NEW YORK TIMES: MOLDOVA, ȚINTA KREMLINULUI // VIDEO

09 Octombrie 2019 16:27 210 0 Ultima modificare 09 Octombrie 2019 16:34

O unitate specială a serviciilor secrete ruse a lansat o serie de operaţiuni, inclusiv în Republica Moldova, în cadrul unei campanii pentru destabilizarea Europei. Cel puțin asta se arată într-o investigație publicată de prestigiosul cotidian The New York Times.

Jurnaliștii scriu că în țara noastră a fost pusă la punct o campanie de destabilizare, urmată de otrăvirea unui traficant de arme în Bulgaria şi de o tentativă eşuată de lovitură de stat în Muntenegru. Anul trecut, a fost o tentativă de asasinare a unui fost spion rus în Marea Britanie prin utilizarea unei substanţe neurotoxice. Potrivit experților citați, toate aceste cazuri sunt legate între ele și sunt efectuate de o unitate de elită a serviciilor secrete ruse specializată în acţiuni subversive, acte de sabotaj şi asasinate.

Unitatea de elită 29155 s-ar subordona Serviciului rus de Informaţii Militare și pune în practică planurile preşedintelui rus, Vladimir Putin, împotriva Occidentului prin aşa-numitul război hibrid - ce include campanii de propagandă, atacuri ciberbetice, dezinformare şi confruntare militară directă.

Rugat să comenteze, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a transmis că întrebările trebuie adresate Ministerului rus al Apărării. Instituţia nu a făcut, însă, niciun comentariu.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte