Polonia a pierdut până la 23 miliarde de euro din cauza dependenței de Rusia în sectorul gazelor

11 Aprilie 2019 08:29 153 0

Reprezentantul guvernului polonez pentru infrastructura energetică strategică, Piotr Naimski, a declarat că, din cauza dependenței de un singur furnizor de gaze, adică Rusia, Polonia a pierdut între 11,5 miliarde și 23 miliarde de euro în perioada 2001-2018, potrivit „Polskie Radio”.

Naimski a reamintit despre largirea terminalului pentru gaze lichefiate din Świnoujściu, implementarea proiectului de gazoduct Baltic Pipe, precum și proiectul terminalului GNL plutitor care va fi construit la șantierul naval din Gdańsk, transmite paginaderusia.ro.

Baltic Pipe conectează sistemele polonez și danez de transport al gazelor, datorită căruia gazele din Norvegia vor  fi furnizate Poloniei. Construcția acestei conducte sub Marea Baltică ar trebui să înceapă în 2020, iar începând cu 1 octombrie 2022 in conducta vor fi pompate gaze naturale.

În același timp, la 31 decembrie 2022 expira ”contractul Yamal” de furnizare a gazelor dintre Polonia și Rusia. După cum a asigurat Naimski, Polonia nu îl va prelungi, devenind astfel complet independentă față de livrările de gaze din Rusia.

La diversificarea livrarilor de gaze vor contribui și contractele pentru achiziționarea de gaze lichefiate din Statele Unite și Qatar. Compania poloneză PGNiG a semnat deja un contract pe 20 de ani cu compania americană Port Arthur LNG pentru furnizare de gaz natural lichefiat.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte