Ucraina: Doi soldaţi ucişi, preşedintele Zelenski promite o ripostă ''severă''

07 Iunie 2019 14:28 293 0

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis o ripostă "severă" după ce doi soldaţi ucraineni au fost ucişi şi alţi opt răniţi în noaptea de joi spre vineri în Estul separatist al Ucrainei, transmite AFP.

Doi soldaţi au fost ucişi în tiruri de artilerie în apropierea localităţii Novolugansk, situată la 50 km nord-est de Doneţk, unul din fiefurile separatiste proruse, potrivit unui comunicat difuzat vineri de preşedinţia ucraineană.

Zelenski a plasat responsabilitatea în acest caz "mercenarilor" ruşi şi a denunţat o "încălcare flagrantă" a acordurilor de pace de la Minsk semnate în 2015.

"Folosirea artileriei demonstrează o pierdere cel puţin în parte a controlului asupra mercenarilor. Sperăm că partea rusă va prelua din nou controlul asupra acestor unităţi", a declarat preşedintele ucrainean, citat în comunicat.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că îi susţine militar pe rebelii proruşi din estul Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte.

"Aceste tiruri ce au vizat militarii ucraineni sunt o tentativă evidentă de a submina încă o dată procesul de negocieri privind încetarea focului. Oricine ar fi dat acest ordin, forţele ucrainene vor riposta "sever" şi potrivit situaţiei", a adăugat Zelenski.

Miercuri, cu câteva ore înainte de o nouă rundă a negocierilor de pace de la Minsk, armata ucraineană a anunţat că trei soldaţi ai săi au fost ucişi în ultimele 24 de ore în estul ţării în confruntări cu separatiştii proruşi.

Joi, o purtătoare de cuvânt a anunţat elaborarea de către administraţia Zelenski a unei noi "foi de parcurs" privind reglementarea conflictului care s-a soldat cu aproximativ 13.000 de morţi de la debutul acestuia în 2014.

Această nouă "foaie de parcurs" ar urma să fie prezentată în cadrul unei reuniuni a negociatorilor la Minsk pe 19 iunie.

 

 

 

 

 

sursa: agerpres.ro

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte