Proteste violente la Hong Kong împotriva modificării legilor privind extrădările

12 Iunie 2019 16:24 135 0

Mii de tineri cu feţele acoperite şi înarmaţi cu umbrele ocupă străzile care duc spre parlamentul din Hong Kong, pentru a forţa guvernul să amâne dezbaterea pentru modificarăile legislative care ar permite extrădarea către China continentală, Taiwan şi Macau a persoanelor acuzate de fapte penale.

 

Protestatarii, majoritatea oameni tineri, care au campat peste noapte în apropierea parlamentului, construiesc ziduri din cărămizi în faţa poliţiştilor, care poartă scuturi şi bastoane. Pentru a-i dispersa, poliţia a folosit gaze lacrimogen, scrie South China Moning Post.

Autorităţile doresc modificarea legislaţiei pentru a permite extrădarea unui suspect de crimă în Taiwan, însă protestatarii susţin că astfel de decizii ar permite Beijingului să aibă o putere politică mai mare asupra teritoriului.

 

 

Cu toate că oficialii din Hong Kong au dat asigurări că nicio persoană care ar risca să fie condamnată la moarte, torturată sau condamnată din motive politice nu ar urma să fie extrădată către China, protestatarii s-au declarat sceptici în legătură cu aceste promisiuni şi au acuzat-o pe şefa executivului, Carrie Lam, că ar fi „trădat” cetăţenii din Hong Kong. Ei susţin că se opun acestor modificări legislative şi din cauza încălcărilor repetate ale drepturilor omului de către regimul comunist de la Beijing.

Hong Kong, fostă colonie britanică, a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

 
© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte