bune pentru ei.

Rămâne de văzut dacă, în ajun de sărbători, guvernul va rezista presiunilor enorme exercitate de grevişti.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte